lomljenje česnice božić

Česnica za sreću i zdravlje

božićna česnica

Sastavni deo božićnih praznika u srpskoj tradiciji je priprema česnice. Domaćica je mesi od belog brašna, okruglog oblika, krašenu raznim motivima, poput pletenica, hristograma, zvezda, krugova, listova, cvetova i dr. Novčić za sreću onoga koji ga pronađe, obavezan je sastojak česnice.

U Srbiji se proteklih godina omasovljuje priprema česnica koje se za Božić lome ispred crkava ili na gradskim trgovima. Komadi se daruju deci i ostalim prisutnim građanima da, pored želja za dobro zdravlje i mir Božiji, okušaju sreću u pronalaženju zlatnika. Mi vam predstavljamo neke od tih česnica pripremljenih u pekarama širom Srbije.

Lomljenje božićne česnice Unije pekara Srbije

unija pekara božićna česnica

Svake godine na Božić, Unija pekara Srbije organizuje tradicionalno lomljenje božićne česnice u Beogradu. Ove godine, već 28. put centralni događaj je održan ispred Hrama Svetog Save u Beogradu, 7. januara 2019 godine, nakon božićne liturgije. Ova godina je posebno značajna, jer se u njoj obeležava i jubilej 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.
Česnica Unije pekara Srbije imala je 3,6 metara u prečniku, sastavljena od 5000 delova (jufkica) i teška više od 200 kilograma. Umešena je veštim rukama pet majstora pekara koji su radili više od 10 sati samo na ukrasima u Baking centru kompanije Lesaffre i još toliko na mešenju česnice u pekari Trimčević, članici Esnafa Unije pekara Srbije, u kojoj je i ispečena. U česnici su se nalazila 33 zlatna dukata darodavca Zorana Pralice i Esnafa Unije pekara. Sponzori koji su pomogli da se napravi i ispeče ovako velika česnica, bili su Dadex, Frigoterm, pekara Trimčević, pekara Nikodinoski i pekara Ma-Jo.

Piše: Irina Maksimović, Pekar & Poslastičar Broj 20, februar/mart 2019 god.

Pogledaj i ostale članke iz kategorije događaji