Počinje prijavljivanje za petu „Pekarijadu”

Kompanija Lesaffre Srbija sa ponosom najavljuje početak prijava za petu „Pekarijadu“, nacionalno takmičenje koje okuplja najbolje pekare iz cele Srbije. U 2025. godini, svi talentovani pekari – profesionalci i budući mladi majstori ovog zanata, imaće priliku da se takmiče za prestižnu titulu najboljeg u svojoj kategoriji. Na radnom sastanku u oktobru, u saradnji sa članovima stručnog žirija, definisana su pravila učešća, takmičarske kategorije, lokacije i dinamika takmičenja.

Prijavljivanje za „Pekarijadu 2025“ počinje u decembru 2024. i trajaće do kraja februara 2025. godine. Početak takmičenja planiran je za mart. Predselekcija i kvaifikacije za f inale će trajati do maja 2025, nakon čega će od septembra do novembra 2025. godine biti održano polufinale i veliko finale „Pekarijade“ u Lesaffre pekarskom centru u Beogradu. Ovo jedinstveno nacionalno takmičenje u pekarskoj struci, završićemo u novembru 2025. godine, svečanim proglašenjem pobednika i uručivanjem nagrada „Prvi među najboljima“. Na takmičenju za najboljeg pekara Srbije, prijavljeni kandidati će se nadmetati u ukupno šest kategorija. Za pekare profesionalce, predviđeno je pet kategorija: hleb, burek, štrudla, pica i kroasan, dok će najbolji mladi pekari imati sasvim novi izazov i takmičiće se u pripremanju štrudle.

Stručni žiri čini 35 članova iz pekarske industrije – istaknutih predstavnika struke, predstavnika Unije pekara, učesnici Louis Lesaffre Coupe – Evropskog pekarskog prvenstva 2015, predstavnik Mlinpek zavoda, pica majstor – pobednik svetskog takmičenja, predstavnici Ministarstva poljoprivrede, predstavnici industrijskih i zanatskih pekara, kao i predstavnici najvećih trgovinskih lanaca u zemlji. Osim titule „Prvi među najboljima“, pobednici će osvojiti vredne nagrade i priznanja. „Pekarijada” je mnogo više od takmičenja – to je prilika za razmenu znanja i iskustava, unapređenje zanata i promociju pekarske struke. Uz kontinuirani rast interesovanja, 2025. godina obećava još veći broj učesnika i još kvalitetniju konkurenciju.

magazin Pekar&Poslastičar broj 54, decembar 2024.

Pogledaj i ostale članke iz kategorije vesti