Beograd sve više prati svetske gastronomske trendove, a jedan od njih je i rastuća popularnost „sourdough” hleba. Nakon što su uspešno pokrenuli „sourdough” pekaru u Zemunu i stekli prepoznatljivost na Zemunskoj pijaci, vlasnici koncepta Pretop – Miloš Dodig, Nikola Nikolić i Nenad Pajević – odlučili su da svoju strast prema zanatskom pekarstvu prenesu i na Dorćol, donoseći vrhunski hleb i peciva u samo srce Beograda.
Nova lokacija Pretop Bread & Pastry u Venizelosovoj ulici (broj 60) postaje mesto susreta tradicije i savremenog pekarstva, gde se pažljivo birani sastojci i dugotrajan proces fermentacije pretvaraju u proizvode vrhunskog kvaliteta. Zašto „sourdough”
postaje novi standard „Sourdough” hleb doživljava globalnu renesansu, a njegova popularnost nije slučajna. Za razliku od industrijskog hleba, koji se proizvodi uz dodatak pekarskog kvasca i aditiva, „sourdough” nastaje prirodnom fermentacijom. Ovaj proces ne samo da poboljšava ukus i teksturu, već doprinosi i lakšoj svarljivosti i boljoj apsorpciji minerala poput gvožđa, cinka i magnezijuma. Statistike potvrđuju ovaj rastući trend – evropsko tržište „sourdough” proizvoda u 2023. godini je vredelo 1,32 milijarde dolara, s predviđenim rastom od gotovo dve milijarde do 2032. godine. U Velikoj Britaniji, poznati lanac zanatskih pekara Gail’s beleži ekspanziju sa planom otvaranja 40 novih lokacija, dok potražnja za autentičnim hlebom raste i u restoranima i kafićima koji gostima žele da ponude vrhunske pekarske proizvode.

Šta donosi Pretop Bakery
Ponuda pekare osmišljena je tako da zadovolji ljubitelje kvalitetnog hleba i peciva, ali i one koji su u potrazi za novim gastronomskim iskustvima. U Pretop Bakery možete pronaći raznovrsne vrste „sourdough” hleba, uključujući beli, ražani i polubeli hleb, „sourdough” baget, fokaču, kao i mlečni „sourdough” tost, pripremljen od mleka i putera.
Za ljubitelje peciva u ponudi su kroasani, pain au chocolat, šu sa vanilom i brauni, dok su posebna poslastica zanatske „sourdough” kifle sa kimom i slane perece. Ponuda je od skoro postala bogatija jer na Dorćolu mogu da se probaju i „sourdough” sendviči. Uz sve to, pekara u ponudi ima i pažljivo selektovana pića – specialty kafa, fermentisana Drozli kombuha, Cold Pressok sokovi, kao i Žuna maslac.

Više od hleba – filozofija zanatskog pekarstva
U vremenu kada se industrijska proizvodnja sve više oslanja na aditive i brzu obradu, zanatske pekare poput Pretopa Bakery dokazuju da je kvalitet hleba direktno povezan s vremenom, pažnjom i umećem. Svaki „sourdough” hleb je ručno rađen, od startera (prirodnog kvasca) do konačne forme, bez ubrzanih metoda i kompromisa u kvalitetu. Upravo zbog toga, potrošači koji cene autentičnost i prirodne sastojke sve češće biraju „sourdough” kao zdraviji i ukusniji izbor. Otvaranjem nove pekare na Dorćolu, Pretop nastavlja da oblikuje beogradsku gastronomsku scenu, spajajući vrhunsko pekarstvo s modernim pristupom ishrani. Ovde hleb prestaje da bude samo osnovna namirnica – i postaje autentično zanatsko iskustvo, spoj tradicije, kvaliteta i zdravog uživanja. Aktuelne informacije o ponudi pekare redovno su dostupne na zvaničnom Instagram profilu Pretop Bread & Pastry.

magazin Pekar&Poslastičar broj 56, april/maj 2025.