pekara carolija novi sad

Čarolija peciva & kafe

Fruškogorska 18 i Bulevar oslobođenja 30, Novi Sad

pekara carolija kafe bar

Ako se neko uželi pravih vojvođanskih salčića, peciva i pita, ovo je pravo mesto na kome se prave slana i slatka peciva po ukusu Novosađana. Pod imenom Čarolija u novosadskom Limanu, najpre je otvorena radionica Čarolija peciva, a zatim tik pored i Čarolija kafe, dok je pre oko godinu dana u jednom lokalu objedinjena Čarolija peciva & kafe. U novom lokalu, kupcima su pored peciva u ponudi razne vrste kafe, sokovi i smutiji. Ambijent je savremen, prostran i svetao, odiše lakoćom i pozitivnom energijom.
Peciva u Čaroliji su meka i sočna, po vojvođanskom ukusu. Sve je prilagođeno potrošačima. Ovde mnogo vode računa o tome da peciva budu napravljena od najkvalitetnijih sastojaka, pa se tako mese od raznih vrsta brašna, od heljde, raži, spelte, ako je moguće, uvek onog mlevenog na kamenu. U ponudi su pituljice od heljde i spanaća sa nadevom od ajvara i sira, štapići sa slaninom, integralni štapići sa semenkama, kiflice, sendviči, mafini, kroasani, te slatke i slane pite od heljde. Ipak, posebno izdvajaju jedan kolač za koji kažu da „i diše i miriše“, baka Bisin kolač od kiselog testa sa grožđicama, koji se može probati svakog četvrtka u Čaroliji peciva.

pekara carolija kolaci

Od zdrave hrane do radionice peciva
Radionica peciva Čarolija, dobitnik je tri velike zlatne medalje za kvalitet na Novosadskom sajmu 2009. godine. Vlasnici su se, pre nego što su ušli u pekarstvo, godinama bavili zdravom hranom, te su dosta svog iskustva preneli u Čaroliju. Želeli su da peciva začine zdravim namirnicama. Prisećaju se vremena kada su osnovali radionicu peciva, pre deset godina, kada je uglavnom bilo potrebno da svojim kupcima objašnjavaju zašto prave proizvode od brašna sa vodeničnog kamena, integralnog, heljdinog brašna, upotrebljavaju suncokret, lan, pšenične klice, malteks, brašno od heljde… Danas to više nije slučaj, tako da u eksperimentisanju mogu da uživaju zajedno sa svojim kupcima.
Čarolija peciva & kafe je brend koji voli izazove, uživa u dobroj energiji, kreativnosti i stvaranju. Pa tako i ne iznenađuje njihova želja da u budućnosti ostvare franšizing. Vlasnik Čarolije Boško Lučar, koji se bavio i fotografijom, kaže:U svakoj fotografiji možete da pronađete nešto novo. Ja tako gledam i na pekarstvo. Uvek možete da pratite trendove, novine koje se pojavljuju i da poštujete i osluškujete svoje kupce tako što ćete napraviti ono što oni traže. Volimo da posmatramo reakcije svojih potrošača i trudimo se da uskladimo svoje i njihove potrebe. To je bila i inspiracija za nedavno održanu radionicu fotografija i stilizovanja hrane, u saradnji sa novosadskim fotografom Dejanom Beokovićem, 14. aprila ove godine. Dokaz kako i pecivo može biti deo neke druge čarolije.

Piše: Irina Maksimović, Pekar & Poslastičar Broj 21, april/maj 2019 god.

Pogledaj i ostale članke iz kategorije predstavljamo

RED LADY

Krem: 360 g šećera 120 ml vode 3 cela jajeta 25 g želatina 100 ml vode 450 g...

Pročitaj