U ovo turbulentno vreme neočekivanih promena veoma je važno zadržati dobre stare navike i negovati pozitivne prakse. Sajmovi su upravo jedno od tih dobrih načina povezivanja ljudi iz branše koje mogu značajno da utiču na uspešno poslovanje svih – mesto razmene znanja i iskustva, kao i prilike za uspostavljanje nove poslovne saradnje. Jedno od takvih skupova na kome će se susresti brojni profesionalci iz pekarske industrije, uskoro nas očekuje. Na 5.000 m2 izložbenog prostora u Areni Zagreb, 27. i 28. aprila 2022. godine svoja vrata otvoriće najveći regionalni sajam za pekarstvo, poslastičarstvo i konditorstvo. Tim povodom razgovarali smo sa Vladimirom Bulićem, predsednikom Uprave firme TIM ZIP iz Zagreba.
P&P : Nakon pet godina pauze, ponovo organizujete TIM ZIP EXPO. Koliko je ovakvo okupljanje važno ljudima iz branše?
Virtuelni modeli sajmova nikada ne mogu u potpunosti zameniti susrete izlagača i posetilaca uživo. To se posebno odnosi na prehrambenu industriju, gde je ključno da sopstvenim čulima doživimo mirise, ukuse i kvalitet proizvoda. Nakon pune dve godine odlaganja uslovljenog kovidom-19, stvoreni su uslovi za organizaciju sajma TIM ZIP EXPO 2022, koji će uskoro okupiti veliki broj poslovnih partnera iz cele Evrope. Tom prilikom s ponosom obeležavamo i tri važna jubileja – 30 godina firme TIM ZIP, 20 godina RICHEMONT KLUBA Hrvatske i 5 godina ZAKLADE IVAN BULIĆ.
P&P : Koji izlagači su potvrdili svoje učešće?
Na ovogodišnjoj manifestaciji učestvovaće 40 domaćih i stranih izlagača iz Austrije, Belgije, Češke, Grčke, Holandije, Hrvatske, Italije, Nemačke, Slovenije i Švajcarske. Među izlagačima nalaze se renomirani proizvođači sirovina, mašina i linija za zanatsku i industrijsku proizvodnju, poput firmi AGRIFLEX, BTF, BÜHLER GROUP, DATA-BAK, DIAMANT PURATOS, DIOSNA, ELIN, FINES, FORTUNA, GLAZIR, ITAL BAKERY, JAC, KORNFEIL, LP GROUP, MB FRIGO, MILLENNIUM, MONDAL FORNI, NAŠE KLASJE, PFM, RONDO, SISCODATA, TOMO VARGA, TRIMA, UNIFERM, VANDEMOORTELE i WIESHEU kao i vodeći hrvatski i regionalni proizvođači mlinskih, pekarskih I poslastičarskih proizvoda, redom BREAD CLUB, ČAKOVEČKI MLINOVI, ČOKOLAND, DON-DON, EKOS, MLINAR, MLIN I PEKARE SISAK, PAN-PEK, PEKAR VINKOVCI I ZAGREBAČKE PEKARNE KLARA. Glavni sponzor sajma je ZAKLADA IVAN BULIĆ, a švajcarski BÜHLER je firma-partner.
P&P : Šta posetioci mogu da očekuju tokom sajma TIM ZIP EXPO 2022?
Kao i ranijih godina, pripremili smo sadržajan program u okviru koga će posetioci moći uživo da vide i osete najnovija tehnološka rešenja u domenu mašina i opreme za pekarsku industriju. Ovo je idealna prilika za otkrivanje novih ideja i nadogradnju saznanja o poslednjim tehnološkim i naučnim dostignućima u struci. Na štandovima izlagača biće održane prezentacije rada linija i mašina, a proizvođači sirovina i majstori pekarstva iz devet Richemont klubova uživo će pripremati svoje najatraktivnije proizvode u sedam mini pekara raspoređenih po sajamskoj dvorani. U ime srpskog kluba nastupiće Naser Idrizović, vlasnik PEKARE DENIS iz Mladenovca.
P&P : Najavili ste i niz pratećih događaja, a Simpozijum „Budućnost hleba i pekarstva“ svakako se ubraja među najsadržajnije. Ko će se naći u ulozi predavača?
Pozornica Richemont Foruma rezervisana je za profesore Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, kao i za renomirane evropske stručnjake iz Visoke škole Richemont iz Lucerna te predstavnike kompanija izlagača koji će svoja najnovija saznanja rado preneti svim zainteresovanim učesnicima. Glavni sponzor je švajcarska firma RONDO, a osim njenog predstavnika govoriće i rukovodeći ljudi kompanija BÜHLER GROUP, PURATOS AUSTRIA, DIOSNA, KORNFEIL, RONDO, UNIFERM i VANDEMOORTELE. Poseban naglasak stavlja se na izuzetno važnu ulogu kiselog testa u proizvodnji zdravijeg i kvalitetnijeg hleba budućnosti.
P&P : Koji biste sadržaj još istakli kao izuzetan doprinos struci?
Iako nam užurbani tempo života to retko kad dopušta, važno je povremeno osloboditi svu onu akumulisanu pozitivnu energiju koja ume da stvori prava remek dela i daje našoj profesiji čvrsta krila za let. Izložba radova učesnika 6. nagradnog takmičenja
„Zlatne ruke“ za najkreativniji pekarski i poslastičarski rad pravi je primer takve umetnosti. Sponzor ovog takmičenja je, već tradicionalno, firma DIAMANT PURATOS iz Austrije. Takođe, ove godine ćemo predstaviti šestu stručnu knjigu u okviru naše biblioteke „Kruh za život“. Knjigu „Kruh – prilika za pekarstvo: recepti i tehnologija“ s nemačkog jezika je preveo dipl. inž. Franjo Klarić, a delo zagovara imperative današnjice o potrebi proizvodnje zanatskog, kvalitetnog hleba. Knjiga će moći da se kupi na sajmu po promotivnoj ceni od 30 evra.
P&P : Kakvu posetu očekujete posle ovako duge pauze u održavanju skupova?
Verujemo da će ovu važnu priliku koja donosi korisne ideje i praktične smernice za njihovu realizaciju prepoznati svi vlasnici proizvodnih pogona, majstori struke i šefovi proizvodnje u čitavom regionu. Sajam TIM ZIP EXPO 2022 jedna je od vrlo retkih prilika u više od 2 godine koja predstavlja najnovije trendove u prehrambenoj industriji, osvešćuje tehnološke napretke, povezuje nauku i struku na jednom mestu i pruža sjajnu platformu za umrežavanje.
Ovom prilikom pozivamo sve vas, poštovane pekare, poslastičare i konditore, budite deo cenjene publike spremne za nove izazove i pobede! Sa zadovoljstvom vas očekujemo u Areni Zagreb! Dobro došli!
Napomena: Za ulazak na sajam potrebna je personalizovana ulaznica. U slučaju interesovanja, dovoljno je obratiti se na imejl adresu timzip@timzip.hr ili broj telefona +381 62 273 490 i elektronska pozivnica će stići na vaš imejl.
magazin Pekra&Poslastičar broj 38, april/maj 2022.