Novi trendovi u ishrani – velika šansa za pekare
U želji da zadovolje nutritivne potrebe za zdravom ishranom, proizvođači sastojaka za pekarsku industriju pokušavaju da usavrše svoje proizvode sa dragocenim vlaknima koja imaju pozitivan učinak na gastrointestinalno zdravlje i koja smanjuju rizik za
kardiovaskularne bolesti, dijabetes tipa 2 i rak debelog creva. Koja zrna treba koristiti i koji su to sastojci koji imaju najveći potencijal? U evropskim zemljama preporučen je dnevni unos između 25 i 38 grama vlakana tokom dana. Mnogi građani se toga, naravno, ne pridržavaju. Međutim, kampanjama koje se vode širom Evrope, a kojima se nedavno pridružila i Srbija pod nazivom „Teži ravnoteži“, vlade na nacionalnom nivou pokušavaju da edukuju i proizvođače i potrošače o pravilnoj ishrani i očuvanju zdravlja. Pojedine evropske asocijacije mlinara, pekara i veliki proizvođači hleba veruju da celokupan sektor pekarstva može mnogo da doprinese tome, samim tim što je hleb važan izvor vlakana. Kako navode, podaci ukazuju na to da se u poslednjih
nekoliko godina interesovanje potrošača sa brojanja kalorija i količine ugljenih hidrata sada više fokusirao na proizvode sa više proteina, vlakana i one koji u deklaraciji imaju zdravstvene izjave. Takođe, sve više su traženi razni novi ukusi i etno uticaj
poput mediteranskih i srednjoistočnih ukusa. Zato je sve veća potreba za alternativnim vrstama brašna, raznim zrnevljem i dodacima poput lana, kinoe, spelte, sočiva, šargarepe, bundeve i sl., a kiselo testo napravljeno od celog zrna sve rasprostranjenije kod proizvođača. Ova potreba za većim udelom vlakana u svakodnevnoj ishrani, svakako pruža velike mogućnosti za unošenje raznih sastojaka u pekarskeproizvode koji će potrošačima pružiti ono što traže, uz nove dimenzije ukusa i teksture hleba i peciva.