Održan novi kurs akademije „Umetnost pekarstva”

20. marta 2025. godine, u Demo centru PIP Food grup održan je šesti po redu kurs akademije „Umetnost Pekarstva“. Tema ovog susreta bila je „Tradicionalne i moderne metode u izradi pekarskih proizvoda”, a stručno predavanje i praktičnu obuku vodila je Simona Dulović, menadžerka razvoja proizvoda u PIP Food Group. Kroz teorijski deo predavanja Simona Dulović je polaznike povela na istorijsko putovanje pripreme hleba, od drevnog Egipta, gde su zabeleženi prvi tragovi fermentacije, pa sve do današnjih savremenih tehnologija koje omogućavaju ubrzane i optimizovane procese pripreme testa. Posebna pažnja posvećena je poređenju indirektnog (produženog) postupka pripreme pekarskih proizvoda sa direktnim metodama koje omogućavaju bolju kontrolu kvaliteta i konzistentnost krajnjeg proizvoda. U praktičnom delu obuke, polaznici su imali priliku da stečeno znanje primene u radu.

Priprema kvasne maje i proces fermentacije bili su ključni segmenti vežbe, uz kreiranje raznovrsnih pekarskih proizvoda po tradicionalnim i modernim metodama. Kroz direktan rad sa iskusnim tehnolozima iz PIP Food Group, polaznici su mogli da eksperimentišu, postavljaju pitanja i uče kroz praksu. Uz stručne savete i precizna uputstva, svaki od polaznika je imao priliku da razvije svoje veštine i unapredi razumevanje procesa izrade pekarskih proizvoda. Atmosfera na kursu bila je dinamična-uz puno interakcije, razmene iskustava i zajedničkog rada.

Organizatori su se potrudili da kurs ne bude samo edukativan, već i inspirativan, stvarajući prostor za kreativnost i inovacije u pekarstvu. PIP Food Group još jednom je pokazala da je akademija „Umetnost pekarstva” mesto gde se spajaju tradicija i moderna tehnologija, a gde se znanje deli sa strašću i posvećenošću. Ovaj kurs je bio još jedan korak ka unapređenju pekarske industrije, osnaživanju profesionalaca i promovisanja kvaliteta u pekarskoj proizvodnji. Sudeći po oduševljenju polaznika, nova znanja i veštine stečene na ovom kursu zasigurno će pronaći primenu u njihovom svakodnevnom radu, a Akademija će nastaviti da inspiriše i edukuje sve zaljubljenike u pekarstvo.

magazin Pekar&Poslastičar broj 56, april/maj 2025.

Pogledaj i ostale članke iz kategorije vesti

Zanatski sladoled

Nova sezona samo što nije počela, između tradicije i trendova Najvažnije je da je sirovina svežaMi naše sladolede...

Pročitaj