Svežina u svakom zalogaju

U svetu brze i dinamične kulture ishrane, pekare su danas mesto gde se može pronaći mnogo više od klasičnih peciva. Uz tradicionalne pekarske proizvode, sve češće su u ponudi i pakovani ukusni obroci kao što su salate, paste, sendviči, pa čak i gotova jela.

Kako bi proizvodima iz svoje ponude produžili svežinu i ukus, pekare i ketering kuće koje ih snabdevaju, sve se češće okreću tehnologiji modifikovane atmosfere (MAP – Modified Atmosphere Packaging), koja u svetu predstavlja vodeću tehnologiju pakovanja i očuvanja prehrambenih proizvoda i produženja roka trajanja – svežine proizvoda. Gasovi Messer Tehnogasa, na prvom mestu ugljen-dioksid, a isto tako azot i kiseonik, igraju ključnu ulogu u održavanju svežine, teksture i hranljivosti svih namirnica koje sadrže masti i aromatične materije i štite ih od oksidacije i promene boje, bez upotrebe veštačkih aditiva. Upotreba gasova u pekarskoj industriji proizvođačima omogućava i niz drugih prednosti kao što je dugotrajno čuvanje kora za pitu, testa za picu, sveže testenine i tortilje, tost hleba, energetskih mini barova, kao i mnogobrojnih poslastica kao što su štrudle, kroasani i vafl kolači.

PREKO 300 RAZLIČITIH PRIMENA
Proizvodi Messer Tehnogasa našli su preko 300 različitih primena u svakodnevnom životu. U prehrambenoj industriji specijalne smeše gasova koriste se za održavanje svežine namirnica i obezbeđivanje dužeg roka trajanja. Sve veće interesovanje za svežim, prirodno očuvanim, kvalitetnim i hranljivim prehrambenim proizvodima nameće proizvođačima zadatak da obrate posebnu pažnju na usavršavanje metoda koje produžavaju trajanje i isključuju veštačke aditive i konzervanse.

Svi gasovi koje Messer Tehnogas koristi u prehrambenoj industriji nalaze se na pozitivnoj listi aditiva–gasova, čiji se kvalitet proverava i ima deklaraciju po Zakonu o bezbednosti hrane. Po HACCP standardima, gasovi i gasne smeše u prehrambenoj industriji dobili su nazive Gourmet gasovi, koji se u Evropskoj uniji koriste i u procesima organske proizvodje, čime se još jednom dokazuje njihova zdrava i ekološka uloga.

Messer Tehnogas AD, Beograd,
Banjički put 62 11090 Beograd
www.messer.rs
moj.messer.rs

magazin Pekar&Poslastičar broj 50, april/maj 2024.

Pogledaj i ostale članke iz kategorije vesti