„Urnebes” od ukusa

Sticajem okolnosti u pekari „Europa” u Subotici našla se kantica urnebes salate. „A da probamo da od ovoga napravimo burek”, nametnulo se majstorima bureka. Probali, složili i nije bilo loše. Mada, kako kažu, malo „lagano” za Subotičane. Ovde su na ceni malo jači ukusi. Onda je uz urnebes složena i pečenica i tako je nastao, trenutno, deseti burek u najvećoj pekari u gradu na severu Bačke – urnebes i pečenica.

Kako i biva sa novim proizvodima, testiranje ukusa sprovedeno je među prijateljima, partnerima, poznanicima… Pošto su se uverili da je ukus pogođen, burek urnebes-pečenica je pušten u prodaju. Nedavno smo o pekari „Europa” pisali u kontekstu automatizacije u tegljenju kora za burek i pite. Pokazalo se da je to bio odličan potez, jer mašina uspeva da ujednačeno razvuče kore, olakšavajući majstorima bureka posao. Dok je kod ručnog tegljenja neophodno da se testo odmori pre razvlačenja, sad to više nije tako. Sada se testo odmah ubaci u mašinu i ona ga sporim postupkom tanji i do sat vremena. Kada su kore spremne, složi se burek s nadevima i ostavi da se odmara bar 24 sata. Ovako spremljen i potom ispečen, burek daje hrskav ukus kora, koje se tope na nepcima, oslobađajući sve one druge ukuse u filu.

Upravo to se oseti kada probate novi burek, sa urnebesom i pečenicom. Prefinjeno tanke, hrskave kore, tope se i prave mesto za izvanredan urnebes, a tek onda do izražaja dolazi i pečenica. Sve savršeno izbalansirano, sveže pečeno i dostupno tokom čitavog dana. Od pet ujutru do deset uveče. U Subotici se burek često jede za večeru. Šunka trapist, pica burek, sir, paprika u pavlaci, piletina… Svaki od deset trenutno dostupnih slanih ukusa u pekari „Europa” sveže se peče od ranih jutarnjih do kasnih večernjih sati. Sudeći po prvim reakcijama, kao i prethodni ukusi i ovaj urnebes-pečenica, potpuno je po meri bačkih ljubitelja bureka.

Piše: Violeta Živkov, magazin Pekar&Poslastičar broj 42, decembar/januar 2022/2023.

Pogledaj i ostale članke iz kategorije novi proizvodi