Umetnost u svetu torti

Ana Marija Pavlović pravi i dizajnira torte skoro deceniju. U svom umetničkom kutku u Prijepolju, osmislila je i razvila brend „Ana Marija cakes“ u kome strpljivo i predano od torti pravi mala umetnička dela. Kupac pre svega treba da bude u potpunosti zadovoljan ukusom, a zatim i izgledom torte jer se u njenim tortama uživa svim čulima.

„Ukrašavanje torti je postalo umetnost. U svetu mnogo ranije nego kod nas. Ova vrsta umetnosti koja je još u začetku pruža neslućene mogućnosti, daje prostora mašti i kreativnosti, ali tek onda kada se dobro ovlada tehnikama i materijalima koji se koriste. Torte kao umetnost su u svetu već našle svoje mesto i to me je oduvek privlačilo. Donele su neki novi pogled na ‘svet torti’, a to je, da te torta prilikom susreta sa njom bukvalno ostavi bez daha, da prenese neki divan osećaj kada se ugleda,  da je svako doživi na drugačiji način baš kao i u samoj umetnosti. Taj pravac mi je dao mogućnost da oslobodim svoje kreativne snage i ispoljim svoju jedinstvenost i originalnost, stvarajući jestivu umetnost koja se teško replicira jer i sam osećaj pri stvaranju je svaki put, sa istom tehnikom, drugačiji. Na našim prostorima je to manje razvijeno nego u svetu i samo ophođenje prema tom pravcu je potpuno drugačije.

To je ono što bih volela da se razvije i kod nas, tome težim, da se razdvoji dizajniranje umetničkih torti (‘cake art’) od klasičnih torti (‘pop cake’), jer su one malo komercijalnije i prilagodljivije za veći deo klijenata, ono na šta smo već navikli”, objašnjava Ana Marija. Ukrašavanjem torti na ovaj način je počela da se bavi pre desetak godina kada je bila u situaciji da dizajnira jednu tortu, bez ikakve sugestije klijenta, ali na zadatu temu. Poželela je da eksperimentiše koristeći alat za modeliranje i na fondanu stvara neke drugačije teksture i forme, a zatim nanošenjem puder boje za torte dobila zanimljivi 3D efekat koji je koristila za krajnji izgled torte. Put učenja i istraživanja nepoznatog terena nije bio lak. Nailazila je na puno prepreka, učila na sopstvenim greškama.

„Put je bio jako dug i detaljno sam se upoznavala sa svim materijalima i sirovinama koje koristimo u pravljenu torti. Sve svoje slobodno vreme koristila sam za stvaranje, isprobavanje i vežbanje. Na samom početku, internet platforme tj. javnost, nije umela to da prepozna, taj moj novi način predstavljanja torti ‘torte kao umetničkog dela’, kada sam i sama počela da se preispitujem, do momenta kada je moj rad, koji je predstavljen na Instagramu, privukao pažnju nekih velikih umetnika u ovoj oblasti koji su mi dali vetar u leđa za dalje usavršavanje. Oni su prepoznali moj talenat i tog trenutka mi je bilo jasno da je to što radim ispred potreba našeg tržišta i da to moje vreme treba sačekati. Vremenom, moji klijenti su prihvatili novitete, da pored popularnih torti koje pravim imam i umetničke torte kojima mogu da uveličaju svoje slavlje, znajući da su dobili originalnu tortu koja opisuje njih ili njihov važan događaj u životu”, kaže Ana Marija.

Pri izradi umetničkih tori koristi puno različitih tehnika i tekstura, a postoje i tehnike na čijem razvoju još radi. „Bas-relief” forme, kamen, tehnika starenje (prirodne teksture), mozaik tekstura, tu su i 3D spatularno oslikavanje na torti („buttercream art”), tehnika porcelan (jedna od tehnika oslikavanja četkicom), tehnika akrilni sjaj, tehnika izrade visokih karnera, tehnike izrade jestive čipke, celofana, providnih materijala sa printom i bez njega. Kada je reč o detaljima, paleta je takođe veoma bogata, tu je šećerno cveće, cveće od vafer papira itd. U izradi koristi isključivo jestive materijale, pa je na njenim tortama sve jestivo. Njene mušterije prepoznaju pre svega kvalitet ukusa, jedinstveni dizajn, pedantnost, oštre ivice na torti, obraćanje pažnje na svaki detalj i naravno – orginalnost. Mušterije obično odaberu temu, željenu boju, a sve ostalo prepuste njoj. Nakon što je otvorila svoj Jutjub kanal Ana Marija cakes (gde je neke od tehnika i znanja podelila sa pratiocima) javilo se interesovanje među kolegama i kreativcima za ono što radi. Zasada masterklas održava samo u Beogradu.

Masterklas je namenjen svima koji od sebe, svog posla žele više, da stvaraju umetnost i da neguju svoj lični pečat i originalnost u svetu torti. „Svaki polaznik na ovom kursu radi na svom modelu torte, uči nove tehnike, drugačije načine dekorisanja torti kao i upotrebu materijala na mnogo više načina. Tehnike su tu da, kada se nauče, budu novi alat u rukama stvaraoca i pruže beskrajne mogućnosti. Pored praktičnog dela tu je i teoretski deo kojim se bavimo na masterklasu (sve ono što stoji iza jedne torte) inspiracija, kompozicija, dizajniranje torti, poslovanje, prezentovanje noviteta, nešto od vežbi za lični razvoj umetnika i puno drugih korisnih saveta”, objašnjava Ana Marija. Torte u studiju Ana Marija cakes se izrađuju od najkvalitetnijih sastojaka, po tradicionalnoj recepturi. Kupac pre svega treba da bude u potpunosti zadovoljan ukusom, a zatim i izgledom, jer to se u Ana Marija cakes studiju podrazumeva. U njenim tortama uživa se svim čulima.

Piše: Jasna Dimitrijević, magazin Pekar&Poslastičar broj 48, decembar/januar 2023/2024.
Foto: Ana Marija cakes

Pogledaj i ostale članke iz kategorije predstavljamo