Održivost kao ključni princip poslovanja

Puratos je kompanija koja se strateškim investicijama i inovacijama pozicionirala kao lider u industriji pekarskih, poslastičarskih i čokoladnih proizvoda. Ova godina jedna je od najuspešnijih u istoriji njenog poslovanja u Srbiji. O otvaranju nove, moderne fabrike u Kragujevcu, doprinosu lokalnoj zajednici i planovima za budućnost razgovarali smo sa Aleksandrom Radičević, generalnom direktorkom kompanije Puratos Srbija.

P&P: Dugo se očekivalo otvaranje nove fabrike Puratos. Šta ovo znači za kompaniju, sektor u kojem poslujete i lokalnu zajednicu?
Otvaranje nove fabrike u Kragujevcu rezultat je dugoročnog planiranja i strateškog investiranja s ciljem jačanja prisustva kompanije Puratos na domaćem tržištu i osnaživanja naše liderske pozicije u industriji. Fabrika uvodi napredne standarde, naročito u pogledu održivosti i energetske efikasnosti, te će služiti kao primer dobre prakse. Na lokalnom nivou doprinos je značajan – angažovano je preko 20 domaćih kompanija tokom izgradnje, a broj zaposlenih u Puratos Srbija povećan je za 37%. Ova investicija jača lokalnu ekonomiju i doprinosi razvoju domaćeg tržišta u celini.

P&P: Prilikom najave fabrike, istaknut je fokus na zelenu energiju. Koje inovacije donosite u pogledu energetske efikasnosti?
Održivost i energetska efikasnost su naši prioriteti. Nova fabrika koristi automatizovane procese koji smanjuju emisiju ugljen dioksida i čuvaju životnu sredinu. Implementacijom toplovodnog kotla, servo pogona dozatora i toplotnih pumpi, godišnja potrošnja električne energije smanjena je za 497 kWh, što je ekvivalentno potrošnji 100 domaćinstava, dok je emisija CO2 smanjena za 227 tona godišnje.

P&P: Kolika je vrednost ove investicije i koliko novih radnika je zaposleno?
U fabriku je uloženo više od 7 miliona evra. Trenutno zapošljavamo 111 radnika u Srbiji, a planiramo dalji rast u skladu s proširenjem naših kapaciteta na domaćem tržištu.

P&P: Otvorena je nova linija za margarine. Šta to znači za vaše kupce?
Nova, potpuno automatizovana linija za margarine s dvostruko većim kapacitetom omogućava proizvodnju naše strateške inovacije – „Mimetic”. Ovaj proizvod spaja najbolje karakteristike putera s lakoćom obrade margarina, čime nudi premium rešenje za pekarske i poslastičarske proizvode.

P&P: Da li je bilo promena u ambalaži margarina i praškastih proizvoda?
Radimo na poboljšanju funkcionalnosti i održivosti ambalaže, u skladu s našim ciljevima cirkularne ekonomije. Ambicija nam je da do 2030. godine sve naše ambalaže budu spremne za reciklažu ili ponovnu upotrebu.

P&P: Koji su Puratos standardi održivosti i kakvi su planovi za budućnost?
Održivi razvoj ogleda se kroz pažljiv odabir sirovina, Caccao Trace program kao naš standard održivosti, ambalaža i oprema koje zadovoljavaju ekološke standarde, kao i saradnju sa dobavljačima koji dele našu viziju. Planiramo projekte usmerene na obnovljive izvore energije kako bismo dodatno unapredili principe održivosti.

P&P: Da li ste zadovoljni poslovnim uslovima u Srbiji i s kojim izazovima se suočavate?
Zahvaljujući podršci Vlade Srbije i lokalnih institucija, realizovali smo značajne projekte, uključujući fabriku u Kragujevcu. Iako su izazovi sastavni deo poslovanja, posvećenost i timski rad omogućavaju nam da ih uspešno prevaziđemo.

P&P: Koji su dalji planovi kompanije u Srbiji?
Planiramo dalje širenje kapaciteta i uvođenje novih proizvoda, fokusirajući se na održivost i inovacije kako bismo našim kupcima pružili širok portfolio i vrhunske proizvode i usluge.

P&P: Zašto je Puratos vodeća grupa u pekarskom, poslastičarskom i sektoru čokolade?
Puratos, osnovan 1919. godine, ima dugu tradiciju, a uspeh gradimo na inovacijama, kvalitetu i poverenju. S više od 10.600 zaposlenih, 84 predstavništva i 75 proizvodnih jedinica, poslujemo u 135 zemalja. Zahvaljujući 119 inovacionih centara, kreiramo nove trendove u industriji. Ključ našeg uspeha su naši zaposleni, timski duh i posvećenost bezbednosti i kvalitetu, što nas čini globalno prepoznatljivom kompanijom.

Piše: Jelica Antelj, magazin Pekar&Poslastičar broj 54, decembar 2024.
Foto: Kompanija Puratos Srbija

Pogledaj i ostale članke iz kategorije vesti

Pekarstvo je strast

Martin De Poorter Hleb danas i sutra, zanatske u odnosu na industrijske pekare, sourdough kao izbor zdrave ishrane,...

Pročitaj