pekara zlatni klas

Pekara Zlatni klas

zlatni klas zrenjanin

U porodici Hodžaj pekarstvom se, kao porodičnim nasleđem, bavi već treća generacija. Gospodin Ćazim Hodžaj, iako se nije školovao za pekara, ljubav i umeće za pravljenje hleba i peciva nasledio je od svog oca koji je ceo svoj radni vek proveo vodeći pekaru u Međi, u opšini Žitište. Od kada se otac penzionisao, 1987. godine, Ćazim je otvorio svoj prvi objekat Pekare Zlatni Klas u predgrađu Zrenjanina. Ubrzo je uvideo koliko je dobra pozicija važna za razvoj na tržištu i nastavio da razvija maloprodaju u samom centru grada. Na početku su imali svega nekoliko, dok danas imaju preko 50 različitih pekarskih proizvoda, a posebno su poznati po specijalnim vrstama hleba.

Svoju proizvodnju su orijentisali na sopstvene proizvode u svojim objektima, a samo mali deo odvojili su za treća lica. Vremenom je otvoreno šest objekata. Gospodin Hodžaj kaže: „Organizovati proizvodnju u šest objekata, za nas je bio izazov. Najbolje rešenje videli smo u tome da centralizujemo proizvodnju. Nov proizvodni prostor sa dobrom pozicijom u gradu opremili smo najsavremenijim mašinama, pećima i silosima koji su se mogli naći na tržištu. To su, do sada, bila moja najveća ulaganja, koja su privedena kraju krajem prošle godine.“ Kako predviđa, do kraja ove godine biće u mogućnosti da iz centralne proizvodnje snabdevaju sve svoje maloprodajne objekte polugotovim ili smrznutim proizvodima koji će se dorađivati na licu mesta. Gospodin Hodžaj naglašava: „ Na taj način uspostavićemo ujednačen kvalitet specijalnih vrsta hleba. Pekari znaju koliko je teško raditi sa sirovinama kada proizvodite na nekoliko različitih mesta. Onda ne možete računati na ujednačen proizvod. Kad budemo radili na ovaj način, uspostavićemo standard, a takođe, imaćemo i manji rashod, jer će se proizvodi dorađivati i dopunjavati po potrebi i uvek će biti sveži. Tempo života i potrebe ljudi danas su dosta drugačiji, nego što je to bilo nekad. Danas su na tržištu zahtevi takvi da potrošači žele da kupe svež proizvod, vruć hleb kad god uđu u pekaru, tako da tokom celog dana morate da imate određenu količinu spremnu da ispečete kada je to potrebno.“


Pekarstvom se bavi već 30 godina, ima oko 70 zaposlenih radnika i kako naglašava: „Važno je imati kvalitetne radnike, ali se pekarstvom bavi na najbolji način kada je uključena cela porodica. “ Zato su u posao uključeni i sin i snaja. Gospodine Hodžaj ističe: „Kada jednom uspostavite ovakav centralizovan sistem, onda nije problem otvoriti još nekoliko objekata.“ Očekuje da će se u
ovaj proces uhodati za oko godinu dana, a onda imaju nameru da otvore još nekoliko lokala u Zrenjaninu i okolnim manjim mestima sa 3000 do 4000 stanovnika.


Za napredak pekare ističe činjenicu da je veoma važno da se prate najnovija dostignuća i svetski trendovi, naročito kada je u pitanju energetska ušteda. Nove mašine donose veliku uštedu energije. Proizvodni pogon Pekare Zlatni Klas i oprema u pekarama snabdevena je visokokvalitetnim mašinama, pekarskim linijama, pećima, dozatorima, silosima za brašna. „Ne može se ići napred, niti razvijati, ukoliko ne ulažete u opremu“, ističe Ćazim Hodžaj.
Sa svojim kolegama pekarima rado se viđa na stručnim okupljanjima i sa njima razmenjuje svoja iskustva. „Danas nije problem proizvesti, već je problem prodati, zbog uslova u kojima živimo, zbog pada standarda. Sve analize su pokazale da je na našim prostorima, u zemljama bivše Jugoslavije, za stabilnost jedne firme, jedne pekare, kao i za uspeh u razvoju, najsigurnije i najvažnije imati svoje maloprodajne objekte i time svoje tržište. Na taj način, ne zavisite ni od koga, ni od tendera ili kašnjenja u plaćanju, već možete svojom vizijom i ulaganjima da obezbedite sebi napredak“, zaključuje Ćazim Hodžaj.


Piše: Irina Maksimović, Pekar & Poslastičar Broj 10, jun / jul 2017 god.

Pogledaj i ostale članke iz kategorije predstavljamo