Coffee Cake Pekara

Coffee Cake Bakery


Novi koncept u starom delu grada

Bulevar Kralja Aleksandra Obrenovića 304, Beograd

Coffee Cake enterijer

Coffee Cake Bakery postoji samo nešto više od godinu dana, ali je već postala prepoznatljiva po svom inovativnom pristupu. Razgovarali smo sa jednim od partnera, Bojanom Čičom o njihovom konceptu, pripremi testa na tradicionalan način, odabiru najboljih namirnica na tržištu i domaćoj kafi koja se kuva na kvarcnom pesku i služi u fildžanima.

U prometnom delu Beograda u Bulevaru Kralja Aleksandra, a ipak odvojena od saobraćajne gužve, nalazi se kafeterija/poslastičarnica/pekara, kako joj i ime kaže, Coffee Cake Bakery. Ovo nije klasična pekara u koju ljudi svrate da pojedu nešto s nogu, a ni obična kafeterija. U nju gosti dolaze da popiju kafu, proćaskaju, pojedu komad peciva ili kolača. Proizvodnja se nalazi u samom objektu, pa su peciva uvek topla i hrskava, a kolači sveži. Prostor je otvoren i veoma svetao sa interesantnom kombinacijom rustičnog i moderno uređenog enterijera.

Coffee Cake Bakery otvorena je maja 2014. godine, a nastala je iz firme Delivery Monument. Bojan Čiča kaže da su želeli da rade nešto zanatsko, da ustaju rano, da pažljivo biraju sirovine, da peku na tradicionalan način i vide svojih ruku delo.

Definisali smo sirovine: za torte i kolače najkvalitetniju belgisku čokoladu, maslinovo ulje za slana peciva, brašno sa nižim nivoom glutena i najbolji mogući maslac. isprobali smo razne maslace na tržištu, neki imaju veću kiselost, u nekim je ostatak vode i na kraju smo se odlučili za onaj koji smatramo da je najkvalitetniji. Udeo maslaca u danskom i bečkom pecivu je veliki, pa treba biti pažljiv prilikom izbora. Često sa ponosom ističemkoliko smo kilograma maslaca potrošili za svaki mesec – ističe Bojan.

Coffee Cake priprema kafe u džezvi

Sve se radi polako i na starinski način. Ono što je specifično za ovaj lokal je to da se od 6.00 do 14.00 sati uživo, pred gostima mesi testo. Samo staklo deli goste i vešte pekare koji spektakularno razvijaju testo bacajući ga u vis. To daje poseban štimung i svima koji dođu to je jako zanimljivo.

Glavni proizvodi u ovoj manufakturi su kroasani, tradicionalne pite, fokače… Takođe mese bugace (grčku vrstu bureka), kao i peciva za sendviče. Ponosni su i na izuzetnu produkciju kolača, a sendviče i kolače prave i za restorane Monument i Costa Coffee.

Osim pekarskim i poslastičarskim proizvodima, velika pažnja posvećuje se kafi i napicima od kafe. U ponudi su sve vrste kafa: turska, espreso, grčki frape (tzv. Freddo kafa)… Uz espreso obavezno ide sicilijanski kolač, a turska kafa se kuva i služi u fildžanu, na bakarnom poslužavniku. Uz starinski način pripreme i posluženja turske kafe, nezaobilazno je i kuvanje na kvarcnom pesku koje doprinosi specifičnom ukusu i aromi. Koncept Coffee Cake je naručivanje za šankom, kako bi gosti bili u prilici da vide celokupnu ponudu, a nakon toga im konobari porudžbine doneli do stola.

Posebnu pažnju posvećuju sanitarnoj bezbednosti i deklarisanju proizvoda, kao i tome da sve bude po HACCP-u.

Coffee Cake tim kuvara

Proizvodi se menjaju sezonski. Leti se proizvode tartovi, pite, kukizi, a na jesen dolaze do izražaja kremasti kolači. U ponudi su kapri kolač, neroli, krispi pistaći, čiz kejk sa svežom malinom, krokant sa bademom, dupla čokolada, čeri beri, bolero… Tu su i sendviči (fokača sa njeguškom pršutom, kapreze sendvič, rustik hleb sa ćuretinom…), brauni, tiffin sa belom čokoladom, poslastice sa Bliskog Istoka kao što su baklave sa kokosom, brusnicom, bademima, orasima, kroasani sa vanilom ili belgijskom čokoladom, flan (kolač sa šljivama), mafini raznih vrsta…

Na policama u objektu, mogu se pronaći i lepi slatki pokloni za najmilije.  Da bi dočarali ukus podneblja, pažljivo birani začini umešani su u testa takozvanih kolača iz celoga sveta. Sa imenima gradova ili zemalja iz kojih su potekli, u autentičnim pakovanjima nalaze se  kolači iz Briža, Dablina ili Nape, Sicilijanski ili Marokanski. Na zidovima se uramljena može pročitati i poneka reč o tome zašto se ovde mogu kupiti kolači za poklon – “U posetu se ide sa osmehom i kolačima”, “Kolači i ljubav zauvek” ili “Kolači su radost koju možeš da poneseš sa sobom”.

Od peciva u ponudi su proja od kukuruznog i od heljdinog brašna, bugaca sa sirom, sa spanaćem, tradicionalna grčka pita sa piletinom i paprikom, spanaćem i feta sirom, kiš loren, danska peciva…

Sokove, pivo, vino i rakiju imaju, ali ih retko ko naručuje, jer gosti mesto prepoznaju po velikom izboru kafe i napitaka od kafe.

– Da bi kolači bili dobri, trebalo bi da se potroše na dnevnom nivou, a sastojci moraju biti sveži. Zato se nabavka radi svakog dana, a proizvodi se prave od svežeg voća i povrća – kaže Bojan.

– Veliku ulogu imaju uređaji i oprema za rad. To jedan od osnovnih elmenata za pokretanje proizvodnje. Fokusirali smo se na renomiranu opremu poznatih svetskih proizvođača. Međutim, iako dobavljači opreme garantuju servis u roku od 24 časa, u praksi je drugačije, tako da tržište Srbije još uvek nema adekvatne uslove za neometan rad – nastavlja Bojan.

Coffee Cake Bakery u Beogradu ima tri lokala, a postoje i kao franšiza. Zaposlenih ima oko četrdeset, većinom poslastičara i pekara sa iskustvom, a sa mnogima od njih Bojan sarađuje duži niz godina. 

– Zadovoljni smo kako su Beograđani prihvatili naš koncept i trudićemo se da zadržimo visok nivo u svemu što radimo. Ne štedimo na kvalitetu sirovina, na uređajima i opremi za rad, jer po mom mišljenju, svakoga od nas predstavlja ono što radimo – zaključuje Bojan Čiča.

Bojan Čiča

Ovo je priča o prijateljstvu, zajednici i deljenju. Nas četvorica smo osnovali Coffee Cake Bakery. Družimo se godinama, imamo različita iskustva, ali istu strast prema poslu i žellju da menjamo stvari na bolje. Zato smo odlučili da sve što smo naučili na studijama, iskusili na putovanjima i iskustvo koje smo stekli u svojim dosadašnjim karijerama iskoristimo, podelimo i prenesemo dalje. Naš zajednički san je bio da sagradimo mesto u kome svako može da uživa u najboljoj kafi, sveže pripremljenom pecivu i poslasticama. Na taj način, želeli smo da taj užitak podelimo sa našim porodicama, komšijama i mestom odakle dolazimo. Zato smo sakupili autentične recepte poznatih pekara širom sveta, opremili proizvodni prostor sa najkonzistentnijom opremom i preuzeli znanje od uspešnih i priznatih stručnjaka za hranu. Kao rezultat imamo mesto o kome smo oduvek sanjali, sa kafom premijum kvaliteta, ukusnim kolačima i pecivima. Otuda i naziv Coffee Cake Bakery. Ne pravimo kompromise sa kvalitetom, uslugom ili pažnjom koju poklanjamo svakom detalju. Kroz ovaj posao vode nas naše znanje i posvećenost, prijateljstvo i ljubav. Verujemo da smo uspeli da to pretočimo i u sve što napravimo – kaže Bojan.

Piše: Bojana Ilić, Pekar & Poslastičar Broj 1, decembar 2015 god.

Pogledaj i ostale članke iz kategorije predstavljamo