nis dani bureka

Dani bureka u Nišu

U Nišu je od 15. do 18. avgusta, održana međunarodna manifestacija Dani bureka, u organizaciji niške Unije pekara, uz pomoć gradske opštine Medijana i Turističke organizacije Niša, a pod pokroviteljstvom Grada Niša.

Uz jedan kraći prekid, ovo je bio petnaesti put da su niški pekari i njihove kolege iz Rumunije, Bugarske i Grčke ponudili posetiocima na niškom keju burek u raznim varijantama, od onih sa sirom, spanaćem, mesom, vanilom, bananama, eurokremom, čokoladom i višnjama, sve do gigantskog bureka sa čvarcima od dva metra koji je bio besplatno podeljen. Iako je na ovakvim manifestacijama najpopularniji slatki burek, poput onog sa eurokremom i čokoladom, u svakodnevnoj prodaji ipak su najtraženije one klasične slane varijante.

Kako su organizatori izjavili, to je bila jedinstvena prilika da se sretnu majstori bureka na jednom mestu, kao i da su ponosni zbog toga što se još samo u Nišu pravi burek po najstarijem receptu, onako kako ga je pravio Mehmed Oglu 1498. godine, s tom razlikom što je majstor Oglu koristio biljnu mast, a mi koristimo svinjsku. Dani bureka propraćeni su koncertima i takmičenjem za najbolji burek. Zbog manjka majstora za pravljenje bureka, iz Unije pekara su najavili da će u narednom periodu organizovati kurs za buregdžije.

Pekar & Poslastičar Broj 23, avgust/septembar 2019 god.

Pogledaj i ostale članke iz kategorije vesti