Edukacija edukatora

Nastavnici RCK Ugostiteljsko-turističke škole iz Osijeka u Chocolate Academy Belgrade

Nastavnici i mentori poslastičarstva i kuvarstva, kao i prehrambene tehnologije Regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole iz Osijeka i partnera na projektu RCK VirtuOS bili su krajem avgusta, sada u ulozi đaka, na Chocolate Academy Belgrade.

Trodnevna edukacija tematski je bila vezana za čokoladu i sastojala se od lekcija o čokoladi, procesima i tehnikama u proizvodnji, trendovima, inovacijama, kao i receptima i kreacijama čiji je osnovni sastojak čokolada. Radionice je vodio Remi Delet (Rémy Delette), glavni edukator akademije. Chocolate academy Beograde pripada porodici akademija čokolade Barry Callebaut grupacije i otvorena je nedavno kao dvadeset i peta po redu u svetu. U sklopu akademije deluje regionalni centar za edukaciju i obuku u poslastičarstvu i čokolatijerstvu, čija je svrha podrška u izradi čokolade i savladavanju veština u radu s čokoladom.

Kako do izvrsnosti
Ugostiteljsko-turistička škola u Osijeku jedna je od šest strukovnih škola u Hrvatskoj imenovana Regionalnim centrom kompetentnosti u oblasti turizma i ugostiteljstva (RCK), od ukupno 25 strukovnih škola – regionalnih centara kompetentnosti. Svrha RCK jeste osiguravanje kvalitetnog sistema obrazovanja mladih, obrazovanja odraslih i celoživotnog učenja uz podršku i saradnju s poslodavcima, osnivačima, razvojno-privrednim subjektima, strukovnim udruženjima, visokim školama, javnim i civilnim sektorom, što za rezultat ima osvajanje epiteta izvrsnosti.
Za dva projekta Regionalnog centra kompetentnosti – VIRTUS i VirtuOS – osigurana su bespovratna sredstva iz dva evropska fonda. Ova su sredstva, između ostalog, iskorišćena za adaptaciju specijalizovanog praktikuma kuvarstva i poslastičarstva, u suterenu škole, gde je postavljen kuhinjski blok s modernom opremom kao i amfiteatarsko gledalište sa 24 mesta. Vežbaonica služi kako nastavi i izvođenju pokaznih vežbi iz kuvarstva i poslastičarstva, tako i gostujućim predavanjima domaćih i stranih gastronomskih stručnjaka. Uspostavljanjem organizacije rada i razvoja centra kompetentnosti, razvojem standarda zanimanja i standarda kvalifikacija, modernizacijom kurikuluma, jačanjem kompetencija i promocijom strukovnih zanimanja i rada ovakvog jednog centra doprinosi se unapređenju nastavnih i obrazovnih procesa, ali i privlačenju većeg broja korisnika u sektor turizma i ugostiteljstva u smislu strukovnog obrazovanja, s ciljem usklađivanja istog potrebama tržišta rada i jačanja konkurentnosti ljudskih potencijala u ovoj oblasti.

Edukativna oaza kvaliteta
Surfujući sajtom Centra – www. rck-utso.hr – uverili smo se da je reč o edukativnoj oazi kvaliteta. Pored preglednog uvida u programe rada, uputstva za učenike i nastavnike, tu su i vesti iz sveta kulinarstva, blog kao i vrlo zanimljiv đački časopis „Cocktail”. U razgovoru sa polaznicima pomenute čokoladne akademije (CA) iz Osjeka, saznali smo detalje o njihovom edukativnom centru, kao i utiscima koje nose o edukaciji u Beogradu. Danijela Josipović, nastavnica strukovnih predmeta iz područja prehrambene tehnologije, priča nam kako se u okviru projekta RCK VirtuOS sprovode aktivnosti jačanja kompetencija vaspitno-obrazovnih radnika i mentora kod poslodavaca, a usavršavaju se u struci, digitalnim veštinama, preduzetničkim veštinama u saradnji s partnerom na projektu, Ekonomskim fakultetom u Osijeku, zatim pedagoško-psihološko-metodičkim veštinama u saradnji s partnerom na projektu Filozofskim fakultetom Osijek, te u učenju engleskog jezika.
„Što se tiče usavršavanja u struci, naši nastavnici i mentori u sklopu inostranih usavršavanja edukovali su se na Le Cordon Bleu akademiji u Parizu u domenu kuvarstva i poslastičarstva, potom na Cafa Wine akademiji u Bordou u domenu somelijerstva,
na Basque Culinary Institut-u u domenu kuvarstva i ugostiteljskog posluživanja, kao i na mnogim edukacijama u zemlji iz navedenih područja i to na KulIN-u u Sisku, ŠMER akademiji u Splitu, Puratos Hrvatska i drugim akademijama.”

U okviru projekta se pokreće i mini čokolaterija, pa su nastavnici i mentori tim povodom edukovani na beogradskoj Barry Callebaut akademiji, što je samo početak saradnje. „Naša iskustva iz Beograda više su nego pozitivna. Program edukacije organizovan je vrlo stručno i s vrhunskim stručnjacima, a pritom jednostavnim pristupom i opuštenom atmosferom. Oprema i pribor za rad takođe su vrhunski te smo imali priliku da u kratkom vremenu steknemo osnovna znanja i veštine potrebne
za rad s čokoladom. Edukatori nam stoje na raspolaganju za sva dodatna pitanja, a stečene veštine moći ćemo da primenimo u daljem radu”, zaključuje naša sagovornica. U skorijoj budućnosti planira se odlazak u Brewschool Sheffield u Engleskoj, a u vezi s pokretanjem mini pivare, kao i na Italian Culinary institut for foreigners u blizini Torina u Italiji za usavršavanje u izradi pice, italijanskog poslastičarstva i italijanske kuhinje fokusirane na uparivanju hrane i vina.

Prenošenje znanja stečenih edukacijom
Usavršavanja su osmišljena za nastavnike struke samog Centra kao i partnerskih škola i mentora kod poslodavaca koji rade s učenicima i odraslim polaznicima škole. „Naši polaznici prenose znanja u svakodnevnom radu i poučavanju učenika i odraslih polaznika u okviru obrazovanja za odrasle. Znanje prenose i u okviru tematskih radionica organizovanih za različite polaznike: nastavnike naših, partnerskih i ostalih škola koje obrazuju u ugostiteljstvu i turizmu u regionu, mentore kod poslodavaca, odrasle polaznike i javnost. Uskoro počinjemo da sprovodimo nove programe obrazovanja odraslih i celoživotnog učenja nastale u okviru ovog projekta, poput izrađivača tradicionalnih poslastica, pivskog somelijera, kuvara jela slavonsko-baranjske kuhinje, somelijera regionalnih vina, ponuđača gastrosuvenira kao i voditelja selektivnih oblika turizma”, prenela nam je Danijela Josipović.

Direktora Centra, Andreja Kristeka, zamolili smo da nam prenese svoju ocenu o dosadašnjem radu Centra kao i planove za razvoj:
„Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko – turistička škola iz Osijeka sprovodi sve aktivnosti predviđene ugovorom prema planu. Infrastrukturni deo projekta Virtus podeljen je u dva dela. Pomenuta adaptacija podrumskog dela škole, njegovo opremanje, sprovedena je. Drugi deo infrastrukture odnosi se na obnovu našeg učeničkog doma i njegovu prenamenu u Akademis, što označava dom i hostel. Osim što će primati učenike, ali i goste, preko učeničkih praznika, Akademis će biti poligon za sprovođenje praktične nastave i vežbi redovnih učenika i polaznike obrazovanja odraslih. Drugi deo projekta, VirtuOs, čine mnogobrojne aktivnosti koje za cilj imaju da strukovno obrazovanje učine interesantnim i predstave budućim učenicima šta im sve donosi školovanje u zanimanjima iz sektora urizma i ugostiteljstva. Trenutno se sprovodi nabavka specijalizovane opreme za praktikume kuvarstva, poslastičarstva i posluživanja, kojom će se podići nivo kvaliteta praktične nastave u školi, i učenici će imati priliku da rade na najsaveremenijim mašinama i aparatima i tako budu u mogućnosti da odgovore na sve veće i rastuće zahteve poslodavaca kada je u pitanju znanje u korišćenju savremene ugostiteljske opreme. Važna aktivnost koju sprovodimo je i stručno usavršavanje naših nastavnika i mentora iz ugostiteljskih objekata i možemo se pohvaliti da su svi oni prošli određeni broj edukacija ne samo na području Republike Hrvatske nego i u nekim od renomiranih škola širom Evrope. Budućnost RCK kao regionalnog lidera u sektoru turizma i ugostiteljstva oslanja se na strateški razvojni plan. Nastaviće se sve aktivnosti centra, a najviše pažnje biće posvećeno novim kurikulumima i programima obrazovanja odraslih u našim specijalizovanim i novoopremljenim prostorima, kao i promociji zanimanja gde ćemo sa našim pokretnim kuhinjama i mobilnom kuhinjom, koje su takođe finansirane iz projekta, posećivati osnovne škole i razna javna događanja s ciljem promovisanja struke i strukovnih zanimanja. Nadalje ćemo nastaviti program stručnog usavršavanja nastavnika i mentora u svim segmentima njihovog rada. Dugoročan cilj je imati centar koji je samoodrživ, koji ima sve materijalne i kadrovske uslove za sprovođenje aktivnosti planiranih projektom i koji je mesto izvrsnosti u strukovnom obrazovanju u sektoru turizma i ugostiteljstva.”

magazin Pekar&Poslastičar broj 41, oktobar/novembar 2022.

Pogledaj i ostale članke iz kategorije događaji