prava potrosaca ilustracija

Uskoro nov Zakon o zaštiti potrošača

U septembru ove godine Zakon o zaštiti potrošača će biti iznet na javnu raspravu, a očekuje se da će biti i usvojen do kraja 2019. U okviru niza izmena koje će predvideti novi Zakon, između ostalih, biće i ta da će tržišni inspektori moći na licu mesta da naplate novčanu kaznu. Ukoliko to budu učinili odmah, biće u mogućnosti da plate polovinu od ukupnog iznosa kazne.

Očekuje se i jačanje zaštite potrošača u elektronskoj trgovini, kao i uvođenje novih mehanizama zaštite u Nacionalnom registru potrošačkih prigovora. Takođe, na zahtev potrošača, trgovci će biti u obavezi da odu na vansudsko poravnanje i na taj način će se izbeći preskupo i presporo rešavanje sporova po sudovima. Iako je postojalo u dosadašnjem zakonu, vansudsko poravnanje nije primenjivano jer se trgovci nisu odazivali, što će od sada biti njihova obaveza. Ukoliko ne reše spor, moraće da idu na sud. Do sada se na sud išlo samo za sporove u vrednosti do 500.000 dinara, što će od sada biti ukinuto, jer je obrisan gornji cenzus vrednosti spora.
Potrošač će, kako je državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić istakla, kao ključni učesnik na tržištu, morati da ima punu zaštitu države, a saradnja sa udruženjima za zaštitu potrošača biće ojačana.

Pekar & Poslastičar Broj 23, avgust/septembar 2019 god.

Pogledaj i ostale članke iz kategorije vesti