Radionica o kiselom testu i „sourdough” hlebovima

Vesti iz SŠ „Žikica Damnjanović” iz Smederevske Palanke

Učenici prvog i drugog razreda obrazovnog profila pekar imali su priliku da se upoznaju sa postupkom pravljenja kiselog testa i „sourdough” hlebova. Naime, imali smo gostujućeg predavača, Saru Idrizović, tehnologa iz pekare Denis iz Mladenovca. Sara nam je objasnila šta je kiselo testo, kao i koje benefite pruža njegovo korišćenje u proizvodnji hleba. Takođe, podelila je sa nama recepturu i tehnološki postupak za pravljenje kiselog testa. Zatim smo započeli proces pravljenja tečnog kiselog testa, koji inače traje nekoliko dana. Na kraju radionice izvršili smo senzornu ocenu kvaliteta jednog od brojnih „sourdough” hlebova pekare Denis. Iskoristili smo priliku i da razgovaramo o potencijalnom zaposlenju po završetku školovanja. Sara je našim učenicima približila kako izgleda biti pekar u njihovoj pekari, šta se nudi zaposlenima, a šta se zauzvrat očekuje od njih. Pošto nam je ostavila i recepturu i opis tehnološkog postupka, narednih dana smo se oprobali i u pravljenju „sourdough” hlebova.

Naša škola nalazi se među ukupno osam vaspitno-obrazovnih ustanova iz Srbije koje su dobile eTwinning oznaku za škole za 2024. i 2025. godinu. Ovo znači da je naša škola prepoznata na evropskom nivou kao uzor u okviru eTwinning zajednice. Prepoznati smo kao inkluzivna i inovativna obrazovna institucija, posvećena zajedničkom rukovođenju, saradnji i timskom radu. Takođe, naš prošlogodišnji projekat „ECO-STEAM”, o kojem smo već pisali, dobio je i Evropsku oznaku kvaliteta. Naš ovogodišnji projekat „Plants and Life” je uspešno okončan. Unapred se radujemo sledećoj školskoj godini i novim izazovima.

magazin Pekar&Poslastičar broj 52, avgust/septembar 2024.

Pogledaj i ostale članke iz kategorije vesti