Kako je tost hleb zadržao visoku poziciju na listi potrošača, i dalje je popularan, a prošlo je četiri godine otkako je ova kategorija doživela procvat. Izgleda da postoje razlozi zbog kojih inovacije, poput ove u kojoj su proizvođači kupcima ponudili isečen hleb spreman za sendvič, opstaju, piše američki magazin Baking & Snack. Pristupačan, pouzdan i prilagodljiv, kako ga opisuju, rezani hleb se godišnje nađe u gotovo svakoj potrošačkoj korpi. Čak 95% domaćinstava ga konzumira godišnje, pokazuju podaci Panela domaćinstva „Circana”. Prodaja u dolarima iznosi 10,2 milijarde dolara sa tendencijom rasta.
Zanimljivo je da snažniji rast ima ova kategorija hleba pod privatnom ili trgovačkom markom, sa čak 14,5%, što ne čudi jer je popularnost trgovačkih marki opšti trend. Potrošači traže jeftinije proizvode zbog složene ekonomske situacije, a to im svakako mogu pružiti ovi proizvodi koji su jeftinija zamena za skuplje brendove. Kako je izjavio Kelsi Olsen, analitičar Mintel-a, potrošači sve više poklanjaju svoje poverenje i novac ovoj namirnici. „Međutim, smanjena potrošnja većine drugih proizvoda iz kategorije hleba u poređenju sa 2021. godinom pokazuje da će biti vrlo napeto u budućnosti jer se kupci teško nose sa nedostatkom novca. A spremni su da novac potroše na nešto drugo, što sugeriše da proizvođači ne bi trebalo da se opuštaju, čak ni oni koji nude tost i rezani hleb iako su trenutno u dobroj poziciji. Nema opuštanja, savetuju stručnjaci, jer potrošači, posebno oni mlađi, očekuju više od omiljenih pekarskih proizvoda, bilo da je reč o novim ukusima, teksturi ili drugim benefitima.
Hleb jeste osnovna namirnica, ali kada kriza popusti, kupci se vrlo lako preorijentišu na proizvode koji su im interesantniji. Žele više i raznovrsnije”, kaže Olsen. „Novine će se odnositi na to da proizvodi budu najbolji izbor za sebe (BFY), ali i za planetu. Ali to nije sve, očekuje se i poboljšan ukus ovih proizvoda. U čitavoj kategoriji proizvođači ulažu sve kako bi se obezbedili i dobili nekakvu garanciju da će njihov proizvod ‘hleb’ iz modle biti prvi i pravi izbor za kupce u godinama koje dolaze”, kaže on. S druge strane, proizvođači, svesni potrebe da kupcima daju više, ne znaju kako to da izvedu budući da su suočeni sa izazovima poput rastućih troškova proizvodnje, sirovina, nedostatka radne snage i problema u snabdevanju. Mintelova globalna baza podataka o novim proizvodima iz ove kategorije pokazala je da je 2019. godine zabeležen pad u lansiranju novih artikala.
Ali oni savetuju da se proizvođači mogu okrenuti drugim načinima zadržavanja pažnje kupaca. Tu su marketing, drugačije pozicioniranje proizvoda i druge strategije. Upravo tako nešto iskoristio je Bimbo Bakehouse. Jedna od njihovih kompanija je počela da hlebom privlači različite demografske grupe, uključujući mlađe milenijalce koji ne jedu toliko hleb, izjavila je za ovaj magazin Brandi Ančester, direktorka marketinga prodavnica – pekara Bimbo Bakehouse. „Umesto da napravimo i ponudimo samo sendvič, to može biti obrok na tanjiru, ako razumemo to šta mladi jedu i kako hleb može da se uklopi u taj meni. Tako tražimo načine da se prilagodimo bilo da je reč o pojedincu ili porodici”, rekla je ona. Ona navodi i druge načine na koje su pokušavali da povećaju rast kategorije. Na primer, u slučaju milenijalaca, shvatili su da kupuju hleb i peciva, pa su odlučili da nude manje gramaže ili specijalne vrste prilagođene roštilju koji se priprema kod kuće. Takođe su se okrenuli proizvodima koji mogu da se grickaju i odlučili su da naprave celu jednu takvu kategoriju kao novu ponudu.
Ovaj magazin kao uspešne primere navodi Naan Dippers iz Stonefire-a iz Toronta, kao i Ozery Bakery’s Snacking Rounds iz Toronta. „Inovacija donosi preko potrebnu ravnotežu kroz modernizaciju kategorije pakovanog rezanog hleba” – rekao je Olsen. Circana je u istraživanju navela da je primećeno da se u ovoj kategoriji hleba na tržištu mogu sresti debele i tanke kriške, veliki tost hlebovi, oni sa dodacima proteina koji se nude da bi privukli mlađe ljude. Primetno je i sve više proizvoda sa DIY pečenjem (uradi sam kod kuće ili „do it yourself”), koje je u trendu. Novi i zanimljivi ukusi uključuju i kiselo testo, ali i različite dodatke koji rezani hleb čine privlačnijim i upotrebljivijim. Danas ukusi igraju ključnu ulogu u vrhunskom rezanom hlebu, podsećaju stručnjaci. Tako je, na primer, Bimbo Bakeries USA, Horsham Pa, dodao Hawaiian hleb i pecivo u svoju ponudu.
Sara Lee Artesano je, na primer, proširio svoju ponudu hleba za doručak. Thomas je ubacio liniju „Croissant Bread”. Kako su objasnili iz ove pekare, kroasan hleb je više od hleba i to se vidi i po reakcijama kupaca koji tvrde da su vratili jutarnje rituale doručka. Druga inovacija za doručak uključuje „Lemon Blueberry Swirl Bread” iz Pepperidge Farma, bez glutena sa cimetom. Da pomenemo i Bakehouse, koji koristi trend lansiranja pekara u trgovini. Kada je reč o trendovima, primetno je i to da pekari ubacuju sve više kiselo testo i perece, čija prodaja u SAD raste 50 do 200%, što opet proizvođačima otvara prostor za inovacije. Ponovo se vraća na velika vrata priča o organskim sirovinama, pa tako iz kompanije Flowers Foods navode da prodaja organskog hleba beleži rast od 7,4% u odnosu na prošlu godinu. Dobre rezultate imaju i proizvodi koji sadrže više žitarica, seme lana, med, ječam i suncokret.
Piše: Jelica Antelj, magazin Pekar&Poslastičar broj 53, oktobar/novembar 2024.