Svet u kome su umetnost i čokolada dovedeni do savršenstva

Ljubav prema čokoladi, od hobija prerastao je u profesiju u kojoj istinski uživa. Danijela Đorđievska Kostadinovska iz Skoplja razvila je brend čokoladnih pralina Dolci di Dani. Ona ručno izrađuje ekskluzivna, moderna i savršeno aromatizovana čokoladna remek-dela koja su već pronašla put do svojih kupaca u Zagrebu, Barseloni, Rimu, na Ibici…

Psiholog po struci, geštalt psihoterapeut, Danijela Đorđievska Kostadinovska, ljubav prema čokoladi gaji od malih nogu. Još kao dete uživala je da se igra sa slatkišima, a strast za eksperimentisanjem u kuhinji razvila je u osnovnoj školi. Posebno je bila inspirisana filmom „Čokolada” sa Žilijet Binoš, koji je odgledala mnogo puta. Od trenutka kada je prvi put posetila Brisel – prestonicu čokolade, znala je da je to ljubav za ceo život.

„Za uspeh u poslu sa čokoladom neophodan vam je glavni začin, a to je ljubav”, objašnjava Danijela. U moru različitih ukusa i oblika čokolade, praline zauzimaju posebno mesto u srcima ljubitelja čokolade. Njene praline osvajaju kupce svojom posebnošću u izgledu, ukusu, boji i luksuznom pakovanju.

„U toku je izrada kataloga za naše praline, a verovali ili ne već imamo oko 100 različitih ukusa; to su kombinacije različitih začina, različitih čokolada i voća. Kada je u pitanju izbor sastojaka, želim da se proveri kvalitet, želim da bude od renomiranih proizvođača. Vrhunski sastojci su i moji tajni sastojci, pomenula bih samo njihovo poreklo, evo nekih: Dominikanska Republika, Madagaskar, Austrija, Belgija itd. Kao i sastojci koje koristim, isto je i sa priborom sa kojim radim. Uvek kupujem od poznatih brendova koji prave alate za konditorske proizvode, koji imaju standarde jer se na našem tržištu mogu naći mnogo jeftiniji, ali nemaju odgovarajuće sertifikate za upotrebu u prehrambenoj industriji”, objašnjava Danijela. Njena omiljena kombinacija ukusa je kafa i čokolada. Za neke je to vanila, za druge pistaći ili marcipan. Veliki broj kombinacija ukusa u njenoj paleti govori o tome da želi da udovolji svojim mušterijama, probudi sva njihova čula kombinujući ukuse, konsultujući ih često u toku procesa izrade.

„Za uskršnje praznike uvek pravim čokoladna jaja, pravim čokoladne čaše po svom jedinstvenom receptu. Sada spremam unikatni čokoladni proizvod koji će biti posebno zanimljiv, jer sam uspela da kupim poslednji model od proizvođača koji je prestao da ga proizvodi. Ali neka to ostane mala tajna”, kaže Danijela. Osim pralina, Danijela pravi i torte, i kolače koji su više u trendu, posebno sa staklenom glazurom ili takozvanom ogledalom. Skoro godinu dana čitala je i analizirala kritike i komentare, pozitivne i negativne, o „Saher” torti, praveći u međuvremenu, svoj recept, za koji je dobila poseban kompliment od svog klijenta koji je živeo u Beču. Danijela pravi i monoporcijske torte i kolače, što je posebno bilo aktuelno u vreme dok je radila na Ibici. Boraveći na Ibici imala je priliku da pravi praline i kolače za svetske džetsetere što je za nju bila velika privilegija i neprocenjivo iskustvo. Redovne porudžbine prima od jednog ljubitelja pralina iz Zagreba. Za njega pravi specijalnu seriju svojih pralina već godinama. Među klijentima, kako kaže, ima i bivšeg premijera iz jedne evropske zemlje. Među neobičnim kupcima sa posebnim zahtevima je i ljubitelj skupih konjaka. On je redovna mušterija koja naručuje praline sa ukusom koji pariraju posebnim vrstama konjaka.

„To su ljudi sa dokazanim ukusom, ljudi koji znaju da prepoznaju i procene pravi kvalitet. Imaju istančan ukus i znaju da razlikuju kvalitet od vrhunskog”, kaže Danijela. Veoma posvećeno radi na brendiranju i marketingu svojih proizvoda. Iza ekskluzivnih pakovanja njenih proizvoda stoji njen kreativni tim sa kojim deli misli, ideje. I iz čega proizilaze dobra rešenja. Mašta o otvaranju svoje radnje koja će kao i njeni proizvodi biti jedinstveno i posebno mesto za uživanje. Do tada, radiće narudžbine preko interneta za svoje mušterije. Kad god ima priliku da pohađa radionice majstora čokolade širom sveta, odlazi da nauči nešto novo. Redovno posećuje sajmove poslastičarstva. Skoro svake godine ide u Rimini, na sajam Sigep.

Njen idol u svetu poslastičarstva je Idžinio Masari, jer je, kako kaže, ne samo uspešan u poslastičarstvu, već je i njegova životna priča dokaz da ako hoćeš, možeš da uspeš. Ako ono što radiš, radiš s ljubavlju, a ne samo za novac, onda će na kraju neminovno doći uspeh. Postoji još mnogo drugih imena u svetu poslastičarstva koje redovno prati, od kojih izdvaja jedinstvenog Sedrika Groleta (Francuska).

Govoreći o trendovima koji trenutno vladaju u poslastičarstvu, sve je veća upotreba prirodnih sastojaka domaćih proizvođača, savršen izgled i jedinstveni ukusi koji se pamte. To je svet u kome su umetnost i čokolada dovedeni do savršenstva. Za neke je to spoj tradicionalnog ukusa sa modernim dizajnom, a za druge primena najsavremenije tehnologije koja tera proizvođače da svakodnevno kreiraju nove trendove, čime se postiže VAU EFEKAT – da privuče pažnju dizajnom. Za druge su to takozvane otvorene kuhinje u kojima posetioci, osim u degustaciji, mogu da uživaju i u pripremi slatkiša.

Piše: Jasna Dimitrijević, magazin Pekar&Poslastičar broj 50, april/maj 2024.
Foto: Danijela Đorđievska Kostadinovska

Pogledaj i ostale članke iz kategorije predstavljamo