U svetu poslastičarstva, putne torte su sve popularnije, privlačeći pažnju kako ljubitelja poslastica, tako i samih poslastičara. Fini dezerti ovog tipa, tradicionalno pravljeni za laku prenosivost i duži rok trajanja, savršeni su saputnici za putovanja, ali i za piknike i druga okupljanja, s obzirom na to da su savršeni uz čaj ili kafu. Njihova popularnost se najpre može pripisati njihovoj svestranosti, a potom i rastućem trendu interesovanja za poslastice bez namirnica životinjskog porekla. Tradicionalno najčešće pravljene od maslaca i jaja, moderne putne torte mogu se praviti i u veganskom obliku. Jedan posebno fini primer je ova malena putna torta, puna meda i badema, sa reskim filom od bresaka i kajsija. Savršena kombinacija slasti meda, bilo pčelinjeg, bilo domaćeg veganskog meda, i bogatog voćnog fila garantuje pravo uživanje, posebno kada je poslužena uz jaku domaću kafu.
Potrebno je:
Za kolač:
100 ml sojinog mleka
30 ml soka od limuna
100 g belog šećera
100 g meda
75 g vegan maslaca
50 g ulja
150 g sojinog jogurta
1 kašičica vanile
200 g brašna T-400
50 g mlevenih badema
8 g praška za pecivo
1 g sode bikarbo
Za voćni fil:
350 g bresaka
250 g kajsija
100 g belog šećera
100 g meda
Za glazuru:
150 g veganske bele čokolade
40 ml ulja
50 g sitno seckanih pečenih badema
Priprema:
Najpre napraviti voćni fil. Staviti pripremljeno voće u blender zajedno sa šećerom i pustiti da radi dok se ne napravi glatki pire. Sipati u odgovarajuću šerpu, dodati med i staviti na srednje jaku vatru. Od momenta ključanja, kuvati 35-40 minuta uz stalno mešanje, dok fil ne dobije gustinu i teksturu džema. Temperatura fila bi trebalo da bude oko 105°C. Skinuti s vatre i ostaviti
da se ohladi u potpunosti. Za sam kolač, najpre izmešati sojino mleko i sveži sok limuna i ostaviti na 10 minuta. Rernu uključiti da se zagreva na 180°C. Vegan maslac penasto umutiti sa šećerom i medom, pa mu dodati ulje, jogurt i vanilu i sjediniti. Može delovati previše tečno ili imati grudvice, ali to je u redu. Tome dodati brašno, bademe, prašak za pecivo i sodu bikarbonu, pa sjediniti. Na kraju dodati sojin jogurt sa limunovim sokom i sve dobro izmešati. Mali kalup za putnu tortu, 18×8 cm, premazati vegan maslacem i posuti brašnom, sipati masu i odmah peći u unapred zagrejanoj rerni na 180°C, 40-45 minuta. Pečeni kolač ostaviti da se hladi najpre 15 minuta u kalupu, a zatim izvaditi iz kalupa i ostaviti da se ohladi u potpunosti. Ohlađeni kolač obilno napuniti pripremljenim voćnim filom, premazati i po vrhu i stranicama lagano, te ostaviti u frižideru na sat vremena, ponajviše da fil očvrsne. Pripremiti glazuru topljenjem bele čokolade, kojoj zatim dodati ulje i seckane bademe, te dobro izmešati. Glazirati kolač i služiti u bogatim kriškama čim se glazura stegne.
Piše: Tina Vesić informatičar, po srcu poslastičar, magazin Pekar&Poslastičar broj 52, avgust/septembar 2024.