Poslastičarska zvezda je rođena, Star

Župana Straćimira 21, Čačak

Gastronomski užitak koji vam budu priredili u ovom šarmantnom, toplom i zavodljivim mirisima slatkih đakonija obojenom mesto u centru Čačka dugo će pamtiti, koliko vaše čulo ukusa, toliko i čulo vida. A ko se ne zaustavite na isprobavanju kreativnih kombinacija njihovog đelata, čeka vas avantura u degustaciji torti i sitnih kolača po receptima naših baka, kao i onih čuvene italijanske kuće sa dugogodišnjom tradicijom. Razgovor sa idejnim tvorcem ovog koncepta, likovnom umetnicom i vlasnicom Vesnom Matijević i njenom prvom saradnicom, menadžerkom Natašom Petrović, započinjemo uz odličnu kafu, keksić i peperita limunadu sa domaćim sirupom od nane iz Star radionice, dok se ulicom širi opojni miris vanile iz vafla koji se jedini peče na licu mesta.

poslasticarnica star cacak

Đelato sa čačanskim voćem
Ideja se razvijala lagano, inspiracija je došla kroz rad sa decom, u igraonici koju je Vesna vodila, a preduzetnički duh je „tražio svoje”, te se rodila želja da se napra vi i prijatan kutak za odrasle. Tako je rođena kafe-poslastičarnica moderno dizajniranog enterijera, sa prijatnom baštom i slatkom ponudom za svačiji ukus, ali istančan ukus, jer kada vam na ulazu pogled zadrži ponuda sladoleda, tu je pored klasične čokolade i vanile i zavodljiva egzotika voćnih kombinacija iz Vesnine kreativne radionice: šljiva sa borovnicom, jabuka sa cimetom, smokva sa bademom… Posebno je važno istaći da se baza koja se koristi za ove sladolede glavnom pravi od proizvoda iz domaćeg, kontrolisanog uzgoja, bez pesticida i konzervansa – na prvom mestu mleka, a zatim i voća, po kome je ovaj kraj poznat: šljive, kruške, jabuke, kajsije, breskve, oraha, borovnice, jagode, maline, zove…
Ono što, nadalje, bogati ponudu u Star vitrini jeste kremino linija, koji sadrže veći procenat masnoće, te stoga spadaju u kategoriju tzv. „toplih sladoleda”, koji imaju puniju strukturu. Jedino što u kafe poslastičarnici Star ne možete dobiti jeste dodatni preliv. Vesna je jasna: „Ovaj đelato sadrži sve što je potrebno!”

kolac poslasticarnica star

Torte iz kreativne bašte
Vesna nam otkriva i da ju je na kreativna istraživanja ohrabrio Mirko Rajković, tehnolog i stalni saradnik i konsultant, pa se prvi cvetni dezen našao na torti koju je on naručio za jednu proslavu, da bi stilizovani buketi uskoro postali prepoznatljiv motiv i moglo bi se reći zaštitni znak u ponudi torti po narudžbini. I ostale kreacije za tzv. tipske torte povodom dečijih rođendana, svadbi ili godišnjica Star radionica osmišljava i proizvodi kao unikatne primerke. Vesna nam „priznaje” da iz njene radnje nije izašla torta bez dekoracije: i kada prime takvu narudžbinu, kupcu bude isporučena željena torta sa Vesninim umetničkim potpisom. Nije bilo primedbi! Vlasnica ove manufakture i u kreativnom procesu ističe timski rad: Star radionica je ujedno i prostor za edukaciju Vesninih saradnica, koje svoju karijeru započinju kao asistenti za izradu sitnih, jednostavnijih delova dekoracije, da bi vremenom i samoj umetnici davale ideje i otvarale nove nivoe inspiracije. Ne treba, naravno, zaboraviti da je sve vreme reč o proizv odu koji na prvom mestu mora da odgo vara standardima ukusa, pa se iz tog razloga sve komponente Star proizvoda prave u Star radionici,uključujući glazuru i ukrase.

vocni kolac

Kvalitet je šifra i zalog za budućnost
Iako je lokal otvoren tek par meseci, bili smo znatiželjni da čujemo i kako vide budućnost, a Vesna nam odgovara jednostavno i iskreno: „Kao neko ko pre ulaska u ovu avanturu nije umeo da napravi drugi slatkiš osim kolača od jabuka, ali se sa velikom ljubavlju i žarom posvetio savladavanju neophodnih tajni poslastičarskog zanata, ja sam svoj san ostvarila. Nemam ambicija da posao, kako se kaže, širim van okvira ove radnje. Dalja budućnost pripada mojim naslednicima: ako neki od trojice sinova poželi da od ovoga pravi ’veću priču’ – neću se protiviti.” Kada se jedan tim diči veselom atmosferom u radionici i lokalu, a mušterije pri prvom susretu prepoznaju da njihov jedini ili osnovni motiv nije zarada, stvara se kvalitet podržan kreacijom, koji osvetljava – kao zvezda.

torta ambalaza

Kvalitet je strogo kontrolisan, a kreacija nema granice
Kvalitet na kome Vesnin tim insistira, uz njene kreacije o kojima se u Čačku već priča, utvrdili su koncept od koga ne žele da odstupaju: moguće je naručiti svega nekoliko vrsta torti koje stoje u ponudi, a na Vesni je da dâ mašti na volju i svaku od njih učini posebnom. Beležimo i anegdotu: kada se jednom svečanom prilikom na „slatkom stolu” među ostalim našla i Star torta inspirisana Moneovim slikama, oslikana u tonovima ovog čuvenog impresioniste i ukrašena lokvanjima od marcipana, svi su se pitali da li je ispod te „slike” stvarno nešto što može da se konzumira, dok Nataša nije isekla prvo parče i servirala prisutnim skepticima pravu reform tortu.

poslasticarnica star osoblje

Čudan ukus – kao da je puna oraha!
„Jedna mušterija nas je nedavno nasmejala iskrenom primedbom kako joj je naša reform torta čudnog ukusa – kao da se oseća orah! Morale smo je razočarati da je u pravu: starinski recept poštujemo u potpunosti, i za ovu, kao i za druge naše torte osnovni sastojci su samo puter, jezgro (badem, lešnik, orah), jaja i čokolada”, otkriva nam Nataša Petrović.

Piše: Jasna Žarković, Pekar & Poslastičar Broj 23, avgust/septembar 2019 god.


Pogledaj i ostale članke iz kategorije predstavljamo

Drive cafe

Mesto za ,,najukusniji“ predah tokom putovanja Poznato je da benzinske stanice odavno nisu samo mesto za točenje goriva...

Pročitaj