U slavu hleba i života

Kompanija Puratos na Festivalu božićnog kolača

Da li vam se događaju situacije kada onako institnktivno, što bi rekli iz stomaka, znate da negde morate da budete? A da je to pravo
i dobro mesto za vas? Imate li te trenutke jasnog osećaja svrhe i smisla, koji vas čini smirenim i zadovoljnim zato što postojite? Upravo to se dogodilo leta 2022. godine kada nam se obratilo udruženje Kancelarija za kulturnu diplomatiju sa predlogom da se Puratos Srbija ukluči u inicijativu zanimljivog naziva Festival božićnog kolača ČESNICA. Ova manifestacija prva je takve vrste u Srbiji ali i na širem području Zapadnog Balkana.

Viševekovna tradicija obrednog božićnog kolača (božićnog hleba, česnice) karakteristična je za brojne narode i etničke zajendice koje proslavljaju Rođenje Hristovo. Božićni je kolač simbol zajedništva, porodice i temeljnih vrednosti koje neguju brojni narodi. On u sebi nosi simboliku života i napretka, osnažuje zajednicu i obnavlja njen identitet verski, porodični i nacionalni. Sagledavši koncept i cilj da se kroz jednu manifestaciju promoviše zajedničko kulturno nasleđe i to u oblasti obrednog hleba i njegovog značaja za zajednicu uprava kompanije Puratos Srbija odlučila je da bude deo ove inicijative i ukaže poverenje organizatorima. I zato smo od samog početka partneri i prijatelji Festivala božićnog kolača koji na lep i inspirativan način slavi život. I hleb. Poseban motiv ovog parnterstva počiva na činjenici da je Božić, pre svega, praznik porodice i porodičnih vrednosti a u tome smo videli da su vrednosti koje Puratos kao porodična kompanija nastoji da neguje, a to su jasna vizija, hrabrost, strast, integritet, kvalitet i saradnja, u potpunom saglasju sa konceptom Festivala božićnog kolača.

Prvi festival održan je krajem decembra 2022. godine u beogradskom Кulturnom centru GRAD. Na događaju su prikazani i pojedeni božićni kolači iz desetak zemalja. Tu su se našli božićni kolači iz Engleske, Španije, Rusije, Čilea, Slovačke, Nemačke, Belgije, Finske, Irske, Francuske, kolač koji se služi za Božić na Karipskim ostrvima, kao i nekoliko varijanti srpske česnice. Česnica 2022. bio je prilika da se u mešenju božićnih hlebova i kolača isprobaju brojni PURATOS proizvodi, od posnog margarina, preko O-Tentic Durum 4%, O-Tentic Origin 4%, Sunset Glaze kao i sve tri varijante PURATOS čokolade. Posni margarin, po rečima organizatora, pokazao se kao ultimativni proizvod za izradu posnih varijanti srpske česnice i badnjače, hleba koji se mesi za Badnje veče i koji, s obzirom na posnu trpezu, mora da bude umešen bez mleka, jaja i životinjske masti. Sunset Glaze, sa druge
strane, dao je svetlucavi, svilenkasti finiš srpskim obrednim hlebovima i prepoznat je kao pouzdan „saradnik“ za obezbeđivanje krajnjeg dobrog utiska na trpezi. Ceo koncept je oduševio posetioce a i tako mali događaj privukao je pažnju nekih medija. I dok je prvi festival bio neka vrsta pilot projekta i svojevrsno „opipavanje“ pulsa javnosti, medija i potencijalnih partnera, drugi festival, Česnica 2023, otišao je par koraka u visine i širine.

Festival je održan 21. decembra 2023. godine u Salonu Narodnog muzeja u Zrenjaninu, gde su predstavljeni božićni kolači nacionalnih zajednica koje žive na području Republike Srbije. Ideja organizatora je da budu predstavljeni božićni hlebovi (božićni kolači, česnice) napravljeni prema običajima i tradiciji različitih nacionalnih zajednica i na taj način bude predstavljena njihova kultura i kulturno nasleđe. Obredne hlebove pripremila su lokalna udruženja žena koja se, između ostalog, staraju očuvanju nematerijalnog kulturnog nasleđa i tradicije. Imali smo prilike da vidimo obredne hlebove Rusina, Poljaka, Rumuna, Srba, Cincara, Slovaka, Mađara, Bunjevaca, Hrvata, Rusa, Srba sa Кosova, Srba iz Republike Srpske i drugih zajednica. Preko 30 udruženja žena predstavila su svu raskoš i kolorit gastronomskog nasleđa u oblasti obrednog hleba ali i celokupne božićne trpeze onako kako se ona priprema za Božić u različitim sredinama širom naše zemlje.

S obzirom da su udruženja žena dolazila i sa udaljenosti od nekoliko stotina kilometara organzatori su zbog logističkih poteškoća odlučili da Puratos proizvode ove godine podele učesnicima u bogatim poklon paketima koji su, zajedno sa drugim partnerima i prijateljima festivala, spakovani kao prigodni darovi. Iz palete Puratos proizvoda opredelili smo se za 12 proizvoda: O-Tentic Durum 4%, O-Tentic Origin 4%, Sunset Glaze CL, Sunset Glaze, Ambiante pavlaka, Chantypak pavlaka, Italmax pavlaka, Čokolada stapići , CT Belcolade (crna čokolada) CT X605/G drops (bela čokolada), CT O3x5/G drops (mlečna čokolada) i blanširani badem. Čitav događaj dobio je ogromnu pažnju medija, nacionalnih i lokalnih, publike ali i diplomatske zajednice. Orgnaizatori su u sklopu manifestacije organizovali muzički program, naučnu panel diskusiju o kulturi hleba i stručno predavanje o prikazu hleba na srpskim srednjovekovnim freskama. Ponosni što smo deo ove lepe manifestacije radujemo se nastavku saradnje na negovanju i očuvanju kulturnog nasleđa, radujući se ovogodišnjoj Česnici. Koliko čujemo od naših prijatelja iz Kancelarije za kulturnu diplomatiju, treći Festival božičnog kolača već je u pripremnoj fazi i obavljaju se brojni razgovori i susreti kako bi se manifestacija ove godine organizovala kao nacionalni dan božićnog kolača.

Piše: dr Gordana Bekčić, ‘Kancelarija za kulturnu diplomatiju’, magazin Pekar&Poslastičar broj 49, februar/mart 2024.
Foto: ‘Kancelarija za kulturnu diplomatiju’

Pogledaj i ostale članke iz kategorije vesti