Usled promena potrošačkih navika, bržeg načina života i težnji ka ubrzavanju procesa proizvodnje pekarskih proizvoda, dolazi do velike zainteresovanosti tržišta za poboljšivačima za smrznute pekarske proizvode. Ovi poboljšivači omogućavaju dobijanje gotovog proizvoda koji nakon fermentacije, zamrzavanja i pečenja ne odstupa u kvalitetu u odnosu na proizvod koji je dobijen standardnim procesom proizvodnje.Ovakav način skraćuje vreme proizvodnje, omogućava zbirnu proizvodnju za više maloprodajnih objekata u kojima se proizvod odmrzava i peče, uz konstantan kvalitet gotovog proizvoda.
PIP Food Group u svojoj ponudi ima više vrsta poboljšivača za proizvodnju polupečenih i pečenih smrznutih proizvoda, među kojima je najprodavaniji – poboljšivač „Frosty”.
Frosty” je kompleksni praškasti poboljšivač koji se korisiti u procesu proizvodnje:
• Smrznutih kvasnih proizvoda (lisnata testa, kifle, zemičke, podloge za pice…)
• Zaustavne fermentacije pekarskih proizvoda
• Polufermentisanih pekarskih proizvoda
Kod svih pekarskih proizvoda kod kojih je nepohodno izvršiti korekcije brašna vezano za:
• povećanje % vlažnog glutena
• korekciju rastegljivosti
• povećanje energije
Pravilan odabir sirovina u fromulaciji poboljšivača „Frosty” omogućava:
• brže otapanje smrznutih proizvoda
• sprečavanje stvaranja krupnih kristala leda koji narušavaju glutensku strukturu
• stabilnost otopljenog testa prilikom završne fermentacije
• povećanje volumena gotovom proizvodu uz dobijanje strukture saća koje je karakterisitika kod pečenih lisnatih proizvoda
• kod polufermentisanih, smrznutih proizvoda a koji su proizvedeni sa poboljšivačem „Frosty” ne mora se vršiti otapanje, već se proizvodi u smrznutom stanju peku uz dodavanje pare.
Upotrebom poboljšivača „Frosty” dobijamo:
• Sigurnost u procesu proizvodnje
• Stabilno, jako testo, ustaljenog kvaliteta
• Ustaljeni kvalitet finalnog proizvoda vrhunskog kvaliteta
• Povećanje randmana
• Svežinu pekarskih proizvoda
Piše: Nikola Ilić R&D menadžer PIP Food Group Novi Sad, magazin Pekar&Poslastičar br.46, avgust/septembar 2023.