Usavršavanje tehnologa PIP Food Group-a u okviru prestižne Akademie Deutsches Backerhandwerk Weinheim

Tehnolozi kompanije PIP Food Group proveli su dve nedelje u Vajnhajmu unapredujuci svoje vestine u okviru Akademie Deutsches Backerhandwerk Weinheim . lmali su priliku da se upoznaju sa bogatom nemackom kulturom hleba pohadajuci kurs ,, Diploma in German bread baking“. Medu ucesnicima nasli su se pekari, vlasnici pekara, kao i tehnolozi iz celog sveta, od Kine, Eritreje, Amerike, do lndije, lzraela, Singapura, sto je doprinelo divnoj atmosferi i razmenjivanju razlicitih pekarskih iskustava.

Sama obuka sastojala se iz teorijskog i prakticnog dela. lskusni predavaci bili su sjajna podrska svim polaznicima, obracajuci paznju na svaki detalj prilikom predavanja. Obradene teme ukljucivale su brasna od razlicitih vrsta zitarica, upotrebu celih zrna prlikom izrade receptura, pripremu hlebova duge fermentacije i visoke hidratacije, kao i mnoge druge. Ono sto je nasim tehnolozima bilo posebno interesantno je fokus na proizvodnji i primeni kiselih testa i predtesta, koja trenutno predstavljaju trend u pekarskoj industriji.

Pored toga, polaznici su se upoznali sa proizvodnjom razlicitih mesanih i razenih hlebova, cabata, bavarskih pereca, kajzerica, kao i sirokim spektrom dekorativnih hlebova. Slobodno vreme je iskorisceno za obilazak malog, ali prelepog Vajnhajma, kao i za posetu lokalnoj pekari u samom gradu. Tehnolozi PIP Food Group-a su imali priliku da degustiraju razlicite vrste hlebova i uparuju ih sa vinima, sto je dodatno obogatilo njihovo iskustvo.

Na kraju obuke, ucesnici su polagali praktican ispit, u okviru kog su uspesno demonstrirali stecena znanja. Zvanicna zavrsnica obelezena je svecanom dodelom diploma i pozdravnim govorom. Nasi tehnolozi su se vratili puni pozitivnih utisaka, isticuci da je ova bilo nezaboravno iskustvo, da su stekli dragoceno znanje i dobili nave ideje koje mogu primeniti u svom svakodnevnom radu.
Ovaj kurs ne samo da je unapredio njihove profesionalne vestine, vec im je pruzio i dublje razumevanje nemacke pekarske tradicije, sto ce sigurno doneti inovacije u domacu pekarsku industriju.

magazin Pekar&Poslastičar broj 51, jun/jul 2024.

Pogledaj i ostale članke iz kategorije događaji