Sladoled naparfemisan ružom iz Damaska ili sicilijanskom pomorandžom

Ovogodišnju sezonu sladoleda obeležiće jedan ekskluzivitet koji, osim svetske premijere, dolazi i na naše tržište. Reč je o parfemima za sladolede italijanskog proizvođača Leagel koje kod nas distribuira kompanija MMM Lasta. U ponudi je šest jedinstvenih parfema baziranih na esencijalnim uljima iz prirodnih ekstrakata, koji pružaju inovativno iskustvo ukusa za zanatski sladoled. Prema rečima Aleksandra Jokića, tehnološkog savetnika za poslastičarstvo, čokoladu i sladoled u ovoj kompaniji, parfemi za sladolede su ove godine dobili i nagradu za najbolju inovaciju na Sigep sajmu u Riminiju.

„U osnovi su to potpuno prirodna, esencijalna ulja u vodeno alkoholnom rastvoru. Biće ih šest vrsta, tri zemljana, začinska i tri cvetna. Od cvetnih imamo sicilijansku pomorandžu, ružu iz Damaska i lavandu, a od začinskih – cimet, kardamon i sečuanski biber. Ovi parfemi se inače nanose ili apliciraju na sladoled pri služenju. Te arome ne mogu da se ubacuje u toku proizvodnje, jer bi hladnoća neutralisala mirise i ne bi imalo efekta”, objašnjava Jokić. Na pitanje postoje li preporuke kako se parfemi uparuju sa sladoledom, on kaže „kao hrana i vino”, jer ovi parfemi nisu samo namenjeni za sladoled, nego mogu da se dodaju u jela poput rižota, kolače i koktele. Pitanje je ličnog afiniteta, ali postoje i preporuke šta bi bila najbolja kombinacija.

„Vanila je univerzalni ukus koji može, na primer, da se slaže uz svaki od ponuđenih parfema, ali klasična kombinacija bi bila sladoled od lešnika i parfem od cimeta. Leagel je ove godine uveo sladoled od ruže, preciznije od ruže breskve i limuna, koji će se slagati sa parfemom od ruže. Dobra je kombinacija i sladoled od crne čokolade i parfem od sicilijanske narandže”, ističe naš sagovornik. Šta je prednost ove inovacije? Ne samo što će globalno verovatno biti hit i nešto što do sada nije viđeno, nego što se oseti razlika u ukusu i proizvod dobija u kvalitetu. Danas je, kako kaže Jokić, ponuda sladoleda ogromna i teško je izmisliti nešto novo, a da to nije neka kombinacija voća. Leagel je inače italijanska kompanija specijalizovana za proizvodnju poluproizvoda i sastojaka namenjenih izradi tradicionalnog zanatskog sladoleda i poslastičarstva.

Sa sedištem u San Marinu ova kompanija, a time i MMM Lasta kao distributer ponudiće najkvalitetnije italijanske baze, paste, prelive i čokolade koji savršeno podnose niske temperature. Oni ističu da je u ponudi 40 ukusa od tradicionalnih do najnovijih trendova poput dubai čokolade, maka i bele čokolade kao apsolutni hit. Tu su i sugar i gluten free opcije za one koji biraju zdravije poslastice. Tehnolozi Leagela, kaže Jokić, vrlo su se potrudili oko svih proizvoda. Distribucija parfema kreće uskoro, ali u ponudi su i nove glazure poput one od limuna sa komadima liofilizovanog limuna, novi prelivi i glazure od pistaća i đanduje koji su ove godine lansirani kao veganski i nisu u standardnoj ponudi. Kompanija ima i kompletnu ponudu namirnica potrebnih za klasičnu i azijsku kuhinju.„Interesanatan je i preliv slani puter. Italijani su napravili sladoled koji imitira ukus njihovog slatkog doručka, i nazvali su ga italijanski doručak. Preliv je slani puter i kajsija, a sladoled ima ukus hleba.

To je sve jako interesantno, potrebno je da i kupci prepoznaju te novitete i budu zainteresovani za nove ukuse”, kaže tehnološki savetnik za posalstičarstvo, čokoladu i sladoled MMM Laste. U ponudi imaju i sirovine za sladoled od proizvođača koji je u vlasništvu španskog brenda Norte eurocao iz Barselone. Imaju i proizvode od krompirovog testa, poput slanih i slatkih knedli raznih punjenja. U proizvodnji u kojoj se rade proizvodi od krompirovog testa je i proizvodnja kolača koje izvoze na hrvatsko primorje, a preko zime u austrijske ski centre, a uskoro i u Rumuniju i Bugarsku.

Njihov asortiman obuhvata širok spektar proizvoda – od vrhunskih čokolada, kremova i filova, preko dekoracija i preliva, do neophodnih sirovina za sve vrste kolača, torti i sladoleda kao i pekarskih proizvoda. Uz pouzdane dobavljače i raznovrsnost sirovina, kako kažu, logičan korak je bilo pokretanje proizvodnje torti, kolača, knedli, mafina 2018. godine, koje uspešno prodaju na domaćem i inostranom tržištu pod nazivom Sapore Dolce. Jedna od ponuda koju imaju je i uslužno pravljenje sladoleda za druge proizvođače.

Parfemi za sladolede su ove godine dobili i nagradu za najbolju inovaciju na Sigep sajmu u Riminiju. „U osnovi su to potpuno prirodna, esencijalna ulja u vodeno alkoholnom rastvoru. Biće ih šest vrsta, tri zemljana, začinska i tri cvetna. Od cvetnih imamo sicilijansku pomorandžu, ružu iz Damaska i lavandu, a od začinskih – cimet, kardamon i sečuanski biber. Ovi parfemi se inače nanose ili apliciraju na sladoled pri služenju.

Piše: Jelica Antelj, magazin Pekar&Poslastičar broj 56, april/maj 2025.
Foto: MMM Lasta

Pogledaj i ostale članke iz kategorije pR