BADEM – Green day concept

U samom srcu Vračara, na svega par koraka od Hrama, na adresi Dubljanska 50, smestio se Badem. Prostor koji odiše svežinom, pleni šarmom, osvaja atmosferom, dok istovremeno hrani sva čula izvanrednom ponudom slanog i slatkog, a opet oku neodoljivog zalogaja.

Vlasnica Cake studio Rouge-a Svetlana Marković, mnogima je poznata kao majstor zanata radionice za izradu torti koja stoji i iza Badema. Već dugi niz godina Svetlana je prisutna na poslastičarskom nebu Beograda, a kako je i zašto kuhinju zamenila ugostiteljstvom otkrila nam je u kratkom razgovoru.

„Godinama sam dane i noći provodila u radionici i jednostavno sam se istrošila. Morala sam da nađem način da radim nešto drugo, a da opet ostanem u poslu, jer nije postojala opcija da se Cake studio Rouge ugasi. Imam dosta zadovoljnih mušterija, živim od toga i nisam želela da sad na sve stavim tačku i krenem od nule”, objašnjava Ceca. Kada se pojavio tada lokal, a sada Badem, na, činilo se, savršenoj lokaciji, čitav koncept je oživeo. Poput zelene oaze usred urbane džungle nastao je jedan mali svet, kojem pripadaju svi oni namernici i slučajni prolaznici koji su poželeli da nakratko izmeste svoje kancelarije, rade ovde na laptopu, piju odličnu kafu, ili drugarice koje su se našle i ispričale uz parče torte ili čašu dobrog vina. Badem nije klasična poslastičarnica, Badem je čitav koncept urbanog života!

Asortiman
Na pitanje koliko prati aktuelne trendove u poslastičarstvu, Svetlana kaže da je ona svoj maksimum u ovom zanatu dostigla, bar što se tiče dekoracije i umetničkog dela posla. Nakon dva svetska priznanja i učešća na svetskom takmičenju u dekoraciji torti, u tome više ne pronalazi izazov. Njen fokus sada su ukusi i kombinacije istih, pa je tako Cake studio Rouge iznedrio jednu „patrišu” sa crnim pivom, kikirikijem i karamelom, „green day” sa pistaćima i malinama, „coco rouge” sa kokosom i malinama, „šargarepu” sa muskatnim oraščićem, „cinnamon treasure” sa jabukom, karamelom, bademom i cimetom, „perfect match” sa Baileys-om i kafom i druge lepotice koje uz kiš loren sa grier sirom i slaninicom, zatim kiš sa spanaćem ili pečurkama, tartove od sezonskog voća po starom austrijskom receptu pra pra bake sa kiselom pavlakom, sveža peciva i ovsene kaše sa crnom čokoladom, zamrznutim voćem i bademovim mlekom čine ukusan zalogaj koji Badem ima da ponudi.

Sirovine
Jedan od izazova posla kojim se bavi jesu sirovine, odnosno nabavka istih koje će pratiti kontinuitet po pitanju kvaliteta. Svetlana kaže da ona nema jednog ili više stalnih dobavljača, već sirovine nalazi gde stigne, ali da kvalitet nije nešto na čemu će štedeti. Navodi da u sezoni nabavlja sveže voće, najviše jagode, dok tokom godine koristi džemove od višanja, malina ili borovnica koje sama kuva. Badem i lešnik takođe sama peče, kako bi bila sigurna da oni neće biti prepečeni, a samim tim gorčeg ukusa. Badem celokupnu svoju ponudu ima i u varijanti „za poneti”, za one koje žure. Ipak treba dodati da citat „hrana za oči i dušu” dobija pun smisao ako odvojite par minuta i posetite ovo mesto u najlepšem kutku grada.

Piše: Tihana Vučković, magazin Pekar&Poslastičar broj 47, oktobar/novembar 2023.

Pogledaj i ostale članke iz kategorije predstavljamo