Pekare u doba korona virusa u Srbiji

Vanredno stanje u martu – ništa novo za nas rođene pre 1991.  Povremeni „šamari“ ove vrste podsete nas ko su pravi heroji današnjice. Padaju sve zablude o političarima i sportistima, zvezdama svake vrste,  a na svetlo izlaze medicinski radnici, policajci, vojnici i…pekari!

To su oni koji ne mogu da rade od kuće, ne mogu da sačekaju zaštićeni da sve prođe, sa svojim porodicama …Od njih sada zavisimo svi. A oni se svojski trude, prvo da preživimo, da ostanemo zdravi i da ne budemo gladni  (kad smo već uplašeni).

U krizno vreme važni su strpljenje i hrabrost. Pekari mogu da pomognu ljudima u svojoj zajednici da se izbore sa promenama koje je donela pandemija koronavirusa: to su česte dezinfekcije radnih površina, podova i alata; adekvatna zaštita za radnike (rukavice i maske); beskontaktno plaćanje; mogućnost pranja ruku za mušterije; pakovanje hleba i peciva u papirne kese; onlajn prodaja i dostava proizvoda… Da bi zaštitili svoje potrošače, ugostitelji u Srbiji primenjuju i sledeće mere: skraćeno radno vreme, rastojanje od 2m izmeću 2-3 kupca u objektu (ostali su u redu ispred objekta, na propisanom razmaku), kao i češće provetravanje radnog prostora.

Verovatan pad prometa ne treba da obeshrabri pekare, već da ih blago usmeri na kreativnost i (opet) strpljenje. Može li čovek da ostane profesionalac, majstor, umetnik i u kriznim i teškim vremenima? Može, ako je pravi…Jer, u dobru je lako dobar biti…

Dragi pekari, ali i proizvođači i distributeri sirovina za pekare i poslastičare, kada bi svako bio nagrađen za svoje zasluge aplauzom, aplauz vama bi bio jedan od najvećih izraza zahvalnosti i priznanja.

Piše: Gordana Živković, magazin Pekar & Poslastičar

Pogledaj i ostale članke iz kategorije vesti