Predstavljamo umetničku radionicu Tortice Suzi

Svet poslastičarstva pruža ogromne mogućnosti za kreativnost. Suzana Ilić iz Uba, osnivačica brenda Tortice Suzi, oduvek je imala smisla za kreativnost, a svet poslastičarstva pružao je ogromne mogućnosti za to. Ljubav prema tortama postojala je oduvek, najpre kao hobi, a onda, kako su počele da stižu pozitivne reakcije od mušterija, odlučila je da im se ozbiljnije posveti. Po zanimanju je prehrambeni tehnolog, tako da je sa konkretnim znanjima vezanim za oblast poslastičarstva započela bavljenje ovim poslom. Umetničku radionicu, ili „svoje slatko carstvo” kako to voli da kaže, osnovala je 2014. godine. Posle tri godine, kada je proizvodnja i prodaja torti postala i porodični posao, otvorila je i poslastičarnicu Dolce Mondo. Suprug i ćerka su uključeni u proces proizvodnje sladoleda i rad u poslastičarnici, dok sin pomaže Suzani u proizvodnji. Uvek je, kako kaže, na prvo mesto stavljala kvalitet, pa tako njene torte i kolače krasi obilje oraha, badema, lešnika, belgijske čokolade.

Vizuelna starna torti i kolača je isto toliko bitna, pa veliku pažnju poklanja dekoracijama koje su uvek maštovite i originalne, u skladu sa željama mušterija. Posebno vode računa o kvalitetu namirnica koje koristi. Oko 80% sirovina nabavljaju iz Dolcefreddo-a (sirovine za poslastičarstvo i sladoled), ostalo nabavljaju u Puratos-u. Fondan za dekoraciju torti je uglavnom turski (Hani), a ponešto od sastojaka nabavljaju iz Zeelandie. Koriste najkvalitetniju čokoladu. Redovno vrše kontrolu kvaliteta namirnica u nadležnom Zavodu za javno zdravlje, kao i kontrolu svih proizvoda. Dekoracijom torti i kolača bavi se isključivo Suzana. Najprodavanije torte su kranč i nugat malina. Kranč je torta za koju su sami osmislili recepturu. Sastoji se od pečenih korica od plazme, fil je sa mlečnom belgijskom čokoladom kuvanom na pari, uz dodatak seckane mlečne čokolade, lomljene plazme i kranč kuglica. Miks torta je nastala u doba korone, kada su sva porodična slavlja bila svedena na minimum.

Osluškivanjem tržišta, kada su klijenti tražili manje torte, došli su na ideju da u jednoj torti objedine šest tortica različitih ukusa (vanila malina, besame mučo, šarlota, čoko jafa, milka plazma, čoko nugat). Relativno nova u ponudi je i „Medovik” torta koja je uvrštena na zahtev mušterija iz grupe Mali proizvođači hrane u Srbiji. U pitanju je torta-kolač koja je veoma popularna u Rusiji, a osnovni sastojci su med, buter, pavlaka, brašno, kondenzovano mleko. Najprodavaniji kolač u poslastičarnici je besame mučo. To je kolač rađen po originalnoj italijanskoj recepturi, sirovine koje se koriste su takođe italijanske. U sastavu je karamelizovani badem, fil sa maskarponeom, voćni nadev od maline, i čokoladni krem sa karamelizovanim lešnikom i bademom, čokoladne korice. Omiljen je među mušterijama jer je kremaste teksture i osvežavajući.

Drugi najprodavaniji kolač je kinder bueno, pravljen takođe po originalnoj italijanskoj recepturi, u kome dominira hrskavi francuski keks i mlečna čokolada. Široka i raznolika paleta ukusa je u ponudi i u njihovoj poslastičarnici na Ubu. Od klasičnih domaćih torti kao što je reforma, koja ne izlazi iz mode, po receptu koji je nasledila od svoje bake, preko ukusa koje su sami osmislili, poput nugat maline, milka višnje, kranč, moskva šnita, do novijih mus torti koje su dekorativnije po izgledu. Jedan od njihovih aduta su i sitni kolači koje rade po originalnim recepturama. Kada je reč o sladoledu, prave zanatski italijanski đelato sladoled. U ponudi je 28 ukusa. Za proizvodnju koriste visokokvalitetne sirovine italijanskog porekla, pa je njihov sladoled prepoznatljiv po ukusu i strukturi. Najprodavaniji ukus je trenutno bela nutela sa francuskim keksom, kinder bueno, don vito i šerimanija.„Razlika između industrijskog i zanatskog sladoleda je u „prodaji vazduha”. Procenat vazduha u zanatskom sladoledu je veoma mali u odnosu na industrijski, što mu daje volumen, iako su po gramaži kugle oba sladoleda iste. Zbog toga svako ko se razume u sladoled daje primat zanatskom jer su sirovine koje se koriste i kvalitet neuporedivi. Naš sladoled je bez glutena, veštačkih boja i aroma što pravi ogromnu razliku”, objašnjava Suzana.

Pamti mnoge zanimljive i originalne dekoracije po želji svojih mušterija. Gotovo da nema ideje ili zamisli koju ona ne može da napravi u obliku torte. Najviše pamti velike torte od 120 kg koje neretko ne mogu da prođu kroz vrata kuhinje ili restorana, zbog čega je potrebno da ih razmontiraju i ponovo montiraju u sali. „Svaki uspešan poslastičar prati trendove i mora da drži korak sa vremenom. U poslednje vreme, kada je reč o dekoraciji, primetila sam da se vraća trend vintidž torti. To su starinski ukrašene torte, sa karnerima, bordurama, sa buter kremom koji je stabilniji od šlaga. Sve više je popularan i bento kejk”, kaže Suzana. Dostava do mušterije bilo gde u Srbiji više nije problem, a vrše i organizovane dostave u Beograd, u vreme velikih slava ili praznika, kao i preko sajta Mali proizvođači hrane u Srbiji.

Piše: Jasna Dimitrijević, magazin Pekar&Poslastičar broj 52, avgust/septembar 2024.
Foto: Tortice Suzi

Pogledaj i ostale članke iz kategorije predstavljamo