TIM ZIP realizuje svoj najveći projekat od osnivanja

200 kontejnera mašina i opreme za 12 visokoautomatizovanih proizvodnih linija TIM ZIP će isporučiti i instalirati u ogromnom pogonu u Sultanatu Oman na Arabijskom poluostrvu.

Zagrebačka firma TIM ZIP čija istoimena firma-ćerka posluje i u Beogradu realizovaće ove i naredne godine svoj najveći projekat od osnivanja 1992. godine, gotovo deset puta veći od svog dosadašnjeg najvećeg projekta odrađenog u jednoj fazi. Firma će za naručioca, firmu Salalah Mills iz drugog grada po broju stanovnika Sultanata Oman na Arabijskom poluostrvu, nedaleko od glavnog grada Muskata, opremiti, i ne samo opremiti, ogroman pekarski proizvodni pogon. No, krenimo redom. Priča počinje prvim nastupom firme na velikom sajmu Gulfood Manufacturing u Dubaiju 2017. godine gde je ostvaren prvi kontakt sa Salalah Mills-om, kompanijom koja se bavi mlinarskom proizvodnjom i sa tadašnjom namerom da poveća potrošnju svog brašna kroz vlastitu pekarsku proizvodnju, a tražila je partnera koji je u stanju da vodi projekat od početka do kraja, dakle kompletan paket usluga. Nedugo nakon sajma rukovodstva obe firme srela su se u Omanu, gde je TIM ZIP ukazao potencijalnom naručiocu na trendove u konzumaciji i u tehnologiji i savetovao mu da se odluči za proizvode sa dodatnom vrednošću, odnosno da se odluči za industrijski način proizvodnje, u pravcu „smrznutog“ asortimana.

Vrednost opreme oko 30 miliona evra
Nakon toga je TIM ZIP počeo da radi na studiji i projektima, čak su na početku planirane dve pekare, u Muskatu i u Salalahu. Zatim je projekat neko vreme spavao, kontakti su bili kurtoazni, ali iz današnje pozicije, reklo bi se da je projekat sazrevao, sve do odluke investitora da se u projekat ide, sa većim objektom i na jednoj lokaciji, intenzivno u pravcu smrznutog programa, dakle sa svim bitnim stvarima koje je predložio TIM ZIP. Još 2018. godine potpisan je Memorandum o razumevanju, usledili su ugovori za izradu studije i za izradu projekta, a sve je finalizovano potpisom Ugovora o realizaciji u drugoj polovini prošle godine.

Konačno idejno rešenje, i ono, naravno, u izvođenju zagrebačke firme, podrazumeva objekat od 158 x 78 metara tlocrta, na četiri nivoa. Veliki izazov je bio kako rasporediti proizvodne linije i zadovoljiti sve tehnološke i tehničke zahteve. Napravljen je odličan projekat, a o veličini pekare govori podatak da će proizvoditi 75 tona proizvoda na dan radom u dve smene, na 12 visokoautomatizovanih proizvodnih linija. Radi se o proizvodnji polupečenih zamrznutih proizvoda, a vrednost instalirane opreme iznosi oko 30 miliona evra.

TIM ZIP isporučuje opremu za 12 proizvodnih linija za pogon u Muskatu
• linija za meka testa
• linija za razne vrste peciva
• linija tzv. evropskog hleba
• linija za lisnato testo
• linija za kore za burek i burek
• linija za klasične kolače
• linija za tost
• linija za grisine
• linija za mafine i linzere
• linija za prezle
• linija za krofne i donate
• linija za sendviče

Četiri fudbalska terena
TIM ZIP je imao i ima sledeće ugovorne obaveze – savetovanje investitora o pravcu razvoja, pa onda definisanje grupa proizvoda i načina, odnosno tehnologije proizvodnje. Zatim projektovanje u smislu definisanja i dimenzioniranja proizvodnih linija, u prostoru, naravno. Predloženi su dobavljači, njih 26, svi iz Evrope, definisani njihovi projektni zadaci, prikupljene i valorizovane ponude i organizovano ugovaranje sa dobavljačima. Vođenje postupaka svih finansijskih aranžmana, bankovnih garancija, kreditnih pisama i drugo, takođe je vodio TIM ZIP koji je i definisao strukturu i broj zaposlenih. Proteklih meseci su započele isporuke mašina i opreme za objekat od 25.000 kvadratnih metara bruto površine. Za poređenje, to je tačno četiri fudbalska terena za međunarodne utakmice! Tehnološka oprema za taj prostor prevozi se brodovima, u 200 kontejnera. TIM ZIP će voditi montažu opreme i obučiti investitorovo tehničko i tehnološko osoblje u Hrvatskoj i kod dobavljača opreme, a izradiće i recepture i tehnološke postupke. Naravno, zaposleni u firmi će biti intenzivno u Omanu u vreme puštanja opreme u rad i to sve dok se ne dobije vrhunski proizvod. Nakon pet godina rada, oko tri hiljade razmenjenih mejlova i dokumenata i nacrtanih tridesetak varijanti rasporeda opreme u firmi TIM ZIP su uvereni da će sve što je ispred njih odraditi na vrhunskom nivou.
I mora biti tako, jer kupac, kako je očigledno iz prethodno napisanog, ima u izvođača TIM ZIP bezgranično poverenje, a to dodatno obavezuje.

magazin Pekar&Poslastičar br.46, avgust/septembar 2023.

Pogledaj i ostale članke iz kategorije pR