Kompanija „Puratos“ otvorila je novi istraživački centar u Sankt Vitu u Belgiji, pod nazivom „Sourdough Institut „koji je posvećen, kako je navedeno, „proslavi umetnosti, nauke i potencijala kiselog testa“. Na ovom mestu biće organizovani časovi koje će voditi ekspert za kiselo testo kompanije Puratos Karl de Smedt i gde će se deliti saveti o najboljoj praksi, tehnikama i receptima kao i svim detaljima o kiselom testu i njegovoj dobrobiti po ljudsko zdravlje. „Puratos“ je najavio da će se na ovom mestu okupljati najeminentniji stručnjaci sa nekoliko univerziteta poput profesora Marka Gobetija sa Univerziteta u Bolcanu, kao i da će se na institutu nalaziti biblioteka „Sourdough“ koja je pripremana poslednjih 10 godina. Kompanija je saopštila da biblioteka trenutno ima 153 kisela testa i 1.500 izolovanih sojeva kiselog testa.
Puratosova istorija sa kiselim testom datira još od 1980-ih godina. Uvek smo bili posvećeni ovoj vrsti testa koje utiče na zdravlje ljudi, rekli su iz Puratosa i dodali da je sada kada raste interesovanje potrošača za proizvodima od kiselog testa pravi trenutak za otvaranje ovakvog instituta. Oni podsećaju da je svako kiselo testo jedinstveno i da je zato važno da se unapredi i kolektivno znanje u ovoj oblasti.
magazin Pekar&Poslastičar broj 51, jun/jul 2024.