Tradicionalno majsko druženje u prostorijama kompanije PIP Food Group bilo je idealna prilika za promociju akademije „Umetnost pekarstva” – novog edukativnog projekta ove kuće. Iz prezentacije koju su prisutnima izložili Sonja Stekić i Žarko Jelenić saznali smo da je akademija namenjena pekarima, poslovođama, laborantima, procesnim tehnolozima, tehnolozima kontrole kvaliteta, kao i R&D tehnolozima.
Od prednosti koje jedna ovakva kompanija ima pri organizaciji edukativnih programa ističu se savremeni uslovi rada u realnom okruženju, pokrivanje širokog spektra veština pekarstva, prilagođenost kurseva prethodno stečenom znaju, kao i dostupnost podrške i nakon dobijanja sertifikata. Važno je napomenuti da je polaznicima dostupna i potpuno opremljena laboratorija za analizu kvaliteta brašna, a uz svaki kurs dobija se i odgovarajuća literature. Stalni predavači iz kompanije su Saša Tanović, Nikola Ilić, Nikolina Mandić i Žarko Jelenić, a očekuju da im se pridruže brojni domaći i strani predavači, po pozivu.
Nivoi kurseva
Akademija je osmišljena za tri nivoa učenja: početni, srednji i napredni. Početni kurs namenjen je svima koji žele da uđu u svet pekarstva, pa i onima koji dolaze bez osnovnog znanja. Podrazumeva upoznavanje sa sirovinama u pekarskoj industriji, načinima izrade osnovnih pekarskih proizvoda (zanatski i industrijski), zatim sa opremom za izradu hleba i peciva u zanatskim i industrijskim uslovima, kao i recepture za osnovne vrste hleba i peciva. Srednji kurs je prilagođen polaznicima koji imaju osnovna znanja pekarskog zanata i žele da ih prošire. Sadrži izradu specijalnih vrsta hleba i peciva, prepoznavanje grešaka u izradi hleba i peciva i uklanjanje istih, formiranje receptura, kalkulacija, normativa i praćenje istih u procesu proizvodnje, kao i kontrolu kvaliteta sirovina i finalnih proizvoda. Napredni kurs je namenjen profesionalcima koji žele da unaprede postojeća znanja i steknu nova, kroz: upoznavanje sa pravilnicima i zakonskim aktima, laboratorijskim uređajima i tumačenjima rezultata tj. primene istih u procesu proizvodnje, zatim detektovanje grešaka pri izradi hleba i peciva kao i otklanjanje istih i na kraju deklarisanje proizvoda i izračunavanje nutritivnih vrednosti. Predavači PFG akademije poručuju na kraju ove najave: „Neko će uvek morati da ispeče hleb, ali mi smo tu da vas obučimo da ga napravite što kvalitetnije.“
Piše: Jasna Žarković, magazin Pekar&Poslastičar broj 45, jun/jul 2023.