Neobičan ukras na tanjiru: Čarolija jestivog cveća

U svetu hrane postoji mnogo elemenata koji mogu oplemeniti obrok, a jedan od njih su i jestivi cvetovi. Mnogi možda nisu upoznati s ovim delikatesom, pa treba naglasiti da većina cvetova nije otrovna i da su potpuno bezbedni za ljudsku ishranu. Ovi dragulji prirode ne samo da su bezbedni za jelo, već i pružaju nezaboravno vizuelno iskustvo na tanjiru.

Piše Marta Dudok @bastica_
Jestivi cvetovi, kao što su žalfija, neven, viole i različite vrste jestivih ruža, nisu samo lepi na oko, već i ukusni. Na primer, viole imaju sasvim blag nenametljiv ukus, dok žalfija i lavanda mogu dodati dašak Mediterana u vaša jela. Ako ste znatiželjni, pa i sami želite da se uverite u lepotu jestivih cvetova na instagramu možete pronaći profil pod imenom @bastica_, koji se bavi uzgajanjem i prodajom jestivih cvetova. Na njihovim fotografijama možete pronaći raznobojne cvetne mikseve u vama najdražoj boji, koji će vas inspirisati da unesete malo magije u svoju kuhinju.

Jestivi cvetovi nisu samo još jedan ukras na tanjiru; oni dodaju dubinu i složenost vašim jelima. Mogu se koristiti za dekoraciju kolača, torti i sladoleda, čineći ih ne samo ukusnijim, već i vizuelno atraktivnijim. Ako volite koktele, jestivi cvetovi mogu postati nezaobilazan sastojak za pravljenje luksuznih napitaka. Samo zamislite klasiku kao što je džin-tonik ukrašen laticama purpurne viole  – svaka čaša postaje pravo malo umetničko delo!Jestivi cvetovi su se ponovo vratili u restorane, pa odnedavno opet igraju važnu ulogu u ugostiteljstvu. Restorani i ketering usluge širom sveta koriste ih kako bi podigli estetsku vrednost jela i privukli goste svojom prefinjenom prezentacijom. Ukrasi od jestivih cvetova čine da obrok postane nezaboravno iskustvo.

A u današnjem svetu, kako je prezentacija na društvenim mrežama važan deo poslovanja, cvetna dekoracija čini jelo mnogo „slikabilnijim” i „instagramičnijim”!  Jestivi cvetovi su definitivno nešto što morate da probate pri aranžiranju hrane. Ovo je odličan povratak prirodi u vreme kada smo se mnogo udaljili od nje, i dobar podsetnik na to koliko su darovi prirode kompleksni i lepi.

Piše: Marta Dudok @bastica_, magazin Pekar&Poslastičar broj 47, oktobar/novembar 2023.

Pogledaj i ostale članke iz kategorije pR