New York stile čiz kejk sa belom čokoladom i svežim voćem

Pored velike odgovornosti koja je potrebna da se zadovolje sva čula gostiju koji dolaze na našu planinu, ovog puta za vas sam izdvojio moj omiljeni, a mogu reći i omiljeni dezert naših gostiju. Radeći u hotelima sa pet zvezdica u Srbiji i inostranstvu, došao sam do zaključka da je ovaj čiz kejk besprekoran u svakom smislu i da gosti koji ga probaju uvek traže još! Shodno tome odlučio sam da podelim sa vama ovaj recept iz svoje kolekcije!
Da bi recept bio što razumniji i lagan za pravljenje ići ćemo korak po korak: Podloga od neizbežnog plazma keksa u kombinaciji sa maslacem daje pun pogodak za ovaj naš današnji dezert!

– 160 g mlevenog plazma keksa
– 80 g otopljenog maslaca

Maslac otopimo i pomešamo sa plazma keksom, kada masa bude rastresita, stavimo je po dnu kalupa 28 cm prečnik koji smo predhodno obložili papirom za pečenje, po dnu i ivici kalupa. Dobro utisnemo i izravnamo. Slika 1 i 2.

O Dejanu Veljinu
Dejan Veljin pastry chef hotela Gorski i spa na Kopaoniku. Diplomirao je poslastičarstvo u Pančevu u školi „Paja Marganović“ smer poslastičar. Radeći u svetskim lancima hotela ko što su Hyatt Regency, Crowne Plaza Regent Porto Montenegro i drugi, stekao je dovoljno veština i znanja u svom zanimanju. Ipak, najbitnija stavka u njegovom radu je ljubav koja ga je vodila kroz sam posao.

Krem od sira i bele čokolade:
– 270 g krem sira
– 180 g kristal šećera
Pomešamo ručno i ostavimo da šećer krene da se otapa. Slika 3.
– 350 g otopljene bele čokolade
– 80 g vrućeg mleka
U otopljenu belu čokoladu sipamo vruće mleko i izmešamo dok se sve ne sjedini i napravi fini ganaš od bele čokolade. Slika 4.
Ganaš koji smo napravili sipamo preko krem sira i šećera i umešamo u lep krem. Slika 5.
U krem koji smo napravili potrebno je dodati cela jaja i sve lepo izmešati ručno žicom za mućenje. Slika 6.
Sada već pripremljeni krem sipamo u kalup koji smo prethodno obložili pek papirom i u koji smo stavili podlogu od keksa. Slika 7. Sve zajedno stavimo u rernu da se ispeče na 160° C 25 min. Slika 8. Kada je naš čiz kejk gotov, potrebno ga je ohladiti pa tek onda skinuti kalup, najbolje bi bilo da ga ostavimo da prenoći u frižideru pa sutradan nastaviti sa dekorisanjem i ono najglavnije konzumacijom.
Za dekoraciju smo koristili Cream fresh da bi razbio slatkoću našeg čiz kejka i „zalepio“ voće kojim ćemo dekorisati naš čiz kejk.
– 150 g kisele pavlake
– 60 g šećera u prahu
– Kora 1 limuna
– Sok od pola limuna
U kiselu pavlaku stavimo šećer u prahu, koru limuna i sok od polovine limuna pa sve lepo izmešamo ručno. Slika 8.
Cream fresh sipamo preko ohlađenog čiz kejka, ravnomerno razmažemo i dekorišemo voćem po želji! Slika 9 I 10.

magazin Pekar&Poslastičar broj 40, avgust/septembar 2022.

Pogledaj i ostale članke iz kategorije reč stručnjaka

Tečni kvasac

Kvasac je jednoćelijski mikroorganizam – gljivica, koja procesima svog metabolizma složene šećere (polisaharide – skrob), transformiše u proste...

Pročitaj