Junior Chefs Club je trijumfovao na Kulinarskoj Olimpijadi u Štutgartu osvojivši dve medalje! 

Srbija je po prvi put u istoriji donela kući dve bronze u konkurenciji juniorskih nacionalnih timova. Pod vođstvom kapitena Branislava Joksića, tim je zauzeo visoko mesto u kategorijama “Chef’s table” i “Restaurant of Nations”. Uz kapitena Joksića, tim su činili i Aleksandar Branković, Aleksandar Antić, Stefan Terek, Stefan Ignjatović, Strahinja Radisavljević, Nikola Maglovski, Jovan Kravljanac i Aleksa Vesković. U nastavku je jelovnik srpskog tima.

Predjelo
Rojal od paškanata i žalfije sa veluteom od crnog luka i pestom od matičnjaka, osvežavajuća  Valdorf salata obogaćena pinjolima, kroket od kozijeg sira i gel od limete.

Glavno jelo
Jagnjeći balotin punjen musom i crnom trubom, serviran sa Jus (žu) sosom i uljem od nane. Sarmica od blitve punjena jagnjećom džigericom i povrćem na pire krompiru. Tortica od celera i lešnika sa zapečenim Viennoise povrćem. Šargarepa punjena musom od rikote, pekorina i pršute. Pire od korena peršuna i rena. Fermentisani arpadžik punjen salatom od mikro bilja. Pena od belog luka.

Desert
Kolač od cimeta sa insertom od pomorandđže na kori od šargarepe. Sladoled od ulja koštica šljive na kremblu od ovsenih pahuljica i badema.  Pralina od bele čokolade punjena čatnijem i espumom od mleka i meda.  Tartaleta sa karamelom i bundevom.  Šu krofna punjena sabajonom od Maraskino likera. Sos na bazi vina (Pedro Himenez).

Biševac Nikola, predsednik Kluba mladih kuvara, sa ponosom je istakao: “da su osvojene medalje na IKA/Culinary Olympics 2024 vrhunac talenta, posvećenosti i rada ovog tima.” Kulinarska Olimpijada u Štutgartu, koja je okupila 89 timova iz celog sveta, uključujući nacionalne, juniorske nacionalne, ketering i regionalne timove, kao i pojedinacne izlagace i karving majstore, predstavlja vrhunsko takmičenje u svetu kulinarstva, sa preko 7000 jela pripremljenih tokom događaja. Organizuje se svake četvrte godine od strane Udruženja nemačkih kuvara, koje ima duboku tradiciju dugu 125 godina. Ovo takmučenje postavlja visoke standarde u kulinarskom svetu, ističući se kao vrhunski događaj koji slavi profesionalizam, kreativnost i strast prema gastronomiji.

Junior Chefs Club, osnovan 2012. godine, je klub mladih kuvara i poslastičara Srbije, ali i predstavnik srpske gastronomije na međunarodnom nivou. Sa impresivnim rezultatima od sedam bronzanih i dve srebrne medalje na najprestižnijim takmičenjima širom sveta, klub zauzima prvo mesto medju sličnim udruzenjima u Srbiji.

magazin Pekar&Poslastičar broj 49, februar/mart 2024.

Pogledaj i ostale članke iz kategorije vesti