Ko hoće – taj nađe način da uspe

Break4Cake, Novi Sad / Bački Jarak

Svoju prvu dekorisanu tortu, Sanja Trbojević je napravila u martu 2013. godine za drugi rođendan svog bratanca Marka. Ovako opisuje taj nezaboravan događaj kojim je sve počelo: „Za svog mezimca Marka tada sam prvi put napravila fondan i figure. Jedna je bila Pepa prase, a druga torta sa majmunčićima. Čak i sada kad ih vidim, srce mi zaigra, jer su napravljene iz ogromne ljubavi uz mnogo truda i pažnje”.

Početak
Sanja Trbojević je završila visoku školu strukovnih studija i po zanimanju je strukovni ekonomista. Izbor profesije poslastičara, došao je nakon jednog teškog perioda u njihovoj porodici, iz koga se, na kraju krajeva, ipak iznedrila veoma uspešna karijera. Bez sigurnog posla i stana, živeći kod muževljevih roditelja uz dve bebe i sa suprugom koji je preko noći ostao bez posla, kako kaže, istovremeno su period najveće sreće doživeli i kao svoju najveću muku. Srećom, dečiji rođendani su, pored radosti slavlja, doneli i posao kojim se uspešno i danas bave.

Bez obzira na celu situaciju u kojoj su se tada nalazili, zacrtala je sebi da će njena ćerka imati tortu za svoj prvi rođendan i krštenje. „Tada je praktično počelo moje bavljenje ovim poslom. U to vreme slatki stolovi nisu bili uopšte zastupljeni, a moja Miona je imala i popse, kapkejkse, deserte u časi… Suprug je napravio držače za popse, postolja za tortu, sve što nam je trebalo, a pomogao je i u pravljenju figura. Nakon toga usledili su veoma teški dani i godine, jer toliko želje i volje za radom je bilo, a tako malo sredstava i mogućnosti. Moj muž mi je bio najveći oslonac i podrška. Od početka sam imala viziju da treba da stvaramo brend, ali smo imali jako malo sredstava, a znanja jos manje.”

Kvalitet na prvom mestu
Od kad je krenula da pravi torte, koristila je najkvalitetnije sirovine, iako su to bile one koje su se mogle kupiti u radnji. Pravila je torte, mafine i popse za krug svojih bliskih prijatelja, pa se tako brzo pročulo za njene kvalitetne i lepe torte. „Nakon par prvih slatkih stolova, napravila sam stranicu na Fejsbuku i, bez mnogo razmišljanja, nazvala je Break4Cake. Broj 4 je morao biti u imenu, jer su se sve bitne stvari za mog muza i mene vrtele oko tog broja”, kaže Sanja Trbojević i dodaje da iako joj je tada bilo nepojmljivo da će njih dvoje uspeti da naprave nešto baš veliko, smislila taj Break4Cake, bez torte u nazivu, baš zbog toga da bi delovao zvučno i da se lako prepoznaje u moru drugih prodavnica torti.
Tih prvih nekoliko godina bilo je prilično teško, radili su po 16, 17 sati dnevno, a nekada i celu noć bez sna. Danas, firma ima sedmoro stalno zaposlenih i bar još desetak stalnih saradnika, s tim što Sanja i njen muž i dalje rade punom parom skoro svakodnevno po dve smene. Nadaju se da će se uskoro reorganizovati, kako bi sebi ostavili više slobodnog vremena.

Radnja u Novom Sadu
U proleće 2021. otvorili su svoju prvu radnju u Novom Sadu. „Počeli smo i sa proizvodnjom sladoleda, klijenti su odmah prepoznali kvalitet, tako da sada osim torti i kolača u asortimanu imamo i sladoled. Cilj nam je da uskoro otvorimo i u našem mestu, Bačkom Jarku, jedan lep lokal gde će naši sugrađani moći da uživaju celokupnom asortimanu”, kaže Sanja Trbojević i dodaje da za cenu kvalitetnih sirovina koje koristi prilikom izrade torti ne pitaju, te uglavnom rade sa stranim dobavljačima, ali i domaćim proizvođačima, recimo sira. Bitno im je da je sirovina kvalitetna, jer ona je preduslov da i sam proizvod bude ono što žele. Ideje za svoje raznovrsne kreacije uglavnom nalazi na internetu, te pošto se tamo nalazi toliko toga, tvrdi da, svako ko je vešt, uz trud i zalaganje, može da napravi čuda. Često imaju klijente koji im prepuštaju izbor, te tada nastaju najlepše torte, jer su autentično njene. „Volim slobodu i to su trenuci kada uživam u poslu. Za recepte je mnogo teže. Mi smo poznati po kvalitetu, što nam je i bio cilj od prvog momenta. Ne koristimo instant proizvode, već radimo po starim tradicionalnim receptima koje ja unapređujem. To mi je jedan od najtežih delova posla, jer dok ne budem zadovoljna ukusom, proizvod ne izlazi iz radionice. Iako sam posle većih projekata često isrcpljena, vodim se činjenicom da ja kao vlasnik ne smem dozvoliti da ne znam da napravim neki proizvod. Svaki kolač i svaku tortu sam prvo ja uradila i tek kad sam bila zadovoljna dobijenim, prenela sam recept na zaposlene.”

Ukusa ima mnogo, a asortiman je širok – u ponudi su sitni kolači u običnoj i luksuznoj verziji, torte, komadni kolači, popsi i svi slatkiši za slatke stolove, makaronsi, medovik, krempita, baklave, kolač od šargarepe, mus torte i kolači, sladoled…
„Muž i ja smo po prirodi veoma skromni, tako da i kada ništa nismo imali nismo se žalili, već smo trazili rešenje kako do tog nečeg dođemo. Ako ovaj posao, pre svega mislim na torte po porudžbini kao naš osnovni posao, radite zbog novca, nećete ostati u njemu. Ponekad ceo dan izgubim na internetu ili u gradu tražeći nešto. Veoma je stresno i naporno, tako da ako ne volite ovo da radite, od posla nema ništa. Uvek kazem da na Break4Cake gledam kao na treće dete, jer bukvalno smo ga stvorili ni od čega. Što se tiče materijalne strane, pandemija je mnogo uticala na sve pa tako i na našu branšu, slavlja su ili zabranjena ili svedena na minimum. Svadbene torte su nam otkazivane dan pre svadbe, a bile su već uveliko napravljene. Ali, kao što rekoh, ne volim da se zalim. Naše zaposlene smo zadržali, što nam je i bio cilj, a čak smo sa otvaranjem radnje primilil jos dvoje”, ističe gospođa Trbojević. Imaju svoju dostavu koju obavlja Sanjin suprug. Zbog pandemije i zadržavanja zaposlenih, odlučili su da počnu da prave kolače za kafiće i restorane. Pored toga, sada sve proizvode prodaju kroz svoju radnju, što im je i krajnji cilj – da proizvode prodaju direktno svojim mušterijama.

Planovi
„Danas je jako teško planirati, jer ne znamo šta ova pandemija donosi. Najbliži cilju je plan da se preselimo u novu radionicu koja je pri kraju izgradnje i da otvorimo poslastičarnicu u Bačkom Jarku. U planu je i prodaja u Beogradu, ali to kroz dve, tri godine. Danas je veoma teško uspeti u poslu, ali evo, da je to moguće, dokaz smo moj muž i ja, jer ko hoće, taj nađe način, a ko neće nađe izgovor. Konstanto napredujemo i usavršavamo se u poslu, jer bez toga nema uspeha. Uspeh nam dolazi tek onda kada izađemo iz zone komfora, a mi smo to davno učinili. Nismo odustajali ni kada je najteže bilo. Imamo veru, strpljenje i upornost. Krajnji cilj nam je zadovoljna mušterija, tako da svakog dane sve više zacrtanih ciljeva realizujemo”, zaključuje Sanja Trbojević.

Piše: Irina Maksimović, magazin Pekar&Poslastičar broj 37, februar/mart 2022.

Pogledaj i ostale članke iz kategorije predstavljamo

Hanedan baklava

Irem Arslan je u Beograd došla iz Turske da studira farmaciju. Prvo je učila jezik, a zatim se...

Pročitaj