Pica majstor prvi šampion u svetu Danijel Zlatković

Još uvek sa uzbuđenjem u glasu, svetski šampion u izradi pice Danijel Zlatković, priča nam kako je osvojio svetski kup u pica majstorstvu, i to ni manje ni više nego u postojbini ove, mnogima omiljene hrane – Italiji. Svetsko prvenstvo u pravljenu pice organizovano je u sklopu sajma Expocook, održanog u Palermu, 9. i 10. maja 2022. godine. Takmičilo se 150 pica majstora iz oko 10 zemalja (Engleska, Francuska, domaćin Italija, Nemačka, Belgija, Tunis, Maroko…), većina u sklopu nacionalnih timova sa više članova, od kojih mnogi nose titule sa drugih takmičenja, dok je naš predstavnik nastupao sam.

„Kada sam izneo pred žiri prve dve pice, reakcija je bila fenomenalna –svi su skočili da se slikaju i krenuli da čestitaju!”, seća se Danijel. Već samo serviranje učinilo je da predsednici žirija, Lučano Sorbiljo i Antonio Starita, primete našeg šampiona, a kvalitet pica je učinio onu „malu razliku” koja donosi pobedu. Takmičenje je, inače, pratilo ukupno 30 ocenjivača, grupisanih u 10 manjih žirija sa po tri člana, koji su ocenjivali sve četiri kategorije i davali prvi krug ocena, da bi konačnu rang listu utvrđivali predsednici žirija.
„I dalje ne mogu da verujem da sam ja, u takvoj konkurenciji, osvojio najviše glasova, jer ipak je među takmičarima bilo puno poznatih imena u ovoj struci – posebno italijanskih majstora. Zato su mi veoma drage i važne njihove iskrene čestitke, a među onima koji su se najviše radovali mom uspehu je i organizator takmičenja, Enrico Bianchini i njegov kolega Fabio Sciortino, kojima ne mogu dovoljno da zahvalim na gostoprimstvu i podršci”, sa osmehom ističe Danijel.

Uprkos malerima
Iako besprekorno organizovano, takmičenje je zadesio peh sa nestancima struje. Danijel se i u tim otežavajućim okolnostima odlično snašao, posebno kada se ima u vidu temperiranje u pećima koje nisu bile dovoljno zagrejane, što je za picu od presudnog značaja. Jednu je, čak, ispekao na samom šamotu, odnosno izvadio iz pleha i bacio direktno na ploču, jer je na vreme procenio da temperatura nije dovoljno visoka. Budući da su i komore za hlađenje, zbog nestanka struje, bile jedno vreme van funkcije, Danijel je umesto jedne, prvog dana takmičenja u isto vreme pravio dve pice i uspeo da, u terminu od 20 minuta, predviđenom za jednu picu – ispeče, dekoriše i servira dve, što je izgledalo vrlo efektno.
Još veći izazov desio se pri pravljenju treće pice prvog dana takmičenja, kada je, u želji da pomogne kolegi, nezgodno stao, izgubio ravnotežu i povredio koleno. Iako je zbog te povrede umalo završio u bolnici, odlučio je da ignoriše bol u nozi, prevari lekare i vrati se na takmičenje, te i četvrtu picu napravi besprekorno dobro.

Zanimljivo je da je takmičenju prisustvovao jedini pica majstor nosilac Mišlen zvezdice, Davide Manelo, dok je počasni gost bio kuvar sa tri Mišlen zvezdice – Hajnc Bek. „Upoznati ovakve majstore poseban je doživljaj i još jedan benefit od ovog takmičenja”, podvlači Danijel i dodaje da su i poznanstva sa drugim kolegama kao i uvid u njihov rad neprocenjivo iskustvo.

Kriterijum kvaliteta
Pitamo našeg sagovornika koji su glavni kriterijumi pri ocenjivanju na ovakvim takmičenjima i on bez razmišljanja odgovara – testo! „Ono je baza ovog proizvoda i ne može da se ’ispegla’ nadevima, a još manje serviranjem. Iako se danas sve više pažnje polaže na dekoraciju, i ona svakako ima svoj uticaj na žiri, ili na mušteriju u piceriji, ono što vas izdvaja i čini majstorom jeste testo.” Budući da Danijel insistira na 48 sati fermentacije za pica testo, došao je u Palermo dva dana ranije. „Pripreme za svako takmičenje moraju da budu vrlo ozbiljne, traju po nekoliko meseci, i neophodno je razraditi svaki detalj. Kola su mi bila dupke puna opreme i svih neophodnih namirnica, jer na licu mesta ništa ne sme da zafali”, jasan je Danijel. To je ujedno i poruka svima koji se odluče na učestvovanje u ovom ili nekom sličnom takmičenju – pripreme moraju biti na najvišem nivou, jer ipak je reč o ligi šampiona. Mi našem pobedniku od srca čestitamo i želimo još mnogo pehara, ali iznad svega – održavanje standarda kojim je zaslužio mesto najboljeg na svetu.

„Ćićoli” bez konkurencije
Takmičenje je podrazumevalo izradu pica u četiri kategorije: pica napolitana, pica romana, pinsa i slobodna kategorija. Na fotografijama se vide sve četiri Danijelove kreacije, koje povezuje sjajno balansiran izbor italijanskih i srpskih sastojaka: pored italijanskog brašna i pelata, koje koristi i u Beogradu, tu su duvan čvarci, mocarela, domaći beli sir, ajvar, rukola (romana), spanać, mocarela, panceta, petrovački kulen, rikota (napolitana i pinsa), bolonjeze sos, parmezan, grilovana paprika, kukuruz šećerac, čeri paradajz (slobodna kreacija). Otkriva nam da su duvan čvarci iliti „ćićoli”, kako Italijani zovu ovu čuvenu prerađevinu, bili apsolutni hit među sastojcima na njegovim picama, pa je pretila opasnost da mu to postane nadimak.

Piše Jasna Žarković, magazin Pekar&Poslastičar broj 39, jun/jul 2022.

Pogledaj i ostale članke iz kategorije predstavljamo