FTO (Frozen to oven) poboljšivač za smrznuta peciva i kroasane Proizvod koji štedi vaše vreme i novac
- Šta je FTO?
- Prednosti FTO
- Receptura za FTO kroasane
- Postupak izrade FTO kroasana
- Proces pečenja FTO kroasana
- Ušteda vremena u procesu proizvodnje
- Izgled proizvoda pre i posle pečenja
Šta je FTO?
Napravljeni kroasani se direktno zamrzavaju bez procesa fermentacije
Skladištenje na – 18 °C do 6 meseci
Kroasani se iz zamrzivača direktno peku u peći prodajnog objekta
Prednosti FTO
Veća pouzdanost u proizvodnom procesu-jednostavna primena
Fermentisani zamrznuti proizvodi=> veoma osetljivi
Konstantan kvalitet zbog manje uticajnih faktora (greške u procesu fermentacije nisu prisutne) Više proizvoda u pakovanju => niži troškovi transporta po komadu
Više proizvoda u prodavnicama sa manjim troškovima skladištenja
Receptura – FTO kroasana
Kroasani se mogu izrađivati sa margarinom ili puterom FTO poboljšivač se dozira 1-3% u odnosu na masu brašna Doziranje svežeg kvasca 6-8%
Receptura
sirovine ……………………………………………………….. količina[g]
Pšenično brašno ………………………………………………….. 1000
FTO kroasan ………………………………………………………….. 30
Pšenični gluten ……………………………………………………….. 20
So ……………………………………………………………………… 18
Kvasac ……………………………………………………….…….…… 80
Šećer …………………………………………………………………… 80
Voda ………………………………………………………………….. 520
Ukupno …………………………………………………………….. 1748
Postupak izrade – FTO kroasana
25 % margarina / putera na masu testa
Laminiranje 3X3 (najmanje 27 slojeva)
Testo razvući na debljinu od 3,5 mm
(težina testenog komada: 65 g)
Standardna obrada
Formirani kroasan pritisnuti dlanom ruke kao na slici:
Proces pečenja- FTO kroasana
Izvaditi proizvod iz zamrzivača
Po želji premazati površinu kroasana jajetom
Program pečenja se razlikuje u zavisnosti od prethodne pripreme:
magazin Pekar&Poslastičar broj 42, decembar/januar 2022/2023.