Seminar sladoleda kompanije IREKS SRBIJA

Jubilarnu 10. godinu seminara o sladoledu kompanije IREKS d.o.o. obeležili su inovativni ukusi i trendovi – od veoma praktičnog rešenja za „Dubai” do osvežavajućih ledenih čajeva. Iz asortimana Gelatop, kompanije Driedoppel GmbH izdvojili smo 22 ukusa, od kojih je najkremastijih šest smešteno u posebnu vitrinu. Poseta sajmu SIGEP 2025. u Riminiju inspirisala je trendove ukusa i ukrasa za sladolede i kolače, koji su prezentovani i na ovom seminaru. Pronto baze postale su sve traženije rešenje zbog brzine i lakoće rada u uslovima kada je neophodno zadovoljiti veliki obim proizvodnje, a zadržati kvalitet.

Kao najvoljenije pronto baze kompanije IREKS iz saradnje sa Driedoppel GmbH ove godine na anketi bile su izglasane: Pronto Ice Tea Breskva, Pronto Oat Cookie Style, Pronto Dark Chocolate i Pronto Seahorse. U potrazi za ukusima omiljenog dezerta koji mogu biti povoljni za posnu, odnosno vegansku ishranu, odlučili smo se za pronto baze koje se mešaju isključivo sa vodom, ali zadržavaju svoju kremastu strukturu i ukus svojstven nazivu. Pored pronto praškastih smeša za sladolede, u standardnom asortimanu nalaze se paste za aromatizaciju gde se kao glavni atribut može pripisati upotreba prirodnih boja i aroma, ali u nekim slučajevima i visok sadržaj pulpe, ili koncentrata voća. Asortimanu pasta, ove godine su se pridružile – Pasta dinja i Pasta Pistachio 100 Naturale.

Ono što ove paste čini izuzetnim sirovinama jeste njihov širok spektar primene, koji podrazumeva glazure, kreme i podloge kolača. Paste orašastih plodova zauzimaju posebno mesto kao 100% paste poreklom od pistaća, lešnika i kikirikija, ili sa 60% sadržaja oraha. Za proizvodnju ovih pasti odabrane su isključivo sorte sa najpovoljnijim senzornim karakteristikama, zbog čega čak i pri niskom doziranju dolaze do velikog izražaja. Specijalnu pažnju posvetili smo i novinama u ponudi „Kit” kategorije sirovina za sladoled, ili dvo-komponentnih paketa autentičnih ukusa. Odlučili smo da ove godine za uspeh našeg seminara, ali i ukusa iz ponude, konsultujemo sve posetioce seminara, pri čemu su se kao ubedljivo najuspešniji pokazali ukusi iz pomenute nove kategorije proizvoda – čokoladica „daim” i ledeni sutlijaš. Ukoliko je vaša vitrina u nedoumici kako da se istakne i ove letnje sezone, predlažemo da joj priključite neki od naših ukusa:

Ice Tea Limun ili Breskva – domaći ili kupovni, Ice Tea je osvežavajuće piće koje sada možete ponuditi u još hladnijem izdanju. Pronto Ice Tea Breskva, sa udelom liofilizovane breskve od 4%, probudiće detinju nostalgiju kod vas i vaših kupaca. Pronto Ice Tea Limun sa svojim gorčim notama ledenog čaja idealna je zamena za klasičan limun, ukoliko biste kao cilj imali efekat ukusa.

.

Sosa – divna vojvođanska lepotica posetila je seminar ove godine i svojim hladnim srcem očarala nepca posetilaca i domaćina. Gelatop orah sa 60% udela oraha, Toffee karamel preliv i Mella mürb štrojzle ukombinovali smo u vojvođansku česnicu, veoma svojstven i prepoznatljiv ukus ove regije, kako bi još jedan ukus tradicije zaživeo u hladnom dezertu.

.

Pistać natural – Visoka potražnja pistaća sa obala Mediterana navela nas je na istraživanje oblasti Kalifornije. Širokoj selekciji pasta za aromatizaciju pridružila se i pasta od sorte kalifornijskog pistaća, prepoznatljivog po svojim masnim i sladunjavim notama. Pored ukusa ono što su posetioci posebno pohvalili i naglasili je prirodna i svojstvena boji jezgra pistaća.

.

Oat Cookie Style – Omiljeni doručak za sve ljubitelje zdrave ishrane pripremili smo kao „fit” užinu. Pronto baza u stilu ovsenog keksa na vodenoj osnovi idealno je rešenje za tražene zdrave, vegan verzije hladnog dezerta. Ukoliko želite da vaš užitak bude veći, predlažemo da ovaj ukus probate uz sveže bobičasto voće, ili voćne prerađevine po izboru.

.

Sutlijaš ili Daim – Tradicija, ili omiljeni evropski dezerti? Kit Daim i Kit Sutlijaš proglašeni su najinovativnijim i najboljim ukusima prikazanim na ovogodišnjem seminaru. Autentičnost teksture i ukusa sutlijaša u sladoledu verovatno je najveće iznenađenje nove sezone sladoleda. Baza pudinga od sutlijaša i kuvani pirinač, posebnim tehnološkim postupkom obrađen kako bi se održala hrskavost zrna, mogu krasiti i vašu vitrinu, kao ubedljivi pobednici sa najviše osvojenih glasova na ovogodišnjoj anketi.

.

Dinja – Ananas dinja, ili kako je negde i zovu „medena” dinja, u naš standardni asortiman, ali i favorita kuće, ušla je ove godine u formi paste za aromatizaciju.

.

.

Gelatop Limun – Posetioci seminara ove godine imali su priliku da probaju novu formulaciju ovog poznatog ukusa. Otklonili smo sve note kore limuna i zamenili ih prijatnim ukusom limunovog soka, kako bismo postigli ukus još jednog klasičnog pića leta – limunade. Prema ukusu, ovu bazu možete pripremiti veoma jednostavno, na mlečnoj ili vodenoj bazi.

.

.

Dubai – Svi trendovi 2024. i 2025. godine u pogledu poslastičarstva i pekarstva kretali su se isključivo oko poslastica sa prefiksom ’Dubai’. Možda se može reći da je ’viralnost’ ovog imena izazvao veliki prasak promo materijala uoči pojave mističnog ukusa na društvenim mrežama. Istraživački duh i priroda sirovina iz standardne ponude pokrenuli su nas u naizgled naivnu potragu za pravom formom ovog ukusa, a pri kraju tog puta, susreli smo se sa savršenim spojem. Napokon, u odsustvu sumnje, intenzivan ukus crne čokolade i muskatne note pistaća pomešali smo sa hrskavom teksturom prženog kadaifa – Dubai… Da li ste ikada crnu čokoladu pripremali na mlečnoj bazi? Da li ste ikada koristili surogat za prelivanje sladoleda? Kakav ukus bi imao spoj sira i pistaća? Odgovori na ova pitanja dali su nam najukusnije dezerte kojima niko nije mogao da odoli – posetioci, ali ni organizatori. Dubai sladoled pratio je sutlijaš u količini glasova osvojenih na anketi, a praznina kasete govorila je više od hiljadu reči.

Piše: Bojana Radosavljević, inženjer primene i prodaje Ireks Srbija, magazin Pekar&Poslastičar broj 56, april/maj 2025.

Pogledaj i ostale članke iz kategorije događaji

Peta Pekarijada

Pet disciplina u pet gradova Ovogodišnja Pekarijada ima kategoriju moj hleb koja pruža mogućnost profesionalcima da pokažu svoje...

Pročitaj