Noviteti u Crnoj ovci

Akruelno

Proteklu godinu u Ovci je obeležilo mnoštvo noviteta, kao što smo svi već i navikli, jer ne sme biti dosadno ni nama, ni našim gostima. Rano proleće i otvaranje sezone smo proslavili otvaranjem novog lokala, najmanjeg do sada. Ušuškana ispod Doma zdravlja u Požeškoj, Ovca na Banovom brdu je nova komšinica u tom delu grada. Naše verne mušterije „sa Brda” su nas jedva dočekale i osmesima učinile da se osećamo dobrodošlo. Ono što je specifično za taj lokal jeste da smo veoma brzo upoznali naše svakodnevne mušterije, komšije i komšinice (i njihove ljubimce), kako lokacija nije takva da ima mnogo turista i slučajnih prolaznika.

Leto je standardno jeknulo već u maju kod nas, ali ovog puta smo ga dočekali i započinjanjem jedne nove tradicije. Svakog meseca, posvećujemo posebnu pažnju jednom ukusu (tehnički jednoj inspiraciji), kroz našu novu akciju za ukus meseca. To znači da ako septembar proglasimo za mesec kruške, celog septembra pravimo sve sladolede sa kruškom koje smo ikada smislili, ali takođe smišljamo i pravimo i neke potpuno nove.

Svakog meseca pripremamo paletu ukusa na osnovu novog inspirativnog sastojka. Osim što se obraduju svi oni čiji omiljeni ukus slavimo tog meseca, i nas je ova tradicija dovela do nekih sladoleda koje smo mogli da uvrstimo u našu standardnu ponudu. Među najpopularnijim su se istakli kokos sa bademima u karamelizovanoj beloj čokoladi (mesec kokosa, avgust 2022) i pita od jabuka (mesec cimeta, decembar 2022). Kokos sa bademima u karamelizovanoj beloj čokoladi je po logici ćerka ukus našeg dobro poznatog ukusa bejlis sa bademima u crnoj čokoladi, ali daje potpuno drugačiji doživljaj jer osvežavajući kokos odlično balansira slatkoj karamelizovanoj čokoladi.

Pita od jabuka, otkud ona u mesecu cimeta? Proverena kombinacija cimeta i jabuke nas je navela da završimo ovaj davno započet recept, pa iako cimet nije dominantan u ovom ukusu, on odlično naglašava ukus pečenih jabuka. Da bi jedan sladoled dobro dočarao suštinu onoga što predstavlja, ovaj ukus počinje pečenjem jabuka u braon šećeru, dok paralelno kolege u proizvodnji kolača pripremaju „crumble” mrvice za koru, i sve se to objedini u sladoledu kao jedan savršen zalogaj. Mi smo naravno pojeli kilograme i kilograme ovog sladoleda u fazi testiranja, kako bismo pronašli savršen odnos svega, ali moramo priznati da nam nije bilo teško. Osim ukusa meseca, naše mušterije koje dolaze cele godine, ove zime su mogle da uživaju i u zimskom meniju – specijalna ponuda poslastica za one kojima je možda hladno za sladoled.

Zimski meni je dostupan od novembra do 15. februara, i sudeći po uspehu ove godine, očekujemo da će živeti i narednih zima. U ovu limitiranu ponudu zimskog menija su ušli topli brauni sa sladoledom, topla pita od jabuka sa sladoledom, kolači od čokolade sa oreom i lešnik kremom na štapiću, puter keks sa lešnikom i cimetom, keksić testo sa cimetom i karamelom, i topla čokolada u četiri varijante: od mlečne i od bele čokolade, sa cimetom i sa čilijem.

U januar 2023. smo ušli jako, ukus meseca je bila čokolada, već prisutna na toliko mnogo načina u našim vitrinama, a ipak i dalje daje prostora za nove ukuse. Uz sladolede, naše ručno rađene čokolade od 100 g sa specijalno kreiranim kombinacijama dodatih punjenja i posipa, izlivene od najbolje poslastičarske čokolade Valrhona dobro upotpunjuju ovo slavlje široko omiljenog ukusa. Ona dolazi u posebno dizajniranoj kutiji sa razglednicom, pa je bila i čest izbor za poklon tokom proteklih praznika. Tako smo zaokružili jednu celu godinu u Ovci, nama je bila slatka i zabavna, i jedva čekamo da kreiramo nove priče za sledeću…

Piše: Ivana Žunić Crna ovca, magazin Pekar&Poslastičar broj 43, februar/mart 2023.

Pogledaj i ostale članke iz kategorije vesti