metro biljni burger

Metro predstavio biljni burger

Nedavno je u Srbiji promovisan svetski hit u prehrambenoj industriji, Beyond Burger, burger na bazi biljaka. Šta ga čini prepoznatljivim, ali istovremeno i potpuno drugačijim gastronomskim užitkom, imali smo priliku da čujemo i isprobamo 16. maja 2019. na ekskluzivnoj degustaciji u METRO HoReCa centru.

rubi soares metro

U potrazi za izradom nutritivne i senzorne zamene za meso, kompanija Beyond Meat je nedavno dala inovativno rešenje i time postala glavna tema mnogih svetskih medija.
Meso, kao namirnicu, definišu četiri osnovna hranljiva bloka: proteini, masti, minerali u tragovima i voda. Ovi gradivni blokovi postoje i u biljnom svetu, zbog čega je kompanija Beyond Meat došla na ideju da upravo njih iskoristi za izgradnju mesa na biljnoj osnovi, bez žrtvovanja ukusa i teksture.

Tako je nastao i Beyond Burger – burger na bazi biljaka, tačnije izgrađen od proteina graška. Izolat proteina graška, od koga je ovaj burger napravljen, nudi visokokvalitetnu, visokoproteinsku opciju za sve one koji žele da jedu zdravije ili koji brinu o životnoj sredini i zaštiti životinja. Jedna od najznačajnijih prednosti stvaranja proizvoda na bazi bilja, koji imaju iste ili više nutritivne odlike kao i meso, jeste i činjenica da se pri njegovoj proizvodnji koristi značajno manji procenat prirodnih resursa.

.

milica aleksic radnica metro

Zabeleženo je čak 99 posto manje potrošene vode, 93 posto manje obradive zemlje, emitovano je 90 procenata manje štetnih gasova, koji izazivaju efekat staklene bašte, i sveukupno se troši 46 odsto manje energije – što ceo proces čini bitno efikasnijim i održivijim u odnosu na proizvodnju mesa od životinja. Beyond Burger je podjednako sočan i ukusan kao i tradicionalni burger od govedine i priprema se na potpuno isti način. Ono što čini značajnu razliku jeste da je mnogo zdraviji od tradicionalnog burgera, zato što u svom sastavu ne sadrži holesterol i zasićene masti, kao ni gluten, ni soju. Idealna je opcija za vegane, vegetarijance, one sa netolerancijom na mlečne proizvode, ali i sve koji traže visokokvalitetan proteinski obrok. Burger se od sada može kupiti ekskluzivno u METRO radnjama.

„Mi smo zasada tražili da ovaj proizvod imamo u varijanti burgera u svom asortimanu, ali ako kupci na srpskom tržištu budu zainteresovani, u šta verujemo, mi ćemo ga ponuditi i u obliku mlevenog mesa koji mogu da koriste i pekari“, izjavila je Rubi Soares, kategori menažer sa meso u kompaniji METRO.
Na pitanje o tome na koji način bi pekari mogli da koriste ovaj proizvod i uz šta se slaže, Milica Aleksić, rukovodilac METRO HoReCa centra preporučuje: „Burger zahteva posebnu pažnju da bi se podržao kvalitet proizvoda, tako da bi trebalo da se koristi pecivo punog zrna ili bezglutensko pecivo. Uz njega dolaze u obzir dodaci koji sadrže ono što sam burger ne sadrži, a to su vitamin B12, jaja, mleko, mlečni proizvodi i određene esencijalne aminokiseline kojih nema u povrću. Sam burger je izraženog ukusa, tako da bi trebalo da ide uz nešto neutralnije, pavlaku i neutralne sireve poput masdamera.

Pekar & Poslastičar Broj 22 jun/jul 2019 god.

Pogledaj i ostale članke iz kategorije vesti