Eurogel promovisao inovacije kompanije Fabbri

Kompanija Eurogel upriličila je u sredu 13.03.2024. godine u svom Demo centru inspirativnu promociju inovatinih pristupa izradi đelata i sorbea iz laboratorije poznatog italijanskog proizvođača Fabbri.

Prezentaciju je vodila Roza Pinasko, ambasador firme Fabbri, predstavljajući ne samo najnovije smese već i deleći dragocene savete prisutnim proizvođačima sladoleda i vlasnicima poslastičarskih brendova i radnji. Radionica/prezentacija obradila je nekoliko povezanih tema: uporedni rad sa mlečnim bazama različite gramaže; primenu novih tehnologija; inovacije i novitete na polju ukusa đelata i sorbea; negu i održavanje zanatskog sladoleda, kao i dekorisanje zanatskog sladoleda.

Uporedni rad sa mlečnim bazama različite gramaže
Ova prezentacija podrazumevala je poređenje i isprobavanje rezultata u radu sa bazama koje daju slobodu u kreaciji i regulaciji ukusa. U zavisnosti od dostupnih osnovnih sirovina, proizvođačima sladoleda je predstavljena nova baza za pripremu mlečnih sladoleda, Superpanna 100. Baza Superpanna 100 pojednostavljuje pripremu i olakšava rad pre svega u regionima u kojima je limitirana dostupnost kvalitetnih sirovina poput niskopasterizovanog mleka i mlečne pavlake.

Primena novih tehnologija
Nove tehnologije su na prezentaciji prikazana upotrebom novih kombinovnovanih mašina za pripremanje zanatskog sladoleda kao i posebnih tipskih mašina za doziranje i punjenje sudova različitog kapaciteta. Tehničku podršku u ovom delu pružila je kompanija Valmar.

Novi ukusi
Inovacije po pitanju ukusa prikazane su kroz primenu Fabbrijeve „Amarene Snackoloso”, „Mango Amalfi Simple” linije, kao i kroz obogaćivanje tekstura svežim ili smrznutim voćem. Demonstrator i vlasnik gelaterie iz Đenove, Roza Pinasko dodatno je ohrabrila prisutne da isprobavaju spajanje ukusa različitih vrsta voća, te i na prikazanom primeru predstavila kombinaciju svežih plodova jabuke sa divljom trešnjom.

Nega i održavanje đelata
Nega i održavanje našeg „najcenjenijeg prijatelja” – zanatskog sladoleda, prikazana je kroz tehnološke procese, od izrade, čuvanja, transporta, izlaganja i serviranja poslastice do naknadnog „spavanja sladoleda“ preko noći, kada je lokal zatvoren za posete i prodaju. Prisutni su mogli da saznaju kako se kreću temperaturni ciklusi za svaki od navedenih stadijuma, kao i kakvi su propisi po tom pitanju u Italiji.

Dekoracija
Dekorisanje zanatskog sladoleda je značajan deo cele slagalice, a Roza Pinasko je na primerima gotovog sladoleda prikazala primenu različitih varijegata (posebnih preliva za zanatski sladoled), kao i svežeg voća. Bilo je zanimljivo pratiti njenu prezentaciju razlika prilikom oblikovanja sladoleda u vitrinama izložbenog tipa, uz obrazloženje zašto su određene varijante dekorisanja bolje i kada ih treba koristiti.

Piše: Jasna Žarković, magazin Pekar&Poslastičar broj 50, april/maj 2024.
Foto: Eurogel

Pogledaj i ostale članke iz kategorije vesti