Gastronomski vodič – Gault&Millau Srbija

Nakon višedecenijske tradicije kojom se može pohvatiti, gastronomski vodič Gault&Millau danas predstavlja kompletan i pouzdan putokaz ka najboljim autohtonim ukusima i specijalitetima na svetskom nivou kvaliteta. Od sada, dostupan je i na srpskom i engleskom jeziku, a njegovo objavljivanje omogućila je Turistička organizacija Srbije. Zajednički cilj je da se u prvi plan istaknu zaposleni u ugostiteljstvu, da se prepozna i nagradi njihov doprinos kvatitetu gastro ponude imenovanjem najboljih u više kategorija.
„Srbija ima šume, jezera, planine, reke, ali kada ljudi obiđu sve te lokalitete, poželeće da sednu negde da jedu i okuse autentične ukuse, i zato je važno da to sve prikažemo kroz vodič Srbija 2022’’ – rekla je Mira Šemić, urednica Gault&Millau Srbija, i dodala da vodič države opisuje na gurmanski način i da će se u njemu naći restorani, vinarije, kao i svi oni koji u ponudi imaju hranu i piće, što znači da će obuhvatiti i seoski turizam. Promocija vodiča, kao i predstavljanje ugostitelja koji su kvalitetom svoje ponude dostigli nivo „kape“ kao garancije istog, jedan je od najprestižnijih gastronomskih događaja u svakoj zemlji u kojoj se vodič objavljuje. Pod sloganom

„Luksuz je u kvalitetu, ne u ceni“, 31. maja u beogradskom hotelu Crowne Plaza prvi put domaćim ugostiteljima dodeljivane su prestižne „kuvarske kape“, a kao prvi među najboljima za 2022. godinu izdvojili su se: Salon1905 – restoran sa najvećom ocenom, Langouste – restoran sa najvećom ocenom, Vuk Vuletić – nagrada za najboljeg somelijea, restoran Ćevap kod Dekija – nagrada za najbolji POP, Krsto Radović – nagrada za najboljeg poslastičara, Marko Komadina – nagrada Mladi šef talent, Marko Brzak – nagrada Šef tradicije, David Šimunić – nagrada Šef budućnosti i Vanja Puškar – nagrada Šef godine.

magazin Pekar&Poslastičar broj 39, jun/jul 2022.

Pogledaj i ostale članke iz kategorije vesti