17. tradicionalni Dani banice – Bela Palanka

Tradicionalna turističko-gastronomska manifestacija pod nazivom Dani banice, održana je i ove godine u periodu od 11 do 13. avgusta u Beloj Palanci kraj Pirota. U organizaciji Opštine i Turističke zajednice Bela Palanka po 17. put okupio se veliki broj takmičara, njih 283 iz Srbije i Bugarske, koji su svoje kulinarsko umeće u izradi banica iskazali kroz četiri takmičarske kategorije: slana banica, slatka, kreativna, kao i integralna banica. Banica je inače specifična vrsta domaće pite kod koje se kore, za razliku od gibanice, savijaju i motaju u spiralu i karakteristična je za belopalanački i pirotski kraj.

Ispred Asocijacije šefova kuvara Srbije u žiriju su bili profesor Jordan Nastanović, Dobrila Šaula, sudija sa licencom svetske kulinarske asocijacije, kao i Dejan Zlatković, koji su ujedno osvojili Zlatnu statuu i postali prijatelji ove manifestacije. Među članovima žirija bili su još i Stefan Veljković, član kulinarske asocijacije iz Niša, kao i Ivan Zvezdev iz Bugarske. Pored takmičarskog dela, manifestaciju je obeležilo i niz revijalnih radionica. Nenad Gladić, alijas Lepi Brka, animirao je decu u okviru dečije radionice.

Svoje veštine pokazali su i novinari, takmičeći se između sebe u izradi banice. Takođe, kuvari iz Slovenije, Mađarske i Italije u okviru revijalnog dela manifestacije, spremali su tradicionalna jela svog podneblja, koja su posetioci bili u prilici da probaju. Dani banice godinama unazad neguju tradiciju banice, kulturu, stare recepte, kao i običaje ovog kraja Srbije, pa je tako i ove godine organizovan sajam starih zanata. Za bolju atmosferu tokom ova tri dana trajanja manifestacije bili su zaduženi Crvena jabuka, Željko Samardžić i Dejan Petrović i Big Bend.

Piše: Tihana Vučković, magazin Pekar&Poslastičar br.46, avgust/septembar 2023.
Foto: Danijel Zlatković

Pogledaj i ostale članke iz kategorije događaji