Kvalitet bez premca

Ako govorimo o percepciji kvaliteta hleba ili nekog drugog pekarskog proizvoda, kod potrošača ukus i aroma nisu jedini parametri kvaliteta. Gotovo svaki pekarski proizvod je kvalitetan neposredno nakon pečenja,odnosno dok je svež. Nažalost nije ga moguće u svakom trenutku ponuditi u tom rangu kvaliteta. Automatizacijom i modernizacijom proizvodnje, pa čak i malih zanatskih radionica, gde se sve veći deo operacija obavlja uz pomoć mašina, a vreme izrade je značajno skraćeno, kvalitet hleba u smislu svežine, trajnosti i ukusa je značajno degradiran. Danas pečen hleb, je obično sutradan neupotrebljiv i uzimajući u obzir trend smanjene konzumacije hleba u poslednjim godinama, dolazi se do zaključka da se dobar deo hleba svakodnevno baca.
Sa druge strane, da bi se osigurala standardnost proizvodnje i unificirani kvalitet hleba, sve je veća potrošnja aditiva u pekarstvu, koji neretko u svom sastavu sadrže E komponente. Prisustvo ovih komponenti u hlebu je u sve većem fokusu kod potrošača u smislu da je njihovo prisustvo nepoželjno.

Pre više decenija, kada se hleb pripremao u domaćinstvima, uz dugo kišeljenje i pekao u furuni, organizacija čitavog posla, s obzirom da je proces iziskivao dosta vremena i posvećenosti, odigravala se obično jednom nedeljno. Ujutru bi se pripremala veća količina testa i dok testo polagano kisne, nekoliko časova bi se pripremala i furuna za pečenje. Kasno u podne ili predveče zrelo testo bi se peklo i pečeni hlebovi su se konzumirali narednih 7 dana. Hleb dobijen na ovaj način bio je danima svež, ukusan i pun arome i nije sadržao nikakve hemijske komponente. Danas je uz primenu Livendo proizvoda, za znatno kraće vreme moguće izraditi hleb koji je izuzetne arome, besprekorne svežine i bez prisustva sintetičkih i hemijskih komponenti – dakle potpuno prirodno! Livendo proizvodi zasnovani su na upotrebi isključivo prirodnih sastojaka i sadrže prirodno kiselo testo i ekstrakt biljke (acerola). Njihovom upotrebom dobija se izraženo aromatičan hleb koji je danima svež podjednako kao i prvog dana.
Uz sve napred rečeno, može se smatrati (i deklarisati) da je hleb bez aditiva, jer Livendo ne sadrži ništa što nije dar prirode.

Piše: Zoran Miladinović, menadžer Baking Centar Lesaffre Srbija Oriental & Central Europe,magazin Pekar & Poslastičar broj 31 februar/mart

Pogledaj i ostale članke iz kategorije pR