Kako se pekari adaptiraju na trgovinu tokom pandemije

Pekare u Velikoj Britaniji primorane su da se adaptiraju kako bi preživele promene koje je preko noći u svetu trgovine uvelo socijalno distanciranje. Pošto su brojni trgovinski objekti i lanci kafeterija zatvorili vrata, a potrošači nisu u mogućnosti ili ne žele da idu u supermarkete, pekare moraju da redefinišu svoju ulogu u lokalnoj zajednici.

Treći po veličini pekarski lanac u Ujedinjenom Kraljevstvu, Coopland, zatvorio je više od 50 maloprodajnih objekata u centralnim delovima gradova, a fokusira se na one pekare koje će više pomoći lokalnom stanovništvu.

coopland bakery

– Pošto se naš svet smanjio na neko vreme a cela naša zemlja je praktično u karantinu na najmanje tri sedmice, lokalni pekari igraće mnogo značajniju ulogu u pružanju podrške zajednici – rekla je Belinda Jangs, CEO ove kompanije. Ona je navela i da Coopland kontaktira lokalne ambulante i domove za stare i dostavlja im hleb.

coopland bakery

Ova kompanija pokrenula je i servis food care paketa u kojima lokalnom stanovništvu dostavlja potrebne namirnice, poput jaja, putera, mesa i povrća.

Još jedna kompanija sa severa Velike Britanije, Seasons Bakery iz Severnog Jorkšira, morala je da se odrekne polovine svog uobičajenog poslovanja, ali ipak – peče više hleba nego ikada ranije.

Poput njih, Bachmanns Patisserie iz grofovije Sari adaptira se na novonastale okolnosti koristeći dobre odnose sa dobavljačima.

istock

Oni u svoje maloprodajne objekte puštaju jednog po jednog kupca, ali sada u ponudi imaju i brašno, šećer, kvasac, maslac, jaja… Pekare su im neprestano pune i stvaraju se redovi, jer svako dođe po neku sitnicu, a usput kupi još ponešto. Ipak, da bi bili fer prema svima u lokalnoj zajednici, određen je limit od 500g maslaca i 2kg brašna.

Primećeno je i da se ne prodaju svečane torte jer nema više ni venčanja ni proslava, ali zato kolači i male torte ubiru više uspeha. Iz kompanije Bachmanns Patisserie navode i da sada peku i prodaju četiri do pet puta više hleba nego pre pandemije virusa Covid-19.

Najekstremniji slučaj adaptacije je svakako kompanija Macphie koja se bavi proizvodnjom pekarskih sastojaka. Oni su se ujedinili sa destilerijom Loch Lomond, kako bi pravili sredstva za dezinfekciju.

Macphie

Priredila – Anđelija Lazić, magazin Pekar & Poslastičar

Pogledaj i ostale članke iz kategorije vesti