Radost stvaranja i deljenja

Dragana Dujić –čarobnica kiselog testa sa Instagrama

Kako je kiselo testo neiscrpan izvor radosti za poznavaoce i ljubitelje zdravog hleba i peciva, tako se nastavlja naša želja da u svakom broju predstavimo primere majstorstva i kreativnosti u spravljanju proizvoda od njega. Današnja gošća stiže nam iz susedstva – Istarske regije u Hrvatskoj, tačnije iz Pule, a još tačnije – iz blogerskog sveta. Dragana Dujić u blogerskom segmentu Instagrama koji se odnosi na hranu nosi ime @321_mijesi i brojem pratilaca i lajkova slovi za jednu od najpopularnijih sa ovih prostora. Njena porodična firma bavi se distribucijom ulja crnog kima „Božidar”, dok u nozdrvama nosi miris kiselog testa još iz detinjstva. Priča nam da je kao mala, u skromnoj kući njene bake, koja je uvek mirisala na sveže pečeni hleb iz peći na drva ili vruće lepinje posute semenkama crnog kima, zavolela to što je danas postalo njena pasija. To što se danas zove hleb od kiselog testa.

Delicije od kiselog testa
„Čini mi se da sam već ozbiljna zavisnica od kiselog testa, jer ovaj hobi spaja uživanje u kreaciji i gustiranju hrane. Iznad svega tu je, naravno, ljubav – kako prema hrani, tako i prema onima kojima je namenjena – mojoj porodici i prijateljima. Poslovica ‘Ako imaš više nego što ti je potrebno, sagradi veći sto’ mi je omiljena, i stoga sam, na bratovljev nagovor prihvatila izazov da ovu avanturu delim i na Instagramu. Na svom profilu @321_ mijesi prezentujem pretežno svoje delicije od kiselog testa: hleb, fokače, peciva, pice, kroasane… Meni stalno na um padaju nove ideje. Tako je i svaki moj hleb posebna kreacija, malo umetničko delo. Pored radosti koju mi stvara ispoljavanje lične kerativnosti i ljubavi, objave na ovoj društvenoj mreži važne su mi jer mogu zaraziti veliki broj mojih pratilaca za kiselo testo, da tako učine svoju kuhinju zdravijom i lepšom”, priznaje nam Dragana.
„Ova me je ljubav naučila i strpljenju, jer je prava terapija u današnjem brzom življenu, a opet ne uzima mnogo vremena: za izradu jedne objave potrebne su mi samo moje ruke koje će napraviti testo i ukrasiti ga, i mobilni telefon koji će zabeležiti deliciju.”

Tip 550
Pitamo je sa koliko startera pravi svoja testa i koji bi preporučila početnicima, a Dragana otkriva da koristi jedan jedini „zlata vredan! Nisam imala potrebu za drugim, a i oni kojima sam podelila su prezadovoljni i još ga delim. To je čvrsti starter od belog brašna tipa 550, a uzgojila sam ga pre godinu i par meseci i samo njega i preporučujem”, jasna je Dragana. Taj tip brašna joj
je inače najdraži i za samo testo. Na pitanje koje sve proizvode pravi od kiselog testa i šta su do sada bili najveći izazovi, kaže nam da pravi sve što je i pre pravila s fabričkim kvascem, samo ga sada zameni svojim starterom. „Od hleba i peciva do slatkih đakonija, bilo je raznih izazova ali najveći mi je panetone. Pravila sam ga pet-šest puta i taman kad sam se oslobodila, pokvario se mikser!”, priča nam uz smeh iskustvo u spravljanju najdraže đakonije.

Poklon i podrška
Na kraju saznajemo da se ove čarolije njene kreativne opčinjenosti kiselim testom ne mogu nigde nabaviti odnosno kupiti. Dragana ih samo poklanja i dodaje: „Svi koji osete da počinju da se zaljubljuju u kiselo testo, od mene mogu očekivati recepte i veliku podršku da prevaziđu početničke greške i istraju. Isplatiće se stostruko!” Ne planira još da otvara svoju radnju, ali ne zna koliko će dugo odolevati pritisku svih koji su barem jednom probali njene kreacije. „Svi me nagovaraju i priznajem da ovo moje uživanje u testu traži da neprekidno nešto mesim. Sve što sam do sada kreirala mogu da zamislim na policama neke radnje, pa, nikad se ne zna, možda i moje”, ostavlja nas tako Dragana u nadi da ćemo i mi koji nismo u krugu njenih najdražih, moći da probamo hleb i peciva ove čarobnice kiselog testa.

Piše: Jasna Žarković, magazin Pekar&Poslastičar, br.31 februar/mart

Pogledaj i ostale članke iz kategorije predstavljamo