Sladoledne vitrine u bojama leta

U prošlom broju našeg magazina pitali smo vlasnike renomiranih sladolednih brendova Beograda kakva nas sve uparivanja ukusa očekuju u sezoni proleće-leto 2023, koje voće će najviše mirisati iz rashladnih vitrina, kakvi formati sladoleda od čokolade su na vidiku, kao i da li se sladoled sve rađe i češće kombinuje sa drugim poslasticama, a u drugom delu ovog temata na ista pitanja odgovaraju vlasnici odabranih poslatičarnica u Srbiji.

Pelivan – Beograd
Ove godine nas očekuju standardni ukusi koji su i najprodavaniji. Od mlečnih sladoleda tu su vanila, čokolada, malaga, lešnik, plazma, pistaći i naš „pelivanko”, koji je kombinacija tri vrste čokolade. To ne umanjuje mogućnost da se zaigramo i ubacimo neke nove ukuse, ali se o tome uglavnom odlučuje usred sezone. Što se tiče voćnih ukusa, tu su malina, limun, banana, višnja, šumsko voće i mango.  Kad je u pitanju čokolada, standardni ukusi su zagarantovani: čokolada i „pelivanko”. To ne znači da neće biti još nekih, a vrlo verovatno uskoro opet ubacujemo straćatelu.
Da, sladoled se sve rađe kombinuje sa drugim poslasticama. Ljudi vole da isprobavaju razne kombinacije, pa tako traže kuglu sladoleda pored kolača. U poslednjih nekoliko godina najčešće vole da kombinuju vanilu sa kolačem „tri leće”. Takođe, poznati specijalitet u Pelivanu je šampita i sladoled. U kriglu se stavi šampita a odozgo tri kugle vanile i to bude prava bomba od poslastice. 

.

Torte Flert – Niš
Od novih, interesantnih kombinacija ukusa za 2023. izdvojili bismo kefir, zatim seme bundeve, sušene borovnice i med kao i sladoled sa kokicama. Što se tiče voća, najviše su zastupljene malina i jagoda, zatim limun, banana itd. Najtraženije kombinacije čokolade su malina – čokolada i pomorandža – čokolada. Sladoled se često i rado koristi u kombinacijama sa kolačima. Konkretno, mi imamo dva kolača –čoko tart i čokoladni sufle – koji se kombinuju sa sladoledom od vanile.

.

.

.

Vanilla Caffe Poslastičarnica – Novi Sad
Uparivanje ukusa je nešto bez čega se danas u sladoledarstvu prosto ne može. Kombinacije preliva i baze u slučaju jogurt-višnje npr. je prosto nemoguće, spoj preliva, kokosa i lešnika u slučaju „rafaela”, kao i naš čuveni premijum ukus – „snikers” koji bez putera od kikirikija i karamela ne bi bio to što jeste. Kod nas možete osetiti ukus i miris Italije jer ko je probao afogato (vanila sladoled i espreso kafa), zna o čemu govorimo. Pregršt je voćnih ukusa koje nudimo. Pored klasičnih jagode, višnje, limuna, ananasa, preporučujemo hitove leta: marakuju i naš apsolutni šampion među voćnim ukusima – šumsko voće, koje je ovenčano prestižnom nagradom za vrhunski kvalitet Novosadskog sajma. Pored alpske čokolade tu je i „extra dark black” čokolada, a neizostavni čokoladni ukusi su i straćatela, „kinder bueno”, „ferrero rocher”. Miris orijenta kod nas je uveliko poznat pa tako kombinujemo sladoleda od vanile i baklavu sa orasima. Pored dobro poznatih voćnih kupova i banana splita, sve više se traži kombinacija „tri leće”, kao i plazma torta sa sladoledom raznih ukusa.

.

Chocolato Café – Novi Sad
Što se tiče uparivanja ukusa, naša filozofija đelata leži u tome da je većina ukusa već poznata, ali ih pravimo od najkvalitetnijim sastojaka. Nove zanimljive kombinacije su rikota sa prelivom od karamelizovanih smokvi i prepečenih oraha, mango sa marakujom – bez šećera, maskarpone krema sa prelivom od maline, rubaraba i zove, „laktoz free” đelato sa „val di noto” pastom od badema sa Sicilije, prelivom od kandirane pomorandže i listićima prepečenog badema. Što se tiče potrošnje voća, mango i malina su uvek na prvom mestu, dok ih u stopu prate jagoda, borovnica i limun. Čokoladnog sladoleda kod nas ima u dosta vezija, a svi su od Callebaut čokolade: „chocolato milky” – mlečna čokolada, „choco toffe browne” – mlečna čokolada sa komadićima domaćih braunija bez glutena sa prelivom od mlečne karamele, a od čokoladnih sorbea izdvajamo „čoko oranž” – tamna čokolada sa sokom i korom od sveže pomorandže (vegan), „single origin Madagascar čokolada” (vegan), „single origin Ekvador” čokolada (vegan), „buenissimo” bela čokolada u kobinaciji sa pastom od Piemonte lešnika, „val di noto” paste od badema kao i „crispy Mona Lisa” bele kuglice. Trend uparivanja sladoleda, sorbea i parfea kao i semifreda sa drugim poslasticama vrlo je popularan. Da li je u pitanju kompletan kolač ili samo segment nekog keksa, pite ili bilo čega drugog, ovaj trend je uveliko prisutan i popularnost ovog načina serviranja je u porastu.

.

Cecina – Subotica
Pripremili smo za ovu sezonu razne kombinacije ukusa, od tropskog voća do crne čokolade visokog procenta kakaoa. Očekujte nežne ukuse mlečne i bele čokolade sa šumskim voćem, razne kombinacije hrskavog keksa s nugat notama. Tu su i našim dragim posetiocima dobro poznati ukusi kao što su „kinder bueno”, na bazi finog pečenog lešnika sa neodoljivim napolitankama, kao i neprevaziđeni i neobični pekan orah, slatkaste arome koji se odlično kombinuje sa pistaći sladoledom sa obilnim komadićima pistaća. Marakuja, mango, papaja, nar su samo neki od zanimljivih ukusa 2023. godine. Kao i svake i ove godine u ponudi ćemo imati posne sladolede bez šećera i sladolede bez glutena. Voće koje najviše koristimo u sezoni sladoleda jeste malina, a zatim na red dolazi jagoda, ananas, breskva, višnja, mešano crveno šumsko voće, kajsija i mnogo drugih vrsta. Najviše volimo da kombinujemo sveže voće koje u sezoni sazreva, baš tada kada nam je potrebno. Svi naši 100% voćni sladoledi su na vodenoj bazi i zaslađeni su fruktozom, pa su pogodni i za dijabetičare. Sladoled omiljen mališanima uvek je mlečna čokolada, a pored ovog klasika imamo i posnu crnu čokoladu, belu čokoladu sa prelivom od jagode, kombinaciju bele i mlečne čokolade sa hrskavim čokoladnim kuglicama, mlečnu čokoladu sa crvenim voćem, kao i straćatelu sa krckavim komadićima mlečne čokolade. Naši kupci vole da spajaju nežne ukuse sladoleda, poput vanile, sa kafom ili zahtevaju da jaku crnu čokoladu upare sa slatkom baklavom od višanja ili oraha.

Piše: Jasna Žarković magazin Pekar&Poslastičar broj 44, april/maj 23.

Pogledaj i ostale članke iz kategorije vesti