Furna Fantastik Skoplje

Budućnost zanatskih pekara – neprestana borba za održavanje kvaliteta i inovacije

U skopskom pekarstvu dominiraju industrijske pekare i srednje zanatske pekare. Jedna od zanatskih pekara sa porodičnom tradicijom je „Fantastik“. Ulažu mnogo truda kako bi održali kvalitet svojih proizvoda, prepoznatljiv ukus i stalne mušterije.

Pekara Fantastik iz Skoplja počela je sa radom 1975. godine. Pekarstvo kao porodična tradicija preneta je na drugu generaciju, Angela i njegovu sestru koji su nastavili posao koji su započeli njihovi roditelji. Trenutno imaju dva maloprodajna objekta, dok je treći u pripremi. Proizvodnja je centralizovana, a rade i uslužno za treća lica – markete, zdravstvene ustanove, fabrike. Svojim kupcima ova pekara nudi tradicionalno dobar burek, pite, peciva, sitne kolače, kao i specijalne vrste hlebova. Prema Angelovim rečima, današnji potrošač je mnogo zahtevniji, čita deklaracije, pokušava da se hrani zdravije zbog čega pažljivo bira sastojke.

Burek sa mesom je jedan od najprodavanijih proizvoda, ručno rađen. Meso kupuju od odabranih proizvođača, sami melju tako da u potpunosti stoje iza svojih proizvoda i garantuju kvalitet.„Radna snaga nedostaje, kao i u drugim oblastima. Istovremeno, proizvodnja se sve više automatizuje. Svi uzimaju mašine. Ali ne prave mašine burek. U stvari, prave. Ali nije to burek”, kaže Angel. Većinu proizvoda, kao što je to običaj i u drugim pekarama u Makedoniji, prodaju upakovanu. Takođe, prodaju i određenu grupu proizvoda, odnosno poluproizvoda kao što su npr. smrznuta peciva koje mušterije kupuju i pripremaju kod kuće. Trenutno, u skopskom pekarstvu dominiraju industrijske pekare i srednje zanatske pekare. Budućnost zanatskih pekara na tržištu vidi u neprestanoj borbi za održavanje kvaliteta i inovacijama.

„Putovao sam po Evropi. Obilazio pekare. Probao njihove proizvode. Moj glavni utisak je da vlada jednoličnost, nema inovacija, nedostaju nove ideje. U našoj pekari često menjamo proizvode kako bismo postigli raznovrsnost i mušterijama ponudili bogatiji izbor, nešto različito svakog dana”, kaže Angel.

Piše: Jasna Dimitrijević, magazin Pekar&Poslastičar broj 50, april/maj 2024.
Foto: pekara Fantastik

Pogledaj i ostale članke iz kategorije predstavljamo