Nacionalno takmičenje za najbolje pekare Srbije „Pekarijada 2023“ u organizaciji kompanije Lasaffre, okupilo je više od 200 takmičara u četiri grada – Beograd, Novi Sad, Niš i Požega. Kao i uvek na ovom takmičenju vladala je odlična atmosfera, dobra energija, i kako takmičari kažu, jaka konkurencija. Pekarijada je i ove godine potvrdila da je mesto dobrih susreta, razmene ideja, dobrih i korisnih saveta. Posebno imponuje činjenica da je među takmičarima bilo i onih čije su porodice generacijama posvećene pekarstvu. Svečanom ceremonijom i dodelom nagrada završena je četvrta Pekarijada, nacionalno takmičenje za najbolje pekare Srbije. U organizaciji kompanije Lesaffre, takmičenje koje je počelo u januaru, okupilo je više od 200 pekara u četiri grada: Beograd, Novi Sad, Niš i Požega.
Takmičari su pokazali svoje veštine u šest različitih kategorija: pravljenje pice, priprema bureka, izrada štrudle sa makom, kreiranje umetničkih dela od testa, pravljenje domaćeg hleba, dok su se mladi pekari nadmetali u spremanju pogačica sa čvarcima. Pobednicima Pekarijade u svim kategorijama dodeljene su medalje i diplome, dok su za prvo mesto obezbeđene novčane nagrade. Pobednik u kategoriji Burek je Goran Pavlović, u kategoriji Štrudla sa makom Dušan Trivić, u kategoriji Umetničko delo na temu Avalski toranj – Vladimir Gajić, u kategoriji Domaći hleb – David Kovačević i u kategoriji Pica klasik i kreativna – Dijana Ivković. Mladi pekari takmičili su se u kategoriji Pogačica sa čvarcima, a najbolja među njima Martina Veljović nagrađena je robnom nagradom. Miloju Marjanoviću dodeljena je specijalna nagrada za životno delo i doprinos pekarstvu.
Zlatni sponzori Pekarijade bile su kompanije Pobeda Plus i Bibli, srebrni sponzor je bio Biser, a prijatelji Pekarijade bile su kompanije Dijamant, Jablanica MP i Dadex. Miodrag Jelić, generalni direktor kompanije Lesaffre za Srbiju, Rumuniju, Moldaviju i Bugarsku, istakao je ponos što je Pekarijada postala tradicionalna manifestacija, okupljajući najprestižnije pekare iz Srbije. „Kao organizator ovog takmičenja, kompanija Lesaffre ima cilj koji prevazilazi sam događaj, a to je da očuvamo zanatske veštine, istovremeno spajajući tradiciju sa zahtevima brzog načina života.
Pekarijada nije samo takmičenje na kome se pekari nadmeću, već mesto gde se neguje veza između prošlosti i sadašnjosti“, naglasio je Jelić. Nenad Trimčević, predsednik žirija Pekarijade, istakao je dugu i bogatu tradiciju pekarstva u Srbiji. „Ponosan sam što se veliki broj talentovanih pekara prijavljuje da pokaže svoje umeće na našem takmičenju, čime nastavljaju da oživljavaju višegodišnje nasleđe. Dodatno imamo privilegiju da su među takmičarima ljudi čije su porodice generacijama posvećene pekarstvu. Za mene su svi takmičari naši pobednici, jer znamo koliko su truda i rada uložili u ceo proces“, rekao je Trimčević. Program svečane ceremonije u punoj sali Madlenianuma vodio je Slobodan Šarenac, dok je publiku zabavljao fenomenalan Abba Real Tribute Band.
Dijana Ivković, kategorija Pica
Tajna je u korišćenju drugačijih sastojaka i kombinacija u odnosu na one na koje smo navikli
Utisci sa takmičenja su veoma jaki i neizbirisivi. Pre svega zbog ljudi koje je upoznala, od organizatora i članova žirija do takmičara. Tokom takmičenja je vladala lepa energija, nastala su neka nova prijateljstva, puno saveta smo dobili, i lepih i korisnih, i nisam ni jedne sekunde osetila da je bilo ko sujetan. Savršena organizacija, doček, sve je bilo na vrhunskom nivou. „Nisam očekivala, ali sam se nadala pobedi, s obzirom na veoma jaku konkurenciju. Da je bilo ko od mojih sedam-osam favorita bio na mom mestu, mislim da ne bi bilo greške”, kaže Dijana. Tajna pice koju ona pravi je u korišćenju drugačijih sastojaka od onih na koje smo navikli kao i drugačijih kombinacija. Voli da eksperimentiše sa nadevima, sirevima i teksturama. „Nikada me nije bilo strah da kombinujem slano i slatko. To generalno volim da radim, da izmišljam nešto novo, ali da to bude uklopljeno tačno kako treba. Ni previše, ni premalo. I da uvek bude drugačije od ostatka. Mislim da me je to izdvojilo, definitivno. Bežala sam od one standardne varijante pice, puno pršute, puno mocarele, bafalo. Pice koje sam pravila u finalu bile su ortolana (bolonjez sos sa cimetom, nadev od bundeve i grilovani patlidžan), fruti di mare (sa plodovima mora) i rustikana koju sam ukrasila jestivim cvećem i suvim šljivama oko kojih je obmotana pančeta”, objašnjava Dijana. Vlasnica je picerije Peperoni u Novom Sadu, već osam godina.
Dušan Trivić, Vrdnik
Najbolja štrudla sa makom iz Srema
Predivan je osećaj ući u finale, kaže Dušan. Nije očekivao prvo mesto jer je konkurencija bila jaka. Iako štrudlu sa makom već dugo pravi i ona je već stigla do svojih kupaca, ova nagrada je korak više ka njenoj prepoznatljivosti. „Moja štrudla je bila za miligram teža od drugih. Kad to kažem mislim na dekoraciju. Ja svake godine pred žetvu uđem u našu njivu, u Sremu, i uberem po tri-četiri klasa žita. To je za mene simbol roda, plodnosti i time okitim svoju pekaricu. A ove godine sam za finale pronašao u komšiluku i čaure maka. I sa svoje grede u pekari sam skinuo dva struka klasja žita. I time sam ukrasio svoju štrudlu. Tako da mislim da se moja dekoracija, pored štrudle naravno, dopala žiriju. Mislim da je pored ukusa taj vizuelni kontakt jako važan”, objašnjava Dušan. Radi u porodičnoj pekari Fruška u Vrdniku.
Goran Pavlović, Burek
Konkurencija u kategoriji Burek ove godine bila najjača
Takmiči se od prve Pekarijade i sva četiri puta je bio u finalu. Ove godine je uspeo da napravi pobednički burek iako smatra da je konkurencija u kategoriji Burek, ove godine bila najjača. O pobedniku su odlučivale nijanse. Bilo ko da je pobedio, ne bi se pogrešilo, smatra Goran. Goranova tajna dobrog bureka je ljubav prema poslu koji radi. Ima svoju radnju 30 godina, voli svoj posao i kako kaže, doveo ga je do perfekcije. U pitanju je buregdžinica Grebić koja se nalazi u Ljubiću kod Čačka. Finalno veče je, kako kaže najbolji majstor bureka na Pekarijadi, bilo za pamćenje. Organizacija savršena, do najsitnijih detalja. Dostojna njihovog truda, talenta, a pre svega velike ljubavi koju imaju prema svom poslu.
.
David Kovačević, Domaći hleb
Domaći hleb od kiselog testa sa porodičnom tradicijom
Sa takmičenja nosi lepe utiske, nove kontakte i poznanstva. Na Pekarijadi je mesio hleb od kiselog testa iz fermentora. Ima svoju pekaru u kojoj pravi domaće specijalne hlebove, na starinski način u Gložanu kod Bačkog Petrovca. U ponudi ima domaći hleb sa kiselim testom, cipovku, pogače, razne vrste hlebova – integralni, kukuruzni, ražani od čistog domaćeg brašna. Nastavio je porodičnu tradiciju bavljenja pekarstvom. Prvi put je ove godine učestvovao na Pekarijadi. I kako kaže, prijaviće se i za narednu, u nekoj drugoj kategoriji jer podjednako dobro pravi štrudle, burek itd.
.
.
Martina Veljović, Pogačica sa čvarcima
učenica Hemijsko- prehrambene tehnološke škole iz Beograda, moje prvo takmičenje i prva agrada u životu Pekarijada joj je bila prvo profesionalno takmičenje na kome je učestvovala. Bila je jaka konkurencija i imala je malo treme. „Mislim da je moja pogačica, osim po ukusu, bila lepa i na oko, lepo isečena i oblikovana.” Učenica je Hemijsko tradicionalne recepte i ideje sa interneta. „Ova nagrada mi znači puno. Previše”, kaže Martina.
.
.
Vladimir Gajić, Umetničko delo
Napravio sam Avalski toranj visine 165cm
„Neverovatan je osećaj biti među finalistima Pekarijade. A pobeda ostvarenje mog dečačkog sna. Plasirao sam se u finale tako što sam u polufinalu napravio vojvođanski stari mlin – vetrenjaču i sa njom sam prošao u finale. U kategoriji Umetničko delo, žiri je finalistima zadao jedan zadatak sa istom temom – Avalski toranj. Napravio sam Avalski toranj visine 165 cm i pobedio”, kaže Vladimir. Pekastvom se bavi profesionalno 15 godina. Radi u „Don Don“ pekari, u pogonu Rakovica.
.
.