Proteinske palačinke

Proteini ili belančevine su visokomolekularne azotne organske materije koje hidrolizom daju aminokiseline. Proteini su najvažnije biološke supstance, a takođe i najsloženije materije u pogledu svoje hemijske strukture. Danas je poznato na hiljade proteina. Termin potiče od grčke reči „proteios“ što znači najvažniji, prvi. Upravo su proteini najzaslužniji za pravilan rad ćelija. Proteini povećavaju mišićnu masu i snagu, takođe smanjuju apetit i redukuju osećaj gladi. Naše telo koristi protein da gradi i regeneriše tkiva (posredstvom ćelija od kojih su sastavljene).

Proteini su i glavni gradivni elementi kose i noktiju, a jako je važna i njihova uloga u izgranji mišića hrskavica, kože, pa i kao sastavnog dela krvi. Za razliku od masti i ugljenih hidrata telo ne čuva rezerve proteina, pa nema zalihe koje može da iskoristi u slučaju potrebe organizma za proteinom. Upravo zato nutricionisti naglašavaju važnost optimalnog unosa proteina na dnevnom nivou.
Palačinka napravljena od smeše „Proteinska palačinka“ je bogata proteinima (sadrži 11 grama proteina na 100 grama gotovog proizvoda), a ima i druge benefite za organizam, naročito za digestivni sistem (izvor vlakana).

Proteinska Palačinka
Sastojci:
• 1kg 100% Gotova smeša Proteinska Palačinka
• 1,1 kg (približno) 110 % Voda

Pogledaj i ostale članke iz kategorije pR